Moć cijelih žitarica: Samo šnita kruha smanjit će rizik od smrti

0
923

crni-hljebCjelozrnati kruh, smeđa riža, zobene pahuljice i integralna tjestenina pune su neprerađenih ugljikohidrata, vlakana i vitamina, a dovoljno nam je samo 16 g da bi umanjili rizik od umiranja

Samo tri šnite kruha s cjelovitim žitaricama na dan mogu umanjiti rizik od srčanih bolesti za četvrtinu, otkrila je nova studija s Harvarda.

Čak i male količine integralnih žitarica na dan, bilo kroz tjesteninu ili kroz rižu, spriječit će raniju smrt, piše Daily Mail.

Iako neki proizvodi s cijelim žitaricama sadrže i šećer i sol koji škode zdravlju, ipak ih ima puno manje nego u bijelom kruhu, riži i prerađenim žitaricama.

Cijele žitarice poput zobi, muesli i kruha sa sjemenkama sadrže neprerađene ugljikohidrate. Oni su bogati vlaknima, proteinim, antioksidansima i određenim vitaminima koji potiču probavi, pomažu u mršavljenju i sprečavaju srčane bolesti, rak i druge tegobe.

U ovoj ekstremno velikoj studiji, istraživači s Harvarda analizirali su prehrambene navike 800.000 odraslih ljudi. Zaključili su da samo 16 g cijelih žitarica u porciji smanjuje rizik od umiranja od srčanih bolesti za 9 posto. Tih 16 g je jedna šnita kruha, mala zdjelica muesli, zobi ili pola šalice integralne tjestenine ili riže. Odrasli koji su jeli tri porcije na dan, što je 48 grama, imali su rizik od umiranja od srčanih bolesti manji za 25 posto, a rizik od raka za 14 posto.

Porcija integralnih žitarica na dan izgleda ovako:
– šnita integralnog kruha
– mala zdjelica muesli ili zobenih pahuljica
– pola šalice integralne tjestenine ili riže

Tri porcije integralnih žitarica na dan sadrže:
– 3 šnite integralnog kruha
– 1,5 velika integralna tortilla
– 2 pune žlice kuhane smeđe riže
– 3 pune žlice kuhane integralne tjestenine
– 3 zdjelice muesli ili zobenih pahuljica