ZdravljeBolestiToksoplazmoza - kako mačka može ugroziti vid

Toksoplazmoza – kako mačka može ugroziti vid

-

toksoplazmozaNosilac infekcije je majka, a ovisno o tome da li je inficirana u drugom ili trećem trimestru trudnoće, ožiljak u oku djeteta otkriva se već nakon poroda, odnosno kasnije u životu – i to sasvim slučajno

Toksoplazmoza je široko rasprostranjena zoonoza čiji je uzročnik mikroorganizam Toxoplasma gondi. Javlja se kod čovjeka, brojnih sisara i ptica.

Specifičan domaćin je mačka, u čijim se crijevima parazit razmnožava, izbacuje ga stolicom i tako dolazi do kontaminacije okoline. Unošenjem parazita u organizam se inficiraju sisari i ptice, a potom i čovjek.

Način na koji čovjek može unijeti mikroorganizam koji uzrokuje toksoplazmozu je veoma raznovrstan, a jednostavan. Humana infekcija može biti horizontalna (direktnim unošenjem parazita iz zagađenog i nedovoljno opranog i termički neadekvatno obrađenog voća, povrća ili vrlo jednostavno putem prljavih ruku, ingestijom iz nedovoljno termički obrađenog mesa, nepasteriziranog mlijeka i jaja, neprovjerenom transfuzijom krvi, transplantacijom organa).

Ovaj način prenošenja toksoplazmoze jeste i najčešći. Moguće je i vertikalno prenošenje (s trudnice na plod i tada se radi o urođenoj ili kongenitalnoj toksoplazmozi).

Infekcija koja se teško otkriva

- Google oglasi -

Najveći broj kongenitalnih toksoplazmoza je subklinički. Takva vrsta infekcije se teško otkriva jer nema karakterističnih znakova infekcije ili upale. Čovjek najčešće i ne zna da boluje ili je prebolio bolest toksoplazmozu.

Obično se o postojanju upale zaključuje u zreloj dobi na osnovu postojanja ožiljaka na oku. Nalazi se horioretinalnih ožiljaka ili ožiljno tkivo direktno u makuli ili žutoj pjegi koja zahvata sve slojeve retine i žilnice te na taj način bespovratno visoko složeno tkivo uništava i mijenja ga pigmentiranim i nekvalitetnim fibroznim ožiljkom koji se otkrije kasnije tokom života, najčešće sasvim slučajno.

Može se otkriti da dijete slabije vidi na jedno oko prilikom prvog sistematskog pregleda za školu ili čak desetljećima kasnije na rutinskim očnim pregledima za dobijanje zdravstvenog uvjerenja za vozačku dozvolu ili posao.

Nosilac infekcije je majka koja u drugom trimestru trudnoće krvlju prenosi uzročnika pa dolazi do upale makule oka djeteta što rezultira stvaranjem makularnih ožiljaka koji se mogu otkriti pri rođenju.

- Google oglasi -

Ako do infekcije dođe u trećem trimestru, nalaz rođenjem može biti uredan, ali se očni i neurološki simptomi jave u budućnosti, kasnije, u punoj zrelosti djeteta.

Toksoplazmoza je najčešći uzrok infektivnog retlnitlsa kod imunološki deficijentnih osoba. Očna toksoplazmoza djece i odraslih obično je uzrokovana reaktivacijom cista toksoplazme unesenih kongenitalnom infekcijom.

Kako do dijagnoze

Dijagnoza se bazira na dokazivanju lezije, ožiljaka očnog dna (fundusa) i pozitivnim serološkim testovima na toksoplazmatska antitijela. Simptomi koji se javljaju su iznenadne jednostrane mrljice, gubitak vida i fotofobija (iznenadna osjetljivost na svjetlo).

Od znakova ljekar može naći znakove upale prednjeg dijela oka, prednji uveitis, inflamatorne fokuse blizu starog pigmentnog ožiljka ili zamućenje staklovine. Pacijent navodi mušice, mrljice koje se kreću sa pokretima oka, iznenadnu osjetljivost cijeloga bulbusa, orošen vid.

Ozdravljenje ovisi o virulenciji mikroorganizma, jačini imunog sistema individue i od veličine lezije. Kod osoba sa očuvanim imunim sistemom, infekcija prolazi za 6-8 nedjelja.

Inflamatorni fokusi bivaju zamijenjeni ožiljkom koji polako postaje pigmentiran. Infekcija je često rekurentna, što znači da se može vratiti. U tri godine, nakon prvog napada, infekcija se vraća u 50 posto slučajeva.

Ciljevi liječenja su da se skrati trajanje i opseg akutne inflamacije, da se smanji gubitak vida tako što smanjujemo horioretinalni ožlijak i da se spriječi ponovno javljanje infekcije. U liječenju se koristi prednizolon sistemski kao i specifični antioksoplazmatski lijek (Pyrimethamine sa sulfadiazinom).

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Šta je zdravije, maslac ili margarin? Odgovor će vas sigurno iznenaditi!

Potrošači su nerijetko u dilemi kada donose odluku o kupovini, margarin ili maslac. Maslac važi za nezdravu namirnicu s...

Ne zanemarujte ove bezazlene simptome koji mogu da budu uzrok vrlo ozbiljnih komplikacija, uključujući i karcinom

Mnogi ljudi zanemaruju ove simptome jer smatraju da je riječ o nečemu što nije ozbiljno. Ponekad simptomi gorušice mogu...

Pistacije najzdravija grickalica na svijetu koja uništava holesterol, jača imunitet, štite od raka…

Loše grickalice zamijenite zdravim! Pistacije su izuzetno hranjive i korisne kao lijek za bolji rad srca, jačanje imunog sistema,...

Ako pijete ovaj čaj možete poboljšati apetit prirodno

Apetit je posebno stanje, kako ga neki naučnici formulišu, koje postoji samo kod viših oblika života. On služi kako...
- Google oglasi -

7 idealnih načina da se trajno riješite problema sa vlagom u kući

Vlaga i plijesan su opasni za zdravlje, izazivaju različite vrste alergija, neugodnog su mirisa, da biste to uklonili...

Redovno konzumirajte avokado i zdravlje je zagarantovano – Dovoljno je dnevno pola akovada pojesti evo i zašto

Avokado (lat. Persea americana ili Persea gratissima) je od davnina poznato tropsko voće. Potječe iz prašuma Južne i Sjeverne...

Ovo morate pročitati

Simptomi menopauze mogu trajati do 14 godina

Simptomi menopauze, poput valova vrućine, mogu trajati i do...

Znakovi da ste pretjerano umorni

Uobičajeni umor lako je prepoznati – spava vam se,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas