ZdravljeLiječenjeSmetnje gutanja bez bolova

Smetnje gutanja bez bolova

-

Uzrok smetnji prilikom gutanja često je mali mišić koji poput prstena obuhvaća jednjak i nalazi se oko 5 cm iznad ulaza jednjaka u želudac.

Ovaj kružni mišić uvijek je lagano stegnut, tako sprečava vraćanje sadržaja želuca u jednjak. Kada jednjakom hrana dođe do toga mišića, on olabavi i propusti je u želudac.

- Google oglasi -

Ako prilikom gutanja mišić ne olabavi, hrana ne može prijeći u želudac i zaostaje u jednjaku. Takva se smetnja javlja poslije sukoba i jakoga uzbuđenja. Nakon smirivanja, smetnje ubrzo nestaju. Takve smetnje mogu nastati zbog suviše brzoga gutanja nedovoljno sažvakane hrane.

Ako traju duže vrijeme, smetnje postaju jako neugodne i javljaju se u povremenim napadima, tada je riječ o bolesti koja se naziva kardiospazam, obično se javlja poslije 30. godine života. Takvi bolesnici opaze da hrana teže prolazi kroz jednjak, kao da zaostaje iza prsne kosti, i pomažu sebi na taj način što jedu polagano, dobro žvaču i svaki zalogaj zalijevaju malim količinama tekućine. Kada su uzbuđeni, smetnje se pogoršavaju. Koji put lakše gutaju tvrdu hranu od tekućine, toplu od hladne, ili obratno. Često se već progutana hrana vraća iz jednjaka u ždrijelo.

Kako hrana tek pojačanim pritiskom ulazi u želudac, dolazi do znatnoga proširenja jednjaka, u tako proširenom jednjaku hrana se može zadržavati duže vrijeme, tek kada pritisak u jednjaku nadvlada otpor mišića, prelazi u želudac, na mjestu gdje se u jednjaku zadržava, javljaju se upale.

Mnoge smetnje gutanja, praćene osjećajem gušenja, davljenja, vrlo rijetko osjećajem bola, uzrokovane su psihičkim uzrocima, obično nastaju nakon jakih duševnih uzbuđenja, sukoba, jakih emocija.

- Google oglasi -

I neke vrste slabokrvnosti izazivaju smetnje gutanja. Slabokrvnost (anemija) zbog pomanjkanja željeza izaziva smetnje s osjećajem kao da hrana zaostaje u grlu. Bolest je mnogo češća u žena nego u muškaraca. Smetnje gutanja praćene su upalom u usnoj šupljini, naročito jezika, tankim noktima koji se lome i udubljuju, stalnim umorom, glavoboljom, poremećajima menstruacije, takve osobe jedu vrlo polagano i dugo žvaču. Osim željeza manjka i vitamin B-grupe.

Rak jednjaka nije česta pojava. Prvi su znakovi smetnje gutanja. Najprije se teško guta kruta hrana, poslije i mekanija, da bi na kraju bolesnik jedva gutao i tekućinu. Izraženiji bol javlja se kada je bolest znatno napredovala. Koji put se osjeća pečenje ispod prsne kosti, naročito nakon uzimanja toplih tekućina. Rak jednjaka mnogo je češći u muškaraca, oko 10 posto otpada na rak jednjaka. Zbog toga se zahtijeva liječnički pregled svake osobe koja je prošla srednje godine života, a osjeća makar i najmanje smetnje gutanja duže od tjedan dana.

Smetnje gutanja mogu uzrokovati izbočenja stijenke jednjaka (divertikli) i mnogo češće u muškaraca. Izbočenja izgledaju poput vrećica u kojima se skuplja hrana. Bolesnici se obično žale na pečenje u ždrijelu, kao da im hrana za vrijeme gutanja zaostaje u jednjaku, ponekad hrana ulazi u dušnik i izaziva jak kašalj. Mnogi bolesnici namještaju glavu u određeni položaj za vrijeme jela da bi imali što manje smetnji. Koji put se sadržaj te »vreće« noću isprazni na jastuk.

Uzroci smetnji gutanja često su izvan ždrijela i jednjaka, to mogu biti tumori u sredini prsnoga koša, koji izvana pritišću na jednjak, zatim proširena aorta, tj. glavna krvna žila koja izlazi iz srca, pa onda povećanja limfnih čvorova u blizini jednjaka i ždrijela, mogu biti i neurološke bolesti jer zahvaćaju pojedine živce ili njihove centre u kičmenoj moždini ili mozgu.

Postoje rijetke bolesti nepoznatoga uzroka za koje još uvijek nema sigurnoga lijeka: progresivna bulbarna paraliza i miastenija gravis, prva se javlja u starijoj dobi, druga zahvaća mlade, često djecu. Osim mišića za gutanje zahvaćeni su mnogi drugi mišići, pa se javljaju smetnje žvakanja i smetnje govora.

Slične smetnje nastaju i zbog oštećenja centra u mozgu koji upravljaju radom tih mišića. Takva oštećenja mogu biti uzrokovana povredama glave, začepljenjem krvne žile koja dovodi krv u to područje mozga (embolija i tromboza), upalama, smetnje se javljaju naglo i uglavnom su teška i po život opasna stanja.

Način liječenja ovisi o uzroku bolesti: ako su uzrok upale, tada ih treba liječiti antibioticima, sulfonamidima, ako je smetnja gutanja uzrokovana začahurenim nakupinama gnoja, tada gnoj valja odstraniti.

Prilikom smetnji gutanja uzrokovanih kardiospazmom daju se lijekovi koji smanjuju napetost mišića. Mnogima su smetnje smanjene već time što su bili pošteđeni duševnih uzbuđenja. Postoje i instrumenti za širenje toga dijela jednjaka. Najbolje je rješenje kirurški zahvat kojim se taj mišić prereže.

Ako su smetnje gutanja uzrokovane tumorima, potrebna je operacija, u rjeđim slučajevima mogu se davati i lijekovi koji usporavaju njihov rast.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Čičak biljka – Korov koji čuva vaše zdravlje

Čičak je dvogodišnja biljka koja ima dugačak i sivo-smeđi i vretenasti korijen. U prvoj godini pojavljuju se veliki prizemni...

7 iznenađujućih zdravstvenih prednosti ananasa

Ananas (Ananas comosus) potječe iz Južne Amerike, gdje se uzgaja već nekoliko stoljeća, vrlo je ukusno voće koje posjeduje...

Top 7 zapanjujućih prednosti mlijeka sa češnjakom

Tradicionalna metoda liječenja tj. Ayurveda je oduvijek bila najsigurniji način liječenja svake bolesti. Iako danas mnogi ljudi preferiraju alopatske...

Liječenje išijasa – Obloge za išijas – Vježbe za išijas

Išijas je naziv za bol uzrokovanu iritacijom išijadičnog živca. Sve što iritira ovaj živac može uzrokovati bol, u rasponu...
- Google oglasi -

Strah i trepet za holesterol i rak, a izvrsni za struk i spermu

Orašasti plodovi sve češće se nalaze na popisu zdravih namirnica. Orašasti plodovi su nutritivno bogata namirnica, koja sadrži većinu...

Od mirisnih cvjetova lipe pripremite ljekoviti čaj i opuštajuću kupku

Lipa se od davnina poštuje kao božansko drvo koje štiti od zla, a jedno je od starih vjerovanja da...

Ovo morate pročitati

Na njega su svi zaboravili, a odličan je borac protiv raka i holesterola

Grašak ne spominju često u temama o zdravlju, niti...

Pet posto odraslih ima poremećaj pažnje, a ovo su simptomi

Poremećaj pažnje dijagnosticiran je relativno malom broju ljudi, a...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas