ZdravljeSavjetiNE izlazite u šetnju po zimi i vjetru

NE izlazite u šetnju po zimi i vjetru

-

šetnja po hladnoćiU poodmakloj dobi morate biti svjesni koliko vam šteti hladan zrak koji može značajno pogoršat stanje ako bolujete od nekih hroničnih bolest

Zima je godišnje doba kad su dani hladni, a to za starije osobe podrazumijeva veliki oprez.

Stariji su osjetljivi na hladnoću i zato trebaju izbjegavati izlaske, osobito ujutro i navečer. Ako su dani suhi i hladni, potrebno je prošetati se, ali se morate jako dobro utopliti i imati dobru obuću.

Na hladnoću su naročito osjetljivi srčani bolesnici koji imaju anginu pektoris, preboljeni srčani infarkt ili povišen krvni tlak, kao i plućni bolesnici – astmatičari, pušači, oni s kroničnim bronhitisom, KOPB-om. Njima se savjetuje da ne izlaze iz kuće po hladnoći i jakom vjetru. Takve se starije osobe moraju tokom dana u nekoliko navrata dignuti, prošetati po stanu, hodniku, a ne isključivo sjediti u fotelji.

- Google oglasi -

Starije osobe često gube mogućnost osjeta promjene temperature, pa je potrebno da prate vremensku prognozu kako se ne bi dogodilo da iziđu na veliku hladnoću koju zapravo ne osjete. Takve bi starije osobe i u kući trebale imati termostat i približno jednaku temperaturu u stanu. Kad se odluče na izlazak trebali bi slijediti ovih nekoliko korisnih uputa:

Odjeća koju nose ne smije biti uska i tijesna. Potrebno je obući se u nekoliko slojeva, a posljednji vanjski sloj mora biti nepropustljiv za vjetar i vlagu; preporučuje se odjeća od vune, svile i elastina jer zadržava više topline od pamuka.

Obavezno je zaštititi se kapom, rukavicama, a po mogućnosti usta pokriti šalom kako biste izbjegli izravno udisanje hladnog zraka. Obuća mora biti udobna, topla, bez potpetica.

Ako pri duljoj šetnji ili nekom dugom stajanju na hladnom osjetite trnce u stopalu ili gubitak osjeta, iako ste dobro obučeni, vratite se kući, a ako je stopalo blijedo i hladno te nakon utopljavanja imate crvenilo – obavezno se javite svom liječniku.

Pri šetnji se čuvajte zaleđenih površina, a pogotovo zaleđenih stepenica. Čuvajte se padova jer tada postoji mogućnost preloma kosti, a mirovanje, imobilizacija uzrokuju posljedice. Starija osoba se teško oporavlja od preloma i često ostaje nepokretna, što u našem načinu života znači izolaciju, usamljenost, depresiju, jednom riječju život unutar „četiri zida“.

- Google oglasi -

Nesigurnost pri hodu, otečeni zglobvi, otečene potkoljenice, umorne noge, vrtoglavica, oscilacije pritiska – sve su znaci upozorenja da ne izlazite iz kuće, strpite se dok ne dođe proljeće.

Ako se želite dulje šetati, ponesite s sobom tople napitke, a ostajete li u kući također će vam koristiti jer oni ubrzavju cirkulaciju tj. „griju tijelo”. Ne uzimajte alkohol ni kafu.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,083SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Kako nastaje moždani udar

Mozak je komandni centar organizma koji kontrolira praktično sve tjelesne funkcije, od disanja i kucanja srca, do sposobnosti govora...

Ljekovitost maslačka – Odličan je za proljetnu detoksikaciju organizma

Početak je proljeća i idealno vrijeme za branje maslačka. Uputite se izvan grada, na područja daleko od prometnica i...

Evo kako zamijeniti kalorične namirnice sa jednako ukusnim

Želite li skinuti pokoji kilogram, ne morate jesti bljutavu hranu i gladovati, već samo korigovati meni. Isto vrijedi i...

Kako popraviti zamagljen vid na daljinu?

Ako ne vidite jasno, a trljanje očiju ne pomaže, možda imate zamagljen vid. Zamagljen vid se javlja kada ne...
- Google oglasi -

Kako spriječiti i prepoznati moždani udar kod žena

Žene se teže oporavljaju i imaju slabiji kvalitet života nakon moždanog udara nego muškarci. Iako se zna da se...

Liječenje paradentoze na prirodan način

Paradentoza je kronična infekcija koja zahvaća zubno meso i kost koja podupire zube. Paradentoza može dovesti do gubitka zubi,...

Ovo morate pročitati

Zbog čega je važno da pročistimo organizam?

U današnjem svijetu brze i nezdrave hrane, dolazi do...

Plavi patlidžan i zdravlje

Plavi patlidžan u svojoj kori i mesu sadrži sastojke...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas