ZdravljeGinko biloba čuva mozak

Ginko biloba čuva mozak

-

ginko bilobaEkstrakt lišca ginko bilobe može spriječiti oštećenja ćelija mozga koja se mogu javiti nakon moždanog udara. Miševi koji su svakog dana dobijali doze ekstrakta ginko bilobe prije moždanog udara indukovanog u laboratorijskim uslovima, imali su gotovo duplo manje oštećenja na mozgu u poređenju sa životinjama koje nisu dobijale ekstrakt, tvrde istraživači Univerziteta Džons Hopkins. Kod miševa koji nisu dobijali ginko prije, a dat im je pet minuta nakon moždanog udara, zabilježeno je oko 60 posto manje oštećenja nego kod jedinki koje uopće nisu dobijale ekstrakt. Takođe, miševi kojima je ginko dat oko 4 i po sata nakon udara bili su na trećem mjestu po stepenu moždanih oštećenja.

Istraživači su naveli da bi slične efekte ekstrakt ginko bilobe mogao da ima i na ljudski organizam, što bi bilo izuzetno značajna preventivna mjera jer poslije udara ne može se mnogo uraditi na zaštititi mozga. „Testirali smo koncept preventivnog dejstva ginko bilobe prije moždanog udara i pokazali da postoji stepen zaštite, kao i potencijalno terapeutsko dejstvo”, rekao je Silvian Dor koji je bio na čelu istraživanja.

Drveće ginko bilobe je među najstarijim vrstama na Zemlji, čija starost se procjenjuje na čak oko 270 miliona godina.

- Google oglasi -

Stručnjaci su najavili dalje istraživanje pozitivnih efekata biljke, a osobama kod kojih je rizik od moždanog udara veći, preporučuje se preventivna dnevna upotreba ekstrakta radi sprečavanja oštećenja mozga.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,082SljedbeniciPratite
Prethodni članakKako protiv kihavice?
Naredni članakSjemenke čuvari organizma

5 KOMENTARI

  1. Da, omega 3 riblje, mada ima i od biljke Lan ali su riblje bolje. Možete ih piti i vi kao i magnezij. Ja sam se slučajno našla u ljekarni pa su mi izmjerili taj vitaminsko-mineralni sustav i rekli da mi nedostaje magnezij i omega a cinka da imam malo (na granici). Odmah su me pitali kad su vidili da mi nedostaje magnezij koje tegobe imam a ja im kažem da me glava često zaboli. Suprug mi je bio u Americi pa sam mu javila da mi kupi i kupio mi je Omega 3 (softgels kapsule), Magnezij (kapsule 400 mg) i Cink (tablete) . Ja bi vam preporučila Omegu 3 i Magnezij da pijete neko duže vrijeme a možete i cink jer kad smo pod stresom onda nam treba magnezija. Imate to kupiti u ljekarni ali ne znam cijene jer mi je suprug donio, samo ove bolje marke kao što su Solgar i Twinlab su malo skuplje od ostalih ali i kvalitetnije. Meni je mnogo bolje a želim to i vama i možete me slobodno pitati ako vam nešto treba objasniti. Pozdrav !!!

  2. To vam je isto samo drugi proizvođač. Kupila sam ih u ljekarni od Dietpharm proizvođača i ustvari zovu se Ginkocel i pijem ih 2 na dan. Biljka se zove Ginkgo Biloba pa sam tako napisala. Inače uz lošu cirkulaciju imam i drugi problem zbog čega me glava često bolila. Nedavno je u jednoj ljekarni u Zadru bilo ispitivanje vitaminsko-mineralnog sustava u organizmu preko nekog aparata pa su mi otkrili da mi fali u organizmu magnezij, cink i omega. Evo pijem to već neko vrijeme i mogu vam reći da mi je sad mnogo bolje. Ljekarnik mi je rekao da pijem magnezij tablete 1 od 400 mg na dan, navečer prije spavanja a ove druge dvije uz obrok (doručak ili ručak).

  3. NURA RADONCIC NY NISAM UPZNATA KOJA JE TO BILJKA ,KAKO SE KOD NAS ZOVE ,GDJE RASTE ,GDJE SE MOZE NACI ODNOSNO KUPITI,I KAKO SE UPOTRLJEBAVATI/JER IMAM LOSU CIRKULACIJU/ UNAPRIJED MNOGO HVALA NA ODGOVORU SRDACAN POZDRAV.

Odgovori

Novi Sadržaj

Hrana koja negativno utječe na zdravlje kostiju: šta izbjegavati i zašto

Veoma je važno brinuti se o zdravlju kostiju kako bi se spriječile ozljede i bolesti, poput osteoporoze. Kako bismo...

Mozak, moždana oboljenja i prirodno liječenje

Naš je mozak čudesan organ koji je priroda poklonila čovjeku. Bez mozga se ne bismo mogli ničega prihvatiti, ni...

Očne smetnje: Promjene veličine i oblika zjenice

Zjenica (pupila) je otvor u šarenici oka kroz koji ulaze zrake svjetla, i igra ključnu ulogu u dijagnostici zdravlja...

Alergijska upala sluznice nosa zbog koncetracije polena

Alergijska upala sluznice nosa predstavlja i globalni zdravstveni problem jer značajno remeti kvalitetu života bolesnika. Pod ovim se oboljenjem...
- Google oglasi -

Osnovne pilates vježbe za ravan stomak

Pilates je apsolutni hit u svijetu. Otkad ga je prije 80 godina izumio gimnastičar Joseph H. pilates, žene su...

Nedovoljno poznata ljekovita biljka smrdljiva kopriva

Smrdljiva je kopriva dobra ljekovita biljka koja se ne spominje u knjigama, pa je poznata tek rijetkima. U srednjem...

Ovo morate pročitati

Šta jača, a šta slabi imunitet u jeku koronavirusa

Šta jača imunitet pitanje je koje se postavlja ovih...

15 namirnica koje čiste jetru i ubrzavaju sagorijevanje kalorija

Što god tokom života pojedemo i popijemo prolazi kroz...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas