ZdravljeTrudnice & BebePrehrana prije trudnoće, tokom trudnoće i za vrijeme dojenja

Prehrana prije trudnoće, tokom trudnoće i za vrijeme dojenja

-

Zdrava prehrana za vrijeme trudnoće, te nakon trudnoće od iznimne je važnosti i za majku i za novorođenče. Veoma je važno, još prije začeća započeti sa pravilnim prehrambenim navikama, koje valja zadržati tijekom trudnoće i dojenja.

Važno je da prehrana prije trudnoće bude raznolika, bogata svježim namirnicama poput voća, povrća, cjelovitih žitarica, svježeg mesa i ribe.

- Google oglasi -

Bitno je da nabrojana hrana nije procesirana, a valja paziti da su namirnice porijeklom iz organsko-biološkog uzgoja. Također, izvori masnoća moraju biti kvalitetni, bogati nezasićenim masnim kiselinama, a tu se ubrajaju maslinovo ulje, repino i bućino ulje, te orašasti plodovi, plava riba i meso peradi.

Tijekom pripreme tijela za trudnoću ne smiju se započinjati nikakve stroge redukcijske dijete, niti neki prehrambeni pomodni režimi poput vegetarijanske ili veganske prehrane.

U tom razdoblju od iznimne je važnosti za normalan tijek trudnoće da se tijelo opskrbljuje svim potrebnim nutrijentima u adekvatnim količinama. Ovo se najbolje postiže raznolikom i uravnoteženom prehranom uz eventualnu pomoć kvalitetnog dodatka prehrani.

Prije trudnoće, tijekom trudnoće i u periodu dojenja važno je izbjegavati kofein, nikotin, alkohol, razna umjetna sladila, sirovo meso, sirova jaja, kao i sirovu ribu.

- Google oglasi -

Također, za vašu sigurnost i sigurnost vaše bebe, potrebno je izbjegavati jesti sir s plijesni kao i nepasterizirano mlijeko. Namirnice koje možete jesti, a koje se čak i preporučuju su voće, povrće, cjelovite žitarice, riba i svježe meso.

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

Saznajte istinu: Debljamo li se od soli?

Uz mnogima omiljeni šećer, sol je dodatak hrani koji koristimo baš svi jer ovaj začin jelo čini bogatijim i...

Oprez! ‘Tihi’ simptomi dijabetesa koje ne smijete ignorisati

Dijabetes se događa kada vaše tijelo nije u stanju preuzeti šećer (glukozu) u svoje stanice i koristiti ga za...

Pet jednostavnih savjeta kako se pravilno hraniti

Nepravilna ishrana može dovesti do različitih zdravstvenih problema ali i neželjenog debljanja… Stoga je veoma važno zdravo se hraniti...

Usporeno disanje – bradipneja

Usporeno disanje (bradipneja) prati mnoge bolesti. Ljudski organi rijetko kada rade punim kapacitetom. Svi organi imaju stanovitu “rezervu” potrebnu...
- Google oglasi -

Glavobolja, uzroci i simptomi

Nema čovjeka koga nikad nije zaboljela glava. Uz reumatične bolove to je danas najčešći povod da potražimo liječničku pomoć....

Zašto nastaje krvarenje desni? – Ovo nikako ne smijete ignorisati

Ukoliko prilikom pranja zuba primjećujete krvarenje desni, trebalo bi što prije da se obratite stomatologu. Oboljenje desni, poznatije kao gingivitis,...

Ovo morate pročitati

Voda u kombinaciji sa ovim namirnicama ubrzava metabolizam

Kako starimo tako se i rad metabolizma usporava, pa...

Brusnica kao prirodni antibiotik

Brusnice su, nutricionistički gledano, prava riznica različitih zaštitnih materija...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas