Gnojna angina

52
24178

anginaProtiv ovih akutnih i hroničnih oboljenja upotrebljava se ljekovito bilje blagog dejstva, osobito ono koje ima sluzi, pektina, tanina i nekih eteričnih ulja…

Akutno infektivna oboljenje sa prvenstvenim oštećenjem nepčanih krajnika. Uzročnik – najčešće streptokoke.

Pojavu gnojne angine podstiče hlađenje organizma, kao i prisustvo kronične upale nepčanih krajnika (lonzilitis).

Kaiaralna angina (najlakši oblik angine) počinje sa neznatnim otokom krajnika. Sluzokoža ždrijela postaje crvena. Osjeća se suhoća u grlu, a zatim se javlja bol pri gutanju. Kod odraslih se neznatno povećava temperatura, dok kod djece može dostići i do 40° C. Oboljenje traje 3-5 dana.

Kod lakuname angine svi simptomi su izraženiji. Temperatura se brzo povećava, javljaju se bolovi u grlu, slomljenost, glavobolja. U udubljenjima krajnika (lakunama) stvaraju se gnojni čepovi, koji izbijaju na površinu krajnika.

Folikularna angina javlja se obično iznenada: povećanjem temperature do 39° C, oštrim bolom u grlu. Ubrzo se javljaju bolovi (sijevanje u kostima) u zglobovima i na leđima, glavobolja, osjećaj opće slabosti. Na oteklim i crvenim krajnicima vidi se velika količina okruglih žutih tačaka – nagnojenih silnih dijelova krajnika (folikule).

Flegmonozna angina — gnojna upala tkiva oko krajnika i stvaranje apscesa. Temperatura se povećava do 39-40°C, javlja se drhtavica i opća slabost. Bol u grlu (najčešće sa jedne strane) brzo se pojačava, naglo se pojačava pri gutanju, otvaranju usta, što često prisiljava bolesnika da se odrekne od hrane i pića.

Kod gnojne angine se mogu javiti komplikacije – oboljenje zglobova, bubrega, srca.

Preporuke:

  • Što više piti tople napitke.
  • Ispiranje grla dezinfikujućim rastvorima.
  • Ispiranje grla svježim i ukuhanim urinom.
  • Masaža sa ukuhanim urinom.
  • Ispiranje nosa svježim urinom.
  • Likvidacija kroničnih žarišta infekcije (zubi sa karijesom, upala krajnika).

Urinoterapija je vrsta liječenja koja se koristila unazad 5000 godina, poznata je i po nazivu Shivambu Shastra – Terapija Vlastitim Urinom. Sve o ovoj vrsti liječenja pročitajte na ovom linku…