Bolovi u licu

-

Bolovi u licu odraženi su bolovi zbog bolesnih promjena u usnoj šupljini, nosu, oku te koštanim šupljinama, sinusima…

Jedan od najčešćih uzroka bolova u licu jesu pokvareni zubi. Zubobolja se može odraziti vrlo jakim bolovima na površini lica.

- Google oglasi -

Bolove može izazvati i zub kojem je izvađena zubna pulpa, kao i zubi koji još nisu probili iz čeljusti. “Zub mudrosti” može izazvati bol koji se širi prema sljepoočnici i u područje iza oka. Bol lica koji se širi prema sljepoočnici i prema oku može biti izazvan i promjenama u čeljusnom zglobu, česta su iščašenja, tj. zglobna glavica donje čeljusti pomakne se iz čeljusnoga zgloba.

I upale sinusa mogu izazvati bolove u licu. Sinusi su zapravo šupljine u kostima oko nosa, zbog toga se i nazivaju paranazalni sinusi, šupljine se nalaze u gornjoj vilici, čeonoj kosti, klinastoj kosti i u tzv. rešetastoj kosti, šupljine su obložene sluznicom i otvorima su povezane s nosnom šupljinom. Pritisak i bolovi u predjelu lica najčešće su posljedica upale sinusa u gornjoj čeljusti (maksilarni sinus). U upaljenom sinusu nakuplja se upalna tekućina i vrlo često gnoj, koji izlazi kroz nos, naročito u određenom položaju tijela.

Takve upale liječe se antibioticima, grijanjem, inhaliranjem, kratkim valovima, često se injekcionom iglom vadi gnojni sadržaj iz sinusa (punkcija sinusa). Izrazito jaki napadi bolova u licu, koji se javljaju redovito iznenada, posljedica su nadražaja trodijelnoga živca trigeminusa. Napadi nepodnošljivih bolova u području toga živca nazivaju se neuralgija trigeminusa.

Bolovi se javljaju obično kod osoba iznad 35 godina života, bolove prati crvenilo lica, suženje, slinjenje. Ako je zahvaćena i očna grana živca, nastaju jaki bolovi i u oku. Uzrok takve neuralgije mogu biti bolesti čeljusti, zubi, mozga, u najvećem broju slučajeva uzrok je nepoznat. Upalu toga živca mogu izazvati virusi, uzrok je virus koji kod djece izaziva male boginje (varičele).

- Google oglasi -

Bolest se naziva herpes zoster i može se pojaviti duž svakoga živca, na koži se pojavljuju vrlo sitni mjehurići. Na licu mogu nastati upale i čirevi. Česta je upala poznata pod nazivom crveni vjetar ili erizipel, lice postaje crveno, koža na upaljenom mjestu napeta, glatka, sjajna, bolna i otečena, tjelesna temperatura se povisi, opće osjećanje je loše.

Antibioticima, uglavnom penicilinom, bolest se može izliječiti u kratkom vremenu. Ako se ne liječi, mogu nastati teške pa i smrtonosne komplikacije. Bolovi oka mogu se proširiti na lice. U napadu glaukoma, lice je vrlo često zahvaćeno bolom.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Prirodni eliksir ljepote i zdravlja – Za šta je dobro koristiti kantarionovo ulje

Kantarion ili gospina trava je biljka koja ima mnoga ljekovita svojstva, bere se u maju i junu u vrijeme...
- Google oglasi -

Proljetna alergija, borba s peludom i oslobađanje od neugodnih simptoma

Za neke je proljeće izvor radosti i dobrog raspoloženja, a za druge je sezona muke i patnje. Naime, sve...

Rosopas (Chelidonium majus)

Rosopas (Chelidonium majus) u narodu poznata još kao “rusa” ili “zmijino mlijeko”, dolazi iz porodice Makovki (Papaveraceae). Ime rodu...

Ovo morate pročitati

Hodajte bosi i poboljšajte zdravlje

Sigurno ste do sada nekoliko puta pokušali eksperimentisati sa...

Jedino što možete da izgubite su kilogrami – Ovo je recept za čaj koji topi salo

Potrebna su vam svega tri veoma poznata sastojka da...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas