ZdravljeEvo zašto NE SMIJETE da pojedete više od jednog...

Evo zašto NE SMIJETE da pojedete više od jednog jajeta dnevno!

-

jajeJaje je namirnica koju svakodnevno imamo u našoj ishrani, na ovaj ili onaj način. Međutim, vjerovatno niste znali zašto ne bi trebalo da pojedete više od jednog dnevno?

Medicinski stručnjaci odavno upozoravaju na negativan uticaj jaja na ukupno zdravlje čovjeka, najviše zbog toga jer sadrži holesterol. I pored toga, ljudi se rijetko odlučuju da ga izbace iz ishrane.

Kada vodimo računa o jajima koje unosimo u svoj organizam, to se najčešće svodi na brigu o tome da li su domaća ili “vještačka”. Mnogo veći problem od toga je holesterol, koji nam skače bez obzira na to koje od ove dvije “vrste” jaja pojedemo.

- Google oglasi -

Najčešće zdravstvene tegobe u cijelom svijetu su oboljenja krvnih sudova, a ona se najprije manifestuju kroz narušavanje nivoa holesterola i triglicerida u krvi. Ove bolesti su direktna posledica loše ishrane, koja definitivno uključuje unošenje jaja u nedozvoljenim količinama.

Naime, žumance jajeta sadrži između 180-230 mg holesterola, u zavisnosti od njegove veličine. Najveći dnevni unos holesterola je ograničen na 300 mg.

Kada “saberete” ove dvije činjenice, shvatit će te da smijete da pojedete samo jedno jaje u toku dana. Međutim, budući da se holesterol nalazi u žumancu, ovo ograničenje se ne odnosi na bjelance.

Još nešto ne smijete da zaboravite! Jaja se nalaze u sastavu mnogih proizvoda, a to vam nalaže da morate dobro da pazite šta ćete danas da unesete u svoj organizam.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Devet simptoma endometrioze koje bi svaka žena trebala znati

Endometrioza je bolest u kojoj je endometrij (tkivo koje oblaže unutrašnjost maternice) prisutan izvan maternice. Endometrioza se najčešće javlja...

Ljetovanje i menstruacija – Da li je pametno plivati tokom onih dana?

Uplatili ste ljetovanje još zimus, spremate se na put s porodicom ili društvom, sve je isplanirano do detalja ali,...

Sigurnosni savjeti za korištenje prirodni sredstava protiv komaraca

Komarci, a ima ih oko 300 vrsta, ne napadaju samo ljude nego i sisavce, ptice i žabe. Oni vam...

Ako volite jesti banane ujutro, imamo loše vijesti za vas

Ako je banana tako nutritivna namirnica, zašto se onda ne treba jesti ujutro? Hajde da saznamo. Važnost i dobrobiti banana...
- Google oglasi -

Uvijek savršena – U šest koraka prepoznajte najslađu lubenicu svaki put

Samo najiskusniji mogu kuckanjem čuti je li lubenica zaista zrela. No i za obične kupce, postoji nekoliko trikova kako...

Očistite i poboljšajte zdravlje svoje jetre s ovih 10 namirnica

Kao najveća žlijezda u tijelu, jetra obavlja mnoge vitalne poslove kako bi vas održala na životu i vrhunskog zdravlja....

Ovo morate pročitati

Bolji od tablete: Recept za najstariji lijek protiv menstrualnih bolova

Mjesečnica je postojala davno prije ljekarni, u kojima 24...

Ljubičasto štiti srce i smiruje

Ljubičasto, ali i plavo i crno voće i povrće...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas