ZdravljeJezik – Tako malen organ, a ipak tako velik...

Jezik – Tako malen organ, a ipak tako velik i snažan – Koje su bolesti jezika?

-

Kao i svaki organ, tako je i jezik čudo prirode koje pobuđuje veliku pažnju…

Zbog svojstvenog rasporeda i sastava mišića, jezik je gibljiv kao ni jedan drugi organ u tijelu. On se lako stanji, zadeblja, skrati, produži, zavrne, podigne ili spusti, pomakne lijevo ili desno, a pri tom ga njegova mišićna vlakna slušaju kao dresirani cirkuski konji.

- Google oglasi -

Kod povećanja je, zbog svoje građe, najzanimljivija površina jezika nalik mjesečevu krajoliku. Izbočine i udubine su snabdjevene finim reakcijskim uređajima koji omogućuju da čovjek osjeća okus uzete hrane ili pića. U jamice za okus ugrađene su također sluzne žlijezde koje izlučuju tekućinu, to je neobično važno jer samo rastopljene tvari možemo okusiti.

Jezik organ

Živčane stanice za okus, koje primaju podražaje i o njima obavještavaju mozak, možemo usporediti s mesnatim listovima glavice luka, a živčana vlakna koja vode u tijelo, s korijenjem; reakcijske naprave s pojačalima za sređivanje, sa slojevima luka, a nježne živčane končiće koji primaju odgovarajuće podražaje, sa cjevčicama luka.

Živčane lukovice nazivamo pupoljcima za okus jer su ih istraživači uspoređivali s njima. Jezik odrasla čovjeka ima oko 3000 pupoljaka za okus. Jezik antilope ima ih oko petnaest puta više. Zbog toga ima čovjek, vjerojatno, znatno manje profinjen okus nego antilopa.

Kad bi čovjek imao toliko pupoljaka za okus kao antilopa, vjerojatno bi prije saznao što je zdravo, a šta je, možda, otrovno. Životinje razlikuju bolje nego ljudi, koja im hrana koristi a koja škodi.

- Google oglasi -

Na jeziku lako dokažemo različita područja za okus. Na vrhu jezika osjećamo što je slatko: stavite vrh jezika u med! Na rubovima jezika osjećamo što je kiselo, a na površini straga, poprijeko, što je gorko. Sredina jezika je sasvim neutralna i ne osjeća nikakve podražaje za okus.

Za ispitivanje je jezik mnogo pouzdaniji od reakcija kemijskog laboratorija. Što bi nas poticalo da jedemo ili pijemo, kad ne bismo pri tome imali nikakva užitka? To može sebi predstaviti svatko tko se sili da jede, a nema apetita.

Žene bi i kuharice također izgubile veselje za kuhanje, kad ne bi na našem licu vidjele zadovoljan izraz dok jedemo ukusno priređena jela. Usprkos majušnosti, jeziku su povjerene mnoge važne zadaće koje mogu pružiti mnoga zadovoljstva.

Ljudski jezik

Iako poznamo anatomsku građu jezika i dio njegovih funkcija, još ni izdaleka nismo obuhvatili sve sposobnosti njegova djelovanja. Vrlo dobro znamo da za sporazumijevanje govorom imamo zahvaliti jeziku.

Jezik je u isti mah i »megafon« srca, kojemu simbolično pripisujemo sjedište osjećaja, mišljenja i odlučivanja. Taj mali, gipki organ može biti za nas i za druge ili blagoslov ili pakao.

Kažu daje lakše upravljati konjima i brodovima nego jezikom. Usprkos tome što je jezik malen organ, može od njega nastati uništavajući oganj, sličan razarajućem šumskom požaru.

Izgled jezika otkriva kakvog ste zdravlja

Kako je neobično da tako mali organ, kao što je jezik, može služiti tako svestranoj upotrebi. Hranu i piće uslužno oblikuje i hvata, upozorava nas da se čuvamo štetnog, možda i otrovnog. On nas nagrađuje svojim zdravim prosuđivanjem ako mu ne podmećemo neprirodne zalogaje, i ako ne tražimo od njega da zlo označuje kao dobro.

To jednako vrijedi i za izražavanje osjećaja. U tom pogledu jezik može biti vrlo koristan, ali i vrlo nevaljao organ. Ono pak što će jezik govoriti, u našem je srcu. Od nas samih zavisi da li ćemo jezik upotrebljavati u dobre svrhe, ili ćemo njime sijati zlo. U nama samima je izvor života i djelovanja, a njihov je glasnik jezik.

Bolesti jezika

Kada nešto poput bolesti jezika utječe na sposobnost jezika da radi onako kako to očekujemo, ključno je razumjeti što uzrokuje problem kako bismo ga riješili. Mnoštvo faktora može dovesti do problema s jezikom. Prvi korak u liječenju bolesti jezika je tačno prepoznavanje onoga šta uzrokuje da vaš jezik pokazuje simptome problema. Najčešći uzroci bolesti jezika su: infekcija, nedostatak prehrane, trauma, hormonalne promjene i medicinska stanja.

Vrste bolesti jezika
Uobičajene bolesti jezika uključuju:

Crni dlakavi jezik – Često kao rezultat loše oralne higijene, crni dlakavi jezik je stanje u kojem se mrtve stanice nakupljaju na površini jezika i stvaraju taman, krzneni izgled.

Glositis jezika– stanje koje rezultira natečenim, upaljenim ili promijenjenom bojom jezika, glositis može biti uzrokovano nizom čimbenika. Razgovarajte sa svojim stomatologom za dijagnozu i mogućnosti liječenja.

Oralni soor – karakteriziran malim bijelim izbočinama i mrljama na površini jezika, oralni soor je gljivična infekcija koja se može liječiti lijekovima koje vam je propisao ljekar.


Sindrom pečenja usta – stanje koje ostavlja vaš jezik s osjećajem peckanja, olakšanje često počinje tačnom dijagnozom od strane vašeg stomatologa.
Rak usne šupljine – simptomi uključuju bol, poteškoće u kretanju jezika i abnormalno mrljanje. Odmah se obratite svom ljekaru ili stomatologu ako osjetite simptome ili ste zabrinuti.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,082SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Aurikulo terapija – Šta sve liječi ovaj oblik akupunkture

Aurikulo terapija (eng. Auriculotherapy) je poznata i kao aurikulo akupunktura, ili akupunktura uha. Predstavlja oblik akupunkture zasnovan na ideji da je uho...

Narodni lijekovi za bradavice i druge izrasline na koži koji doista djeluju

Bradavice su oboljenje koje izaziva Humani Papiloma Virus, poznatiji kao HPV. Obično se javljaju na rukama ali mogu nastati...

Kako se priprema srebrna voda i šta sve liječi

Srebrena voda se koristi u medicinske i kozmetičke svrhe, kao i u procesima konzerviranja hrane i pića. Ova voda...

Biljke koje su korisne za cirkulaciju krvi

Cirkulacija krvi je ključna za zdravlje i igra ključnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela, omogućujući da kisik i hranjive...
- Google oglasi -

Koje su dobrobiti klementine za zdravlje

Klementine su vrsta slatkog i sočnog citrusa koje su postale popularne širom svijeta zbog svojih ukusnih okusa i dobrobiti...

Ljekovita anđelika biljka pouzdan lijek za probavu i nadimanje

Biljka anđelika (Angelica archangelica) je po nekima naziva ‘anđeoska’ jer cvjeta na dan Sv. Mihovila. Drugi pak tvrde da...

Ovo morate pročitati

Biljka Noni

Noni plod pripada grupi od 80 ljekovitih biljaka koje...

Položaji koji su najgori odabir za spavanje

Ovo su položaji koji su najgori odabir za spavanje,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas