ZdravljeCimet podstiče pozitivnu energiju

Cimet podstiče pozitivnu energiju

-

cinamonPored toga što svojom aromom miluje nerve, cimet podstiče pozitivnu energiju i diže iz letargije.

U drevnom Egiptu bio je skuplji od zlata, a danas se zbog svoje blagotvornosti i pristupačne cijene koristi i kao začin i kao lijek.

U ishrani se koristi kora štapića, a ne plod, dok se iz ploda cijedi vosak od kojeg se prave aromatične svijeće.

Listovi se koriste u kuhinji, slično kao lovor, iz njih se cijedi etarsko ulje od kojeg se pravi cimetova voda, ulje i tinkture, dok se cimetovo ulje koristi za mazanje pojedinih dijelova tijela ili u aromaterapiji.

- Google oglasi -

Cimet nevjerovatni prija nervnom sistemu, jer njegov miris podstiče rad mozga i brzinu reagovanja, revitalizuje nerve, poboljšava vizuelno pamćenje, a pritom razvija i pozitivnu energiju. Novijim istraživanjima ustanovljeno je da poboljšava takozvani glukozni metabolizam oko 20 puta, tako da bi dijabetičari mogli da zaborave na injekcije inzulina. Naime, istraživanja američkih naučnika pokazalo je da konzumiranje samo pola kašičice ovog začina dnevno drastično snižava nivo šećera u kvi. Pored toga, dokazano je da smanjuje i nivo masnoća u krvi, pa se preporučuje da se dodaje namirnicama koje svakodnevno koristimo, poput kafe, žitarica ili voćnih sokova.

U kineskoj tradicionaloj medicini cimet ima reputaciju lijeka broj jedan protiv prehlade i gripe, posebno uz čaj i svježi đumbir.

U ovom začinu ima salicilata koji snižavaju temeperaturu i imaju analgetsko i protuuplano dejstvo što ga čini neizostavnim sastojkom svakog kuhinjskog ormarića tokom zime. Također, istraživanja o uticaju cimeta na trombocite pokazala su da jedan od sastojaka ovog začina sprečava pretjerano zgrušavanje krvi.

Zbog svog antiseptičkog dejstva čaj od cimeta korist se za ispiranje posjekotina i ogrebotina, a ima i fungicidno dejstvo jer uništava gljivice i sprečava njihov rast. Zahvaljujući antibaketrijskom dejstvu, koristi se i kao alternativa konzervansima hrane jer njegova esencijalna ulja imaju antimikrobna svojstva.

Česti je sastojak mnogih dijeta, naročito u kombinaciji sa đumbirom, jer cimet ubrzava disanje i rad srca i tako povećava temperaturu tijela, što ubrzava sagorijevanje masti. Pozitivno utiče i na metabolizam, a i poboljšava varenje zbog velikog sadržaja tijamina. Ipak, veće dnevne doze ovog začina nisu preporučljive, a trudnice bi trebale da izbjegavaju ulje na bazi cimeta.

- Google oglasi -

2 KOMENTARI

  1. Ja ga od nedavno (zajedno sa KURKUMOM) koristim u svim čorbicama i prelivima za salate – FANTASTIČAN UKUS osim što su oba začina izuzetno zdrava!!!

Odgovori

Novi Sadržaj

5 načina kako da smanjite podrigivanje

Neugodna smetnja koja se javlja ne samo nakon jela nego i tokom dana je podrigivanje. Naglo izbacivanje plinova iz...

Zašto počinje krvarenje iz nosa i kako ga zaustaviti

Medicinski izraz za krvarenje iz nosa je epistaksa. Zbog položaja nosa i njegove velike gustoće krvnih žila, većina ljudi...

Bez panike: 3 jednostavna koraka za najsigurnije vađenje krpelja iz kože

Krpelji su nametnici koji pripadaju u skupinu člankonožaca iz reda Acarina, a najaktivniji su tokom maja i juna. Ako...

8 najopasnijih bolesti od stresa

Umjereni stres može biti koristan, ali ako neprestano imate osjećaj da ste pod velikim pritiskom, pretrpani poslom, anksiozni i...
- Google oglasi -

Kako iskoristiti iskorištene vrećice zelenog čaja – Učinit će mnogo za vaše zdravlje!

Svi smo svjesni zdravstvenih prednosti zelenog čaja, ali prije nego što bacite iskorištene vrećice čaja, razmislite još jednom. Postoje...

Znakovi i simptomi da se u organizmu nalaze toksini

Koliko često se budite umorni bez energije za svakodnevne poslove koji vas čekaju? Aditivi u namirnicama, kućanstvo, instekticidi i...

Ovo morate pročitati

Najzdravije namirnice za zimske dane

Zimi je jako teško doći do svježeg voća i...

Pravilnim disanjem protiv stresa

Ako se osjećate kao da od posla ne možete...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas