Otkrijte tajnu super hrane: Gdje se skriva najveća koncentracija vitamina C? 🍊🥝🍓

-

Uzimanje dovoljne količine vitamina C svaki dan ključno je za vaše zdravlje. Vitamin C izvrstan je za jačanje imuniteta i zaštitu kože i srca, bogat je antioksidansima i ima ljekovita svojstva u borbi protiv raznih bolesti. Kada razmišljate o unosu vitamina C možda ćete prvo pomisliti gdje ga ima najviše i u kojoj hrani?

Nije tajna da većina voća i povrća ima visok udio vitamina, ali naranča je poznata kao voće koje je najbolji izvor vitamina C. Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, muškarci bi trebali imati 90 miligrama vitamina C dnevno, a žene 75 miligrama dnevno. Ljudsko tijelo nije u mogućnosti samo proizvesti vitamin C, te je zato bitno da ga se kroz uzimanje suplemenata i konzumaciju hrane bogate tim vitaminom nadoknadi.

- Google oglasi -

Nedostatak vitamina C uzrokuje simptome poput lakih modrica, krvarenja desni, umora, oslabljenog imuniteta, i u teškim slučajevima skorbuta.

Gdje ima najviše vitamina c

Vitamin C, također poznat kao askorbinska kiselina, može se naći u raznim namirnicama, ali neki od najbogatijih prirodnih izvora vitamina C uključuju:

Prokule – Šoljica prokula sadrži 75 miligrama vitamina C, zajedno s nutrijentima koji se bore protiv raka.

Krumpir – Posebno je iznenađujuće saznanje da krumpir srednje veličine nudi 17 mg vitamina C, budući da se smatra “škrobnim” povrćem. Krumpir je također lako uklopiti u razna jela, što ga čini prikladnim djelomičnim izvorom preporučenog vitamina C.

- Google oglasi -

Paprike – Baš kao i crvena paprika, zelena paprika bogata je vitaminom C. Također je zdrav izvor vlakana, koja mogu pomoći u održavanju redovne stolice i poboljšati zdravlje probavnog trakta.

Kupus – Sve vrste kupusa, uključujući brokoli i karfiol, sadrže znatne količine vitamina C.

Cvjetača – Možete je pripremati na razne načine, a sadrži 127 mg vitamina C, te 5 grama vlakana i 5 grama proteina.

Šipak je još jedan odličan izvor vitamina C i također je bogat antioksidansima.

Kivi – Prehrana kivijem prepuna je antioksidansa uključujući vitamin C zajedno s vitaminima K i E, kalijem, bakrom i folnom kiselinom. Ovo voće je korisno za zdravlje kože, dišnih organa, očiju, crijeva, srca, kostiju i imuniteta. Također može pomoći kod spavanja.

Salata od rukole – Rukola ima sličnu količinu kao i paprika, a prednost joj je i što se jede sirova. Osim što sadrži vitamine A i E.

KlementineKlementine, hibrid citrusa između mandarina i slatkih naranči, sadrže nešto veće doze vitamina C od onih u narančama (54 mg na 100 g agruma) a također su manje kalorične od mandarina.

Papaja – Jedna šoljica svježe papaje sadrži gotovo 90% vašeg dnevnog preporučenog unosa vitamina C. Također je prepuna dijetalnih vlakana, folata i vitamina A.

papaja

Naranče – Jedna naranča srednje veličine sadrži 70 miligrama vitamina C, ili otprilike 78% preporučene dnevne vrijednosti.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

7 najstrašnijih bolesti: Liječnici su pred njima često nemoćni

Među najgorim bolestima su ebola, bjesnoća, ameba koja jede...

Herbarium – Bundeva

Nazivi biljke Familija: Cucurbitaceae Narodni: Bundeva Latinski: Cucurbita pepo Ljekarski: Semen cucurbitae Engleski: Field...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas