Problemi sa opadanjem kose, kako spriječiti alopeciju?

4
1363

Tokom godina, broj žena kojim opada kosa bio je stalan i nije se mijenjao. No iznenada, u zadnjem periodu, broj žena pogođenih alopecijom se udvostručio…

Današnja istraživanja pokazuju da svaka treća žena ima problem sa opadanjem kose. Slično povećavanje zabilježeno je u cijelom svijetu, u Francuskoj, Italiji, Rusiji, V Britaniji.

Zato se liječnici predaju proučavanju medicinske literature da bi pronašli razloge tome. Otkrili su mnoštvo mogućih uzroka: kemijski proizvodi u šamponima i sredstvima za kosu, medikamenti, atmosfersko zagađenje, suvremena neuravnotežena prehrana, pretjerano friziranje kose, emocionalna napetost. Zna se da svi ti faktori imaju štetne učinke na kosu, a posljednjih desetljeća dodir s tim potencijalnim uzrocima znatno je porastao.

Pogreške koje uzrokuju opadanje kose

Utvrđeno je da su mnoge žene same odgovorne za opadanje kose, bilo da se radi o upotrebi i zlouporabi hemijskih proizvoda, agresivnim frizurama ili drugim postupcima.

Primjerice, u 25% slučajeva ćelavosti kod mladih žena koje su nosile “konjski rep” ustanovljeno je da je alopecija otpočela znakovima crvenila i ljuštenja oko stegnute kose. Tijekom više mjeseci, područja gdje je kosa bila jače istezana, postajala su ćelava i doimala su se kao obrijana. Kovrčanje “minival” je još jedna posebno brutalna tehnika koja može ozbiljno oštetiti kosu jer se često provodi. Jedna poznata medicinska udruga objavila je da proizvodi za trajne frizure mogu imati depilatorni učinak ako se predugo primjenjuju.

Londonski istraživači analizirali su 95 slučajeva ženske ćelavosti i konstatovali da je hemijska kozmetika uzrokovala gotovo sve njih. Doktor S. Alexander izvijestio je da je 21 pacijentica oćelavila upotrebom proizvoda za uklanjanje kovrča, tri su patile zbog proizvoda za bojenje kose i pravljenje “trajne”, a petnaest je gubilo kosu zbog prečvrstih viklera koje su upotrebljavale. Većini tih žena kosa je ponovno počela rasti nakon uklanjanja uzroka.

Nagomilavanje rizika

Osim opasnosti za kosu, neki kemijski proizvodi opasni su za cijeli organizam. Gotovo svi izazivaju negativne reakcije kod ovog ili onog korisnika. Jeste li spremni preuzeli rizik da postanete jedan od njih? Evo nekih primjera…

Boje na bazi derivata katrana koje ulaze u sastav mnogih otopina, opasne su. Jedna od njih, fenilenediamin, može izazvati ozbiljne probleme zbog jakog hemijskog spoja koji ne mora izazvati upalnu reakciju odmah nakon upotrebe, ali postupno se razvija alergijska reakcija. Doktor James W. Burke u članku “Dermatoze izazvane kozmetikom” u časopisu Joumal of Southem Medical Association opisuje reakciju na tu otopinu kao “eksplozivnu”. Ona izaziva stezanje vlasišta, bol, osjetljivost i na kraju gnojenje i akutnu upalu.

Duža upotreba otopina na bazi olova i srebra, koje se ponekad neopravdano naziva “rekonstituantima”, može imati razorne posljedice. Olovo i srebro organizam lako apsorbira i oni se u njemu nakupljaju. Trovanje olovom stvara simptome kao što su loš vid, grčevi i paraliza. Neki tonici mogu sadržavati otrove kao što su formol ili arsen te desetak iritanata kao što je salicilna kiselina. Lakovi, razrjeđivači i drugi hemijski proizvodi mogu izazvati kožne upale koje se šire i na druge dijelove tijela.

U engleskom medicinskom časopisu Lancet doktor B. G. Edelston izvještava da sintetičke smole iz lakova, ako se udahnu, ne budu izlučene iz organizma. Nalaze se ne samo u plućima, nego i u jetri, slezeni i u drugim organima. Utvrđeno je da nadraženje i upala koje one izazivaju, mogu začeti i oštećenja jetre i pluća. Metalna isparavanja iz boja za kosu sadrže i pulverizirane metale kao što su bronca, bakar, srebro i slične.

Ostali uzroci alopecije

Loša prehrana može prouzročiti propadanje i smrt folikularnih vrećica, a uzrok tome može biti i težak slučaj prhuti, loša cirkulacija u vlasištu i neki lijekovi.

Kako se boriti protiv alopecije ili opadanja kose?

Evo nekih osnovnih pravila za zaštitu i održavanje zdravlja vlasišta:

  • Odrecite se kemijskih proizvoda. Zamijenite ih neagresivnim proizvodima na bazi biljaka. Oni mogu biti odlični za kosu i kožu vlasišta, a lako ih je pripremiti u kući.
  • Izbjegavajte “trajne” frizure s kaučukom, previše čvrstim viklerima i slično.
  • Izbjegavajte “minival”.
  • Svakodnevno masirajte vlasište i češljajte kosu.
  • Nikad ne upotrebljavajte četku od najlona, koja može istrgnuti već krhke vlasi. Mnogi zubari kažu da su najlonske četke pregrube za zube i zubno meso. Zamislite što onda mogu učiniti kosi! Upotrebljavajte četku od prirodnih vlakana.
  • Održavajte čistoću kose i vlasišta perući kosu prirodnim šamponima na bazi biljaka.
  • Odrecite se dijela za mršavljenje koje vam mogu poremetiti prehranu i izbjegavajte sredstva za mršavljenje.
  • Hranite se zdravo, uravnoteženo, s obiljem povrća, voća te aromatičnih biljaka i ostalih prirodnih namirnica koje daju sve potrebne sastojke neophodne da bi kosa bila lijepa.