Aronija dnevna doza zdravlja za vaš organizam

-

Aronija Crnoplodna (Aronia Melanocarpa) dolazi iz porodice ruža, a raste kao grm sa lijepim bijelo-ružičastim cvjetovima koji krajem ljeta donose crne ili ljubičaste bobice. Aronija naraste i do 3 metra u vis. Pradomovina ove biljke je istočni dio Sjeverne Amerike i južne Kanade. Zbog podnošenja niske temperature aroniju su počeli uzgajati i u Sibiru, Švedskoj i Finskoj.

Aronija u sebi sadrži mnoge biološke aktivne spojeve – Antocijani, proantocijanidini (oligomerni OPC), trijeslovine bioflavonoidi, polifenoli, sve esencijalne kiseline. Minerali – na 100 grama suhe tvari: kalij 322mg, kalcij 55mg, željezo 1,54mg, magnezij 24mg, cink 0,27mg, bakar 0,086mg, mangan 0,256mg, jod 0,110mg. Vitamini – vitamin P 1200mg, vitamin B (B2, B6, B9), gamalinolenska kiselina, folna i elaginska kiselina.

- Google oglasi -

Aronija je prava riznica antioksidanata, njena konzumacija jača imunitet i djeluje pozitvno na krvnu sliku. Bobice aronije su bogate biološki aktivnim spojevima sadrži ih preko 300, a neki od njih su antocijani, proantocijani i bioflavanoidi,esencijalne aminokiseline, minerali, vitamini…

Aronija se koristi u obliku sirupa, vina, soka ili čaja. Također možete grickati sušene aronije koje možete pronaći u većini trgovina zdravom hranom.

Studije su pokazale da ima i antikancerogeno djelovanje jer u velikom postotku ubija maligne stanice tumora mozga, pluća, dojke, debelog crijeva i jetre. Kao izuzetan antioksidans, aronija sprječava stvaranje slobodnih radikala i napad na zdrave stanice u tijelu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i spriječavajući razvoj kroničnih bolesti.

Aronija kao lijek

Za mozak i srce

Korištenjem proantocijanidina stabiliziramo stjenke krvnih žila i kapilara, te tkiva građena od kolagena i elastina pa tako sprečavamo pucanje krvnih žila. Korištenjem OPC-a smanjujemo razinu oštećenja ukoliko je došlo do moždanog udara, pa tako ubrzavamo oporavak neuroloških funkcija. OPC se danas koriste kao podrška u smanjivanju krvnog tlaka, kao i u smanjivanju rizika od moždanog udara.

- Google oglasi -

Liječenje vena i edema

OPC jačaju stjenke kapilara i krvnih žila sprečavajući razgradnju kolagena i elastina, dva najvažnija strukturna proteina koji krvnim žilama daju elastičnost i čvrstoću. Ovako se mogućnost nastanka edema znatno smanjuje, kao i mogućnost nastanka oteklina, pa se OPC upotrebljava i u borbi protiv oteklina na nogama, zglobovima, te u tretiranju ozljeda i ožiljaka, kao i kod proširenja vena.

Aronija protiv alergija

Aronija kao lijek djeluje blagotvorno kod različitih tipova alergija i astme. Način na koji OPC djeluje je inhibicija (zaustavljanje) oslobađanja i djelovanja histamina, što doprinosi smanjenju simptoma alergije, oticanja, upale i bolova. Pored toga, snažno antioksidacijsko djelovanje zaustavlja katalitičku aktivaciju enzima oksigenaze. Ova grupa enzima poznata je po reagiranju na prisutnost histamina, dozvoljavajući tako ispuštanje upalnih molekula što se očituje kao fizička manifestacija alergije.

Djelovanje na neurološki sustav

Mnoge neurološke poremećaje možemo liječiti aronijom, odnosno OPC-om. Kako OPC blagotvorni djeluje na krvožilni sustav, pa tako i na protok krvi te dobru opskrbu mozga kisikom, možemo reći da OPC djeluje dobro na zdravlje mozga i na zdravlje čitavog živčanog sustava. Studije koje su se izvodile pokazuju da proantocijanidin sprečava oštećenja i razne poremećaje na krvnim sudovima, koji su pak jedni od glavnih krivaca pogoršanja simptoma kod osoba pogođenih Parkinsonovom bolešću.

Aronija kao lijek protiv raka

OPC se može koristiti u prevenciji i kao dodatak u terapiji malignih oboljenja. Značenje oligomerni proantocijanidina u ovom liječenju proizlazi iz činjenice da su oni dobri antioksidanti, pa tako sprečavaju oksidacijska oštećenja DNK u organizmu. Utvrđeno je da OPC povećava reakciju organizma na maligne stanice tako da povećava proizvodnju stanica prirodnih ubojica (NK) te podiže opću otpornost tijela na stanice tumora za 40-50%.

Aronija za bolji vid i zdrave oči

Očno tkivo može se zaštititi od oštećenja prouzrokovanih reaktivnim kisikovim česticama (slobodni radikali) snažnim antioksidacijskim djelovanjem proantocijanidina. Mikroskopski sitne krvne žile oka su mjesto najpodložnije oštećenjima. Dokazano je da se proantocijanidini koncentriraju uzduž ovih krvnih žilica štiteći ih od oštećenja. Istraživači sugeriraju da su proantocijanidini najbolji prirodni lijek kod degeneracije makule i dijabetičke retinopatije te ostalih degenerativnih očnih poremećaja. Također odlično pomagalo za sve koji naprežu svoje oči dugotrajnim gledanjem u kompjuterski ekran. No, to nije sve. Proantocijanidini OPC se preporučuju za bolju funkciju retine svim kratkovidnim osobama.

Djelovanje aronije na kožu

Rezultati djelovanja OPC-a vidljivi su i na našoj koži. Koža se revitalizira i obnavlja, postaje zategnutija i glatka, a OPC na kožu djeluje i protuupalno.

Aronija za sečeraše

U nekim studijama provedenim u Americi, antocijani su dali dobre rezultate u liječenju dijabetesa tip 2. Antocijani su povećali tvorbu inzulina za 50%. Istovremeno povećavaju osjetljivost staničnih receptora na inzulin (stanična rezistencija) čime se povećava ulazak glukoze u stanice.

Čaj od lista aronije priprema

Čaj od lista aronije priprema se na sasvim jednostavan način. Za početak vam je potrebno osušeno lišće ove biljke. Ukoliko je uzgajate u sopstvenoj bašti, najprije je dobro isušite na promaji. Isjeckajte nožem određenu količinu, a zatim izmjerite jednu punu kašiku i prelite sa 2dl vrele vode. Nakon 10 minuta napitak iscjedite, i dodajte mu domaći med radi boljeg ukusa. Pijte najviše 3 šoljice dnevno.

Sok od aronije

Za pripremu soka od aronije potrebni su vam sljedeći sastojci:

  • 2 kg bobica aronije
  • 1 litra vode
  • 800 g šećera
  • 1 svježe cijeđeni limun

U zdjelu vode dodajte šećer i stavite na štednjak dok ne zavrije. Kad voda proključa, dodajte 2 kg svježeg voća. Stalno ga miješajte dok smjesa ne počne kuhati. Dok miješate sok od aronije, pritisnite bobice tako da otpuste što više soka. Kada se postigne tačka ključanja, potrebno je pričekati nekoliko minuta, a zatim izvaditi sirup i pustiti da se ohladi.

Procijedite sadržaj i vratite ga na štednjak da zavrije još jednom. Nakon što proključa maknite poklopac i dodajte jedan cijeđeni limun. Promiješani sok ulite u staklene boce koje ste prethodno sterilizirali i zatvorite boce. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu te konzumirajte po potrebi. Ako želite, razrijedite ga s malo vode.

Aronija za dijecu i trudnice

Nažalost, mišljenja naučnika su još uvijek podijeljena oko ovog pitanja. Stoga čaj od aronije u trudnoći biste trebali izbjegavati iz preventivnih razloga. Ukoliko već konzumirate ovaj preparat obavezno se konsultujte sa svojim ljekarom.

Bebe do godinu dana starosti bi ga također trebale izbjegavati, dok je aronija čaj za stariju djecu savršeno siguran za upotrebu. Štaviše, zaštitiće ih od virusa, podići će im imunitet i obezbjediće im dovoljnu količinu gvožđa.

Aronija kontraindikacije

Za prevenciju i očuvanje dobrog zdravlja preporučuje se  pola do jedan decilitar soka na dan tokom dvije sedmice po jednom godišnjem dobu. Iskoristivost zdravih sastojaka bolja je ako je konzumirate nakon jela. Također, visoki sadržaj pektina i voćnih kiselina može kod nekih osoba s osetljivim želucem izazvati mučninu. Nisu poznate kontraindikacije s lijekovima.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

Cimet začin života posjeduje ove fascinantne dobrobiti

Iako je dostupan tokom cijele godine, mirisan i slatkast,...

Mineralne tvari – Malo više o mineralima

Mineralne tvari predstavljaju oko dvadesetinu težine našeg tijela. Neprekidno...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas