ZdravljeJezik - Tako malen organ, a ipak tako velik...

Jezik – Tako malen organ, a ipak tako velik i snažan

-

organ - jezikKao i svaki organ, tako je i jezik čudo prirode koje pobuđuje veliku pažnju…

Zbog svojstvenog rasporeda i sastava mišića, jezik je gibljiv kao ni jedan drugi organ u tijelu. On se lako stanji, odeblja, skrati, produži, zavrne, podigne ili spusti, pomakne lijevo ili desno, a pri tom ga njegova mišićna vlakna slušaju kao dresirani cirkuski konji.

Kod povećanja je, zbog svoje građe, najzanimljivija površina jezika nalik mjesečevu krajoliku. Izbočine i udubine su snabdjevene finim reakcijskim uređajima koji omogućuju da čovjek osjeća okus uzete hrane ili pića. U jamice za okus ugrađene su također sluzne žlijezde koje izlučuju tekućinu, to je neobično važno jer samo rastopljene tvari možemo okusiti.

Okus

Živčane stanice za okus, koje primaju podražaje i o njima obavještavaju mozak, možemo usporediti s mesnatim listovima glavice luka, a živčana vlakna koja vode u tijelo, s korijenjem; reakcijske naprave s pojačalima za sređivanje, sa slojevima luka, a nježne živčane končiće koji primaju odgovarajuće podražaje, sa cjevčicama luka.

- Google oglasi -

Živčane lukovice nazivamo pupoljcima za okus jer su ih istraživači uspoređivali s njima. Jezik odrasla čovjeka ima oko 3000 pupoljaka za okus. Jezik antilope ima ih oko petnaest puta više. Zbog toga ima čovjek, vjerojatno, znatno manje profinjen okus nego antilopa.

Kad bi čovjek imao toliko pupoljaka za okus kao antilopa, vjerojatno bi prije saznao što je zdravo, a što je, možda, otrovno. Životinje razlikuju bolje nego ljudi, koja im hrana koristi a koja škodi.

Na jeziku lako dokažemo različita područja za okus. Na vrhu jezika osjećamo što je slatko: stavite vrh jezika u med! Na rubovima jezika osjećamo što je kiselo, a na površini straga, poprijeko, što je gorko. Sredina jezika je sasvim neutralna i ne osjeća nikakve podražaje za okus.

Za ispitivanje je jezik mnogo pouzdaniji od reakcija kemijskog laboratorija. Što bi nas poticalo da jedemo ili pijemo, kad ne bismo pri tome imali nikakva užitka? To može sebi predstaviti svatko tko se sili da jede, a nema apetita.

Žene bi i kuharice također izgubile veselje za kuhanje, kad ne bi na našem licu vidjele zadovoljan izraz dok jedemo ukusno priređena jela. Usprkos majušnosti, jeziku su povjerene mnoge važne zadaće koje mogu pružiti mnoga zadovoljstva.

Druge sposobnosti jezika

- Google oglasi -

Iako poznamo anatomsku gradu jezika i dio njegovih funkcija, još ni izdaleka nismo obuhvatili sve sposobnosti njegova djelovanja. Vrlo dobro znamo da za sporazumijevanje govorom imamo zahvaliti jeziku.

Jezik je u isti mah i »megafon« srca, kojemu simbolično pripisujemo sjedište osjećaja, mišljenja i odlučivanja. Taj mali, gipki organ može biti za nas i za druge ili blagoslov ili pakao.

Kažu daje lakše upravljati konjima i brodovima nego jezikom. Usprkos tome što je jezik malen organ, može od njega nastati uništavajući oganj, sličan razarajućem šumskom požaru. Veoma boli ako zlobnim riječima širimo klevete o svojim znancima i prijateljima. Srdžba i zloba također iskorištavaju taj mali, pokretni organ za odapinjanje otrovnih strelica u ugledne sugrađane.

Magičnom djelovanju jezika, kliskom kao jegulja, vrlo teško uzmakne žrtva zavodnika. Zato što poneki jezik ne zna razlikovati “da” i “ne”, pomaže uništavati druge svojim protuslovljem i lažljivošću.

Mnogi razočarani povjere gorku žuč svojega srca jeziku, pa njime mnoge okuže i otruju. Kako se neugodno razotkriva taj mali, nevidljivi organ u umno pomračenih? Potpuno razoren duševni život takva čovjeka često pokušava utrti put jezikom.

Zdravome je čovjeku teško spriječiti takav ispad. Dovoljno je već i to da nas tuđi jezik osuđuje, a da ne poznaje stvarne pobude naših postupaka. Uništavajući je sud već mnoge doveo u očaj.

Blagotvorno djelovanje jezika

Da li je, uistinu, jeziku dana moć govora zato da sije zlo? Nipošto! Zato moramo uvijek nastojati da govorimo ispravno, plemenito i ljubazno, jer obratna upotreba jezika rada samo brige i mržnju.

Ljubazne, tople riječi, objašnjavanja ili dobronamjerno opominjanje, tješenje i hrabrenje neka teku preko naših usana, pa će jezik, taj mali organ, postati glasnik dobra i mira. To, pak, može uspjeti samo onda ako je naše srce na pravome mjestu. To će uspjeti onome tko se trudi da je prijatelju doista prijatelj, da bližnjemu u nevolji pomaže i da zlobno uvjerenje pobijedi dobrim. Tako će i jezik sijati ljubaznost i dobrotu.

Što nam tako uljepšava proljeće? Zar nije to ljupki cvrkut ptica? Iz njihovih se grla ori pjesma zahvalnosti, puna zanosa i unutrašnje predanosti. I mi smo također obdareni sposobnošću pjevanja i možemo, kao i ptice, pjevanjem izraziti svoje osjećaje.

Jezik mora naučiti još nešto što će upotrijebiti u teškim časovima. Ako neće izdati prijatelja ili brata, mora šutjeti. Mora znati šutjeti da neprijatelju osujeti zlobne namjere i slomi moć zla. I glupan će izgledati pametan ako zna šutjeti. Već je Salamon tako radio. Narod pak kaže: “Govoriti je srebro, a šutjeti zlato!” Mnogima je teže šutjeti nego govoriti.

Kako je neobično da tako mali organ, kao što je jezik, može služiti tako svestranoj upotrebi. Hranu i piće uslužno oblikuje i hvata, upozorava nas da se čuvamo štetnog, možda i otrovnog. On nas nagrađuje svojim zdravim prosuđivanjem ako mu ne podmećemo neprirodne zalogaje, i ako ne tražimo od njega da zlo označuje kao dobro.

To jednako vrijedi i za izražavanje osjećaja. U tom pogledu jezik može biti vrlo koristan, ali i vrlo nevaljao organ. Ono pak što će jezik govoriti, u našem je srcu. Od nas samih zavisi da li ćemo jezik upotrebljavati u dobre svrhe, ili ćemo njime sijati zlo. U nama samima je izvor života i djelovanja, a njihov je glasnik jezik.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,071SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Čišćenje bubrega na stare načine ruske narodne medicine

Čišćenje bubrega jelovim uljem je najprostiji i najefikasniji način čišćenja bubrega… Sastoji se iz dvije uzastopne etape: jednu nedjelju...

Otkrijte na vrijeme – Ovo su prvi simptomi trovanja hranom

Trovanje hranom izaziva kombinaciju mučnine, povraćanja i dijareje (katkad i krvave), ali pored ovih postoje i druge simptomi. Nakon uzimanja...

Podmukla boljka: Simptomi kandide koje žene ignorišu dok ne nastane haos

Candida je gljivična infekcija i može biti vrlo ozbiljna zdravstveni problem. Za mnoge to može biti zbunjujuće jer su...

Šta se dešava u organizmu kada stavite luk na tabane

U kineskoj medicini vjeruje se da su stopala moćan i direktan kontakt sa svim unutrašnjim organima, zahvaljujući takozvanim „meridijanima“...
- Google oglasi -

Provjerite sami kako radi vaša štitna žlijezda – Uradite sami test za štitnjaču

Dr Barnes je prije 50 godina otkrio da je temperatura tijela odličan pokazatelj rada štitne žlijezde, pogotovo temperatura koja...

Uvrstite je odmah u svoju ishranu – Evo i zašto je bundeva dobra za vas

Koristi se za lijek i bundeva i njeno sjeme. Sjeme ima oko 33% masnog ulja. U pulpi (mesu) ima...

Ovo morate pročitati

Izostanak menstruacija nakon poroda je prirodna kontracepcija

Zbog kontinuiranog lučenja hormona prolaktina, kod žena koje su...

Recepti za sreću

Slijedeći nekoliko zlatnih pravila, kao i upotrebom različitih tehnika...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas