Bojite se svega i svačega? Pobijedite strah sami!

0
1021

Zadrhtite li čim pomislite na zmiju ili se mrzite voziti liftom, ne brinite. Sasvim je normalno ponekad iskusiti neki iracionalni strah. No kada ti strahovi počnu značajno uticati na naš život, potrebno ih se riješiti.

Primjer, ako razmišljate o tome da odbijete odličan posao jer se kancelarija nalazi na vrhu zgrade, krenite u akciju. Možda izgleda prirodno skrivati se od onoga što nas plaši, no takav pristup samo produžuje tjeskobu, tvrde stručnjaci. Najbolji način za borbu protiv fobija je suočiti se s njima korak po korak, u procesu koji se naziva desenzitivizacija, odnosno smanjivanje osjetljivosti. Izlaganje onome čega se plašite najbolji je način da se riješite straha koji vam zagorčava život. Pri tome vam može pomoći ovih nekoliko strategija…

Potpuno se suočite sa strahom
Nije potrebno odjednom se suočiti s onim što vas najviše plaši. Primjer, bojite li se paukova, možete najprije gledati slike tih životinja u knjigama, pa televizijske dokumentarce, zatim posjetiti njihove terarije u zoološkom vrtu, a tek na kraju držati živog pauka na ruci.

Pronađite izvor svog straha
Što vas tačno plaši? Na primjer, bojite li se oluje zapitajte se plaši li vas najviše zvuk groma, mogućnost poplave ili jezivo zacrnjeno nebo. Ako niste sigurni šta vas plaši, u mašti promijenite situaciju tako da bude manje strašna.

Ponesite sa sobom amajliju
Ako vas grmljavina toliko plaši da morate nositi čepove za uši, zamijenite ih predmetom koji ne blokira izvor straha, no pomaže vam da se osjećate sigurnije. Strahovi su iracionalni, tako da vam i najsmješnije stvari mogu pomoći.

Plan za borbu protiv straha
Važno je imati plan za smirenje usred napadaja straha. Može pomoći zamišljanje da se nalazite u smirenijoj, ugodnijoj okolini, baš kao i malo pozitivnog mišljenja. Recite sebi: “Mogu se izvući. Moje tijelo misli da sam u opasnosti, ali nisam.”

Popričajte sa stručnjakom
Ne možete li sami izaći u koštac sa svojim strahom? Terapeut s iskustvom liječenja fobija mogao bi vam pomoći da olakšate svoju tjeskobu. Ponekad je za to dovoljno tek nekoliko sati.