Zdravlje Bolovi u licu

Bolovi u licu

-

bol u licuBolovi u licu odraženi su bolovi zbog bolesnih promjena u usnoj šupljini, nosu, oku te koštanim šupljinama, sinusima…

Jedan od najčešćih uzroka bolova u licu jesu pokvareni zubi. Zubobolja se može odraziti vrlo jakim bolovima na površini lica.

Bolove može izazvati i zub kojem je izvađena zubna pulpa, kao i zubi koji još nisu probili iz čeljusti. “Zub mudrosti” može izazvati bol koji se širi prema sljepoočnici i u područje iza oka. Bol lica koji se širi prema sljepoočnici i prema oku može biti izazvan i promjenama u čeljusnom zglobu, česta su iščašenja, tj. zglobna glavica donje čeljusti pomakne se iz čeljusnoga zgloba.

I upale sinusa mogu izazvati bolove u licu. Sinusi su zapravo šupljine u kostima oko nosa, zbog toga se i nazivaju paranazalni sinusi, šupljine se nalaze u gornjoj vilici, čeonoj kosti, klinastoj kosti i u tzv. rešetastoj kosti, šupljine su obložene sluznicom i otvorima su povezane s nosnom šupljinom. Pritisak i bolovi u predjelu lica najčešće su posljedica upale sinusa u gornjoj čeljusti (maksilarni sinus). U upaljenom sinusu nakuplja se upalna tekućina i vrlo često gnoj, koji izlazi kroz nos, naročito u određenom položaju tijela.

- Google oglasi -

Takve upale liječe se antibioticima, grijanjem, inhaliranjem, kratkim valovima, često se injekcionom iglom vadi gnojni sadržaj iz sinusa (punkcija sinusa). Izrazito jaki napadi bolova u licu, koji se javljaju redovito iznenada, posljedica su nadražaja trodijelnoga živca trigeminusa. Napadi nepodnošljivih bolova u području toga živca nazivaju se neuralgija trigeminusa.

Bolovi se javljaju obično kod osoba iznad 35 godina života, bolove prati crvenilo lica, suženje, slinjenje. Ako je zahvaćena i očna grana živca, nastaju jaki bolovi i u oku. Uzrok takve neuralgije mogu biti bolesti čeljusti, zubi, mozga, u najvećem broju slučajeva uzrok je nepoznat. Upalu toga živca mogu izazvati virusi, uzrok je virus koji kod djece izaziva male boginje (varičele).

Bolest se naziva herpes zoster i može se pojaviti duž svakoga živca, na koži se pojavljuju vrlo sitni mjehurići. Na licu mogu nastati upale i čirevi. Česta je upala poznata pod nazivom crveni vjetar ili erizipel, lice postaje crveno, koža na upaljenom mjestu napeta, glatka, sjajna, bolna i otečena, tjelesna temperatura se povisi, opće osjećanje je loše.

- Google oglasi -

Antibioticima, uglavnom penicilinom, bolest se može izliječiti u kratkom vremenu. Ako se ne liječi, mogu nastati teške pa i smrtonosne komplikacije. Bolovi oka mogu se proširiti na lice. U napadu glaukoma, lice je vrlo često zahvaćeno bolom.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Jabuke imaju dosta prednosti za vašu kožu

Jedna jabuka dnevno ne drži samo doktora dalje od vas, već i čini vašu kožu prekrasnom. Jabuka...

Mandarina – Citrusno voće koje ima brojna ljekovita svojstva

Mandarina je član znamenite porodice agruma, te sadrži brojne kemijske tvari koje pomažu u odbrani od bolesti....

Džem od marelica: Brzi recept koji će voljeti svaka palačinka

Ukusan džem od marelica kralj je doručka, odličan dodatak ljetnim slasticama, a možete ga poslužiti i kao...

Narodni lijek za otapanje kamena u bubregu

Da li imate problema sa kamenom u bubregu ili sa pjeskom u mokračnim kanalima, možete se riješiti...

Najbolji jesenski plodovi za vaše zdravlje

Jarke i tople boje jesenskih plodova nisu samo lijepe za oko. Šarenilo jabuka, krušaka, mandarina, nara, kukuruza,...

Kesten – Jesenski plod koji ima pozitivna svojstva

I voće je i plod šume, i hranjiv je i dijetalan, i sladak i slan, i desert...

Preporučeno

Jabuke imaju dosta prednosti za vašu kožu

Jedna jabuka dnevno ne drži samo doktora...

Mandarina – Citrusno voće koje ima brojna ljekovita svojstva

Mandarina je član znamenite porodice agruma, te...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas