ZdravljeEvo zašto NE SMIJETE da pojedete više od jednog...

Evo zašto NE SMIJETE da pojedete više od jednog jajeta dnevno!

-

jajeJaje je namirnica koju svakodnevno imamo u našoj ishrani, na ovaj ili onaj način. Međutim, vjerovatno niste znali zašto ne bi trebalo da pojedete više od jednog dnevno?

Medicinski stručnjaci odavno upozoravaju na negativan uticaj jaja na ukupno zdravlje čovjeka, najviše zbog toga jer sadrži holesterol. I pored toga, ljudi se rijetko odlučuju da ga izbace iz ishrane.

Kada vodimo računa o jajima koje unosimo u svoj organizam, to se najčešće svodi na brigu o tome da li su domaća ili “vještačka”. Mnogo veći problem od toga je holesterol, koji nam skače bez obzira na to koje od ove dvije “vrste” jaja pojedemo.

- Google oglasi -

Najčešće zdravstvene tegobe u cijelom svijetu su oboljenja krvnih sudova, a ona se najprije manifestuju kroz narušavanje nivoa holesterola i triglicerida u krvi. Ove bolesti su direktna posledica loše ishrane, koja definitivno uključuje unošenje jaja u nedozvoljenim količinama.

Naime, žumance jajeta sadrži između 180-230 mg holesterola, u zavisnosti od njegove veličine. Najveći dnevni unos holesterola je ograničen na 300 mg.

Kada “saberete” ove dvije činjenice, shvatit će te da smijete da pojedete samo jedno jaje u toku dana. Međutim, budući da se holesterol nalazi u žumancu, ovo ograničenje se ne odnosi na bjelance.

Još nešto ne smijete da zaboravite! Jaja se nalaze u sastavu mnogih proizvoda, a to vam nalaže da morate dobro da pazite šta ćete danas da unesete u svoj organizam.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

3 provjerena rješenja uz koja nestaje bol u vratu

Dugotrajno sjedenje u neispravnom položaju, spavanje na lošem jastuku i stres tri su najčešća problema zbog kojih osjećamo bol...

Bolovi u vratu i potiljku – Uzroci boli mogu biti različiti a to su…

Vrat se nalazi između glave i grudnog koša, to je važan i vrlo osjetljiv dio tijela kroz koji prolaze...

Ako primijetite ovo na vašem tijelu istog trena idite ljekaru!

Karcinom pluća je bolest čiji se simptomi teško prepoznaju u najranijoj fazi jer ih gotovo ni nema. Ipak, razvojem...

Sve što trebate je promjena ishrane – Ova hrana pomaže u borbi protiv holesterola

Visok nivo holesterola u krvi ključni je faktor za razvoj srčanih oboljenja, stoga prevencija je najbolji lijek pa neka...
- Google oglasi -

Oporavak pluća prirodnim lijekovima koji pomažu i poslije korone

Upala pluća je naročito opasna kod djece, starijih osoba, osoba sa oslabljenim imunitetom i rekonvalescenata. Upalu pluća prepoznajemo po...

Šta je dobro za sinuse i kako se tretiraju bolni i upaljeni sinus

Upala sinusa je otečenost nosne i sinusne sluznice koje se događa zbog alergija, virusne ili bakterijske infekcije. Upala sinusa...

Ovo morate pročitati

Liječenje Angine pektoris narodnim lijekovima

Ne pokažu se uvijek svi simptomi angina pektoris istodobno....

Jednostavna, ukusna, zdrava turšija se priprema uz ovaj recept

Turšija je fantastičan primjer ukusne i raznovrsne zimnice koja...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas