ZdravljeLiječenjeSmetnje gutanja bez bolova

Smetnje gutanja bez bolova

-

Uzrok smetnji prilikom gutanja često je mali mišić koji poput prstena obuhvaća jednjak i nalazi se oko 5 cm iznad ulaza jednjaka u želudac.

Ovaj kružni mišić uvijek je lagano stegnut, tako sprečava vraćanje sadržaja želuca u jednjak. Kada jednjakom hrana dođe do toga mišića, on olabavi i propusti je u želudac.

- Google oglasi -

Ako prilikom gutanja mišić ne olabavi, hrana ne može prijeći u želudac i zaostaje u jednjaku. Takva se smetnja javlja poslije sukoba i jakoga uzbuđenja. Nakon smirivanja, smetnje ubrzo nestaju. Takve smetnje mogu nastati zbog suviše brzoga gutanja nedovoljno sažvakane hrane.

Ako traju duže vrijeme, smetnje postaju jako neugodne i javljaju se u povremenim napadima, tada je riječ o bolesti koja se naziva kardiospazam, obično se javlja poslije 30. godine života. Takvi bolesnici opaze da hrana teže prolazi kroz jednjak, kao da zaostaje iza prsne kosti, i pomažu sebi na taj način što jedu polagano, dobro žvaču i svaki zalogaj zalijevaju malim količinama tekućine. Kada su uzbuđeni, smetnje se pogoršavaju. Koji put lakše gutaju tvrdu hranu od tekućine, toplu od hladne, ili obratno. Često se već progutana hrana vraća iz jednjaka u ždrijelo.

Kako hrana tek pojačanim pritiskom ulazi u želudac, dolazi do znatnoga proširenja jednjaka, u tako proširenom jednjaku hrana se može zadržavati duže vrijeme, tek kada pritisak u jednjaku nadvlada otpor mišića, prelazi u želudac, na mjestu gdje se u jednjaku zadržava, javljaju se upale.

Mnoge smetnje gutanja, praćene osjećajem gušenja, davljenja, vrlo rijetko osjećajem bola, uzrokovane su psihičkim uzrocima, obično nastaju nakon jakih duševnih uzbuđenja, sukoba, jakih emocija.

- Google oglasi -

I neke vrste slabokrvnosti izazivaju smetnje gutanja. Slabokrvnost (anemija) zbog pomanjkanja željeza izaziva smetnje s osjećajem kao da hrana zaostaje u grlu. Bolest je mnogo češća u žena nego u muškaraca. Smetnje gutanja praćene su upalom u usnoj šupljini, naročito jezika, tankim noktima koji se lome i udubljuju, stalnim umorom, glavoboljom, poremećajima menstruacije, takve osobe jedu vrlo polagano i dugo žvaču. Osim željeza manjka i vitamin B-grupe.

Rak jednjaka nije česta pojava. Prvi su znakovi smetnje gutanja. Najprije se teško guta kruta hrana, poslije i mekanija, da bi na kraju bolesnik jedva gutao i tekućinu. Izraženiji bol javlja se kada je bolest znatno napredovala. Koji put se osjeća pečenje ispod prsne kosti, naročito nakon uzimanja toplih tekućina. Rak jednjaka mnogo je češći u muškaraca, oko 10 posto otpada na rak jednjaka. Zbog toga se zahtijeva liječnički pregled svake osobe koja je prošla srednje godine života, a osjeća makar i najmanje smetnje gutanja duže od tjedan dana.

Smetnje gutanja mogu uzrokovati izbočenja stijenke jednjaka (divertikli) i mnogo češće u muškaraca. Izbočenja izgledaju poput vrećica u kojima se skuplja hrana. Bolesnici se obično žale na pečenje u ždrijelu, kao da im hrana za vrijeme gutanja zaostaje u jednjaku, ponekad hrana ulazi u dušnik i izaziva jak kašalj. Mnogi bolesnici namještaju glavu u određeni položaj za vrijeme jela da bi imali što manje smetnji. Koji put se sadržaj te »vreće« noću isprazni na jastuk.

Uzroci smetnji gutanja često su izvan ždrijela i jednjaka, to mogu biti tumori u sredini prsnoga koša, koji izvana pritišću na jednjak, zatim proširena aorta, tj. glavna krvna žila koja izlazi iz srca, pa onda povećanja limfnih čvorova u blizini jednjaka i ždrijela, mogu biti i neurološke bolesti jer zahvaćaju pojedine živce ili njihove centre u kičmenoj moždini ili mozgu.

Postoje rijetke bolesti nepoznatoga uzroka za koje još uvijek nema sigurnoga lijeka: progresivna bulbarna paraliza i miastenija gravis, prva se javlja u starijoj dobi, druga zahvaća mlade, često djecu. Osim mišića za gutanje zahvaćeni su mnogi drugi mišići, pa se javljaju smetnje žvakanja i smetnje govora.

Slične smetnje nastaju i zbog oštećenja centra u mozgu koji upravljaju radom tih mišića. Takva oštećenja mogu biti uzrokovana povredama glave, začepljenjem krvne žile koja dovodi krv u to područje mozga (embolija i tromboza), upalama, smetnje se javljaju naglo i uglavnom su teška i po život opasna stanja.

Način liječenja ovisi o uzroku bolesti: ako su uzrok upale, tada ih treba liječiti antibioticima, sulfonamidima, ako je smetnja gutanja uzrokovana začahurenim nakupinama gnoja, tada gnoj valja odstraniti.

Prilikom smetnji gutanja uzrokovanih kardiospazmom daju se lijekovi koji smanjuju napetost mišića. Mnogima su smetnje smanjene već time što su bili pošteđeni duševnih uzbuđenja. Postoje i instrumenti za širenje toga dijela jednjaka. Najbolje je rješenje kirurški zahvat kojim se taj mišić prereže.

Ako su smetnje gutanja uzrokovane tumorima, potrebna je operacija, u rjeđim slučajevima mogu se davati i lijekovi koji usporavaju njihov rast.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,081SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Pravilno vježbanje je zdravo vježbanje

Ako ste odlučili započeti vježbati ili već vježbajte, neka to bude pravilno vježbanje. Na samom početku vježbanja dobro je...

Otkrijte kako jaja od prepelice pomažu u održavanju zdravlja i ljepote

Prepeličja jaja su mala jaja prepelica bogata hranjivim tvarima. Izvrstan su izvor proteina koji su važni za mnoge procese...

Kako čaj od ružmarina pomaže u održavanju zdravlja i ljepote

Čaj od ružmarina je biljni čaj koji se proizvodi iz listova ružmarina. Ovaj čaj prepoznatljiv je po svom okusu...

Najučinkovitiji domaći piling od šećera i soli protiv strija i celulita

Kozmetička sredstva koja sadrže abrazivne elemente zovu se piling. Glavna svrha pilinga je uklanjanje nečistoća i mrtvih stanica kože. Piling...
- Google oglasi -

Šta je vitamin E i koje su njegove koristi za zdravlje?

Vitamin E ima brojne koristi za zdravlje, ali ga je potrebno uzimati u odgovarajućim dozama. Najvažnija uloga vitamina E...

Ispravite svoje zdravlje i jačajte organizam uz voće neodoljivog okusa – Kumkvat!

Kumkvat je jestivo voće nalik naranči koje potječe iz jugoistočne Azije. Iako agrum oblikom i bojom podsjeća na naranču,...

Ovo morate pročitati

Koji su najbolji prirodni lijekovi protiv kašlja?

Najbolji prirodni lijek protiv kašlja je mrkva, med, crni...

Borovnice i jabuke sprečavaju dijabetes

Istraživači su analizirali prehrambene navike čak 200.000 žena i...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas