ZdravljeJezik – Tako malen organ, a ipak tako velik...

Jezik – Tako malen organ, a ipak tako velik i snažan – Koje su bolesti jezika?

-

Kao i svaki organ, tako je i jezik čudo prirode koje pobuđuje veliku pažnju…

Zbog svojstvenog rasporeda i sastava mišića, jezik je gibljiv kao ni jedan drugi organ u tijelu. On se lako stanji, zadeblja, skrati, produži, zavrne, podigne ili spusti, pomakne lijevo ili desno, a pri tom ga njegova mišićna vlakna slušaju kao dresirani cirkuski konji.

- Google oglasi -

Kod povećanja je, zbog svoje građe, najzanimljivija površina jezika nalik mjesečevu krajoliku. Izbočine i udubine su snabdjevene finim reakcijskim uređajima koji omogućuju da čovjek osjeća okus uzete hrane ili pića. U jamice za okus ugrađene su također sluzne žlijezde koje izlučuju tekućinu, to je neobično važno jer samo rastopljene tvari možemo okusiti.

Jezik organ

Živčane stanice za okus, koje primaju podražaje i o njima obavještavaju mozak, možemo usporediti s mesnatim listovima glavice luka, a živčana vlakna koja vode u tijelo, s korijenjem; reakcijske naprave s pojačalima za sređivanje, sa slojevima luka, a nježne živčane končiće koji primaju odgovarajuće podražaje, sa cjevčicama luka.

Živčane lukovice nazivamo pupoljcima za okus jer su ih istraživači uspoređivali s njima. Jezik odrasla čovjeka ima oko 3000 pupoljaka za okus. Jezik antilope ima ih oko petnaest puta više. Zbog toga ima čovjek, vjerojatno, znatno manje profinjen okus nego antilopa.

Kad bi čovjek imao toliko pupoljaka za okus kao antilopa, vjerojatno bi prije saznao što je zdravo, a šta je, možda, otrovno. Životinje razlikuju bolje nego ljudi, koja im hrana koristi a koja škodi.

- Google oglasi -

Na jeziku lako dokažemo različita područja za okus. Na vrhu jezika osjećamo što je slatko: stavite vrh jezika u med! Na rubovima jezika osjećamo što je kiselo, a na površini straga, poprijeko, što je gorko. Sredina jezika je sasvim neutralna i ne osjeća nikakve podražaje za okus.

Za ispitivanje je jezik mnogo pouzdaniji od reakcija kemijskog laboratorija. Što bi nas poticalo da jedemo ili pijemo, kad ne bismo pri tome imali nikakva užitka? To može sebi predstaviti svatko tko se sili da jede, a nema apetita.

Žene bi i kuharice također izgubile veselje za kuhanje, kad ne bi na našem licu vidjele zadovoljan izraz dok jedemo ukusno priređena jela. Usprkos majušnosti, jeziku su povjerene mnoge važne zadaće koje mogu pružiti mnoga zadovoljstva.

Ljudski jezik

Iako poznamo anatomsku građu jezika i dio njegovih funkcija, još ni izdaleka nismo obuhvatili sve sposobnosti njegova djelovanja. Vrlo dobro znamo da za sporazumijevanje govorom imamo zahvaliti jeziku.

Jezik je u isti mah i »megafon« srca, kojemu simbolično pripisujemo sjedište osjećaja, mišljenja i odlučivanja. Taj mali, gipki organ može biti za nas i za druge ili blagoslov ili pakao.

Kažu daje lakše upravljati konjima i brodovima nego jezikom. Usprkos tome što je jezik malen organ, može od njega nastati uništavajući oganj, sličan razarajućem šumskom požaru.

Izgled jezika otkriva kakvog ste zdravlja

Kako je neobično da tako mali organ, kao što je jezik, može služiti tako svestranoj upotrebi. Hranu i piće uslužno oblikuje i hvata, upozorava nas da se čuvamo štetnog, možda i otrovnog. On nas nagrađuje svojim zdravim prosuđivanjem ako mu ne podmećemo neprirodne zalogaje, i ako ne tražimo od njega da zlo označuje kao dobro.

To jednako vrijedi i za izražavanje osjećaja. U tom pogledu jezik može biti vrlo koristan, ali i vrlo nevaljao organ. Ono pak što će jezik govoriti, u našem je srcu. Od nas samih zavisi da li ćemo jezik upotrebljavati u dobre svrhe, ili ćemo njime sijati zlo. U nama samima je izvor života i djelovanja, a njihov je glasnik jezik.

Bolesti jezika

Kada nešto poput bolesti jezika utječe na sposobnost jezika da radi onako kako to očekujemo, ključno je razumjeti što uzrokuje problem kako bismo ga riješili. Mnoštvo faktora može dovesti do problema s jezikom. Prvi korak u liječenju bolesti jezika je tačno prepoznavanje onoga šta uzrokuje da vaš jezik pokazuje simptome problema. Najčešći uzroci bolesti jezika su: infekcija, nedostatak prehrane, trauma, hormonalne promjene i medicinska stanja.

Vrste bolesti jezika
Uobičajene bolesti jezika uključuju:

Crni dlakavi jezik – Često kao rezultat loše oralne higijene, crni dlakavi jezik je stanje u kojem se mrtve stanice nakupljaju na površini jezika i stvaraju taman, krzneni izgled.

Glositis jezika– stanje koje rezultira natečenim, upaljenim ili promijenjenom bojom jezika, glositis može biti uzrokovano nizom čimbenika. Razgovarajte sa svojim stomatologom za dijagnozu i mogućnosti liječenja.

Oralni soor – karakteriziran malim bijelim izbočinama i mrljama na površini jezika, oralni soor je gljivična infekcija koja se može liječiti lijekovima koje vam je propisao ljekar.


Sindrom pečenja usta – stanje koje ostavlja vaš jezik s osjećajem peckanja, olakšanje često počinje tačnom dijagnozom od strane vašeg stomatologa.
Rak usne šupljine – simptomi uključuju bol, poteškoće u kretanju jezika i abnormalno mrljanje. Odmah se obratite svom ljekaru ili stomatologu ako osjetite simptome ili ste zabrinuti.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,096SljedbeniciPratite

Novi Sadržaj

Kalcij sprečava taloženje masnoće zato jedite mliječne proizvode

Mliječni proizvodi su dobar izbor za mršavljenje i mogu biti korisni u okviru uravnotežene ishrane, ali je važno obratiti...

Kako izbjeći prehladu i gripu?

Malaksalost, osjećaj jeze i blagi bol u zglobovima i glavi prvi su znaci prehlade. Promjene temperature koje su aktualne...

Najveće zablude, pogreške i predrasude o maslinovom ulju

Možda mislite da znate baš sve o maslinovom ulju, no ovaj ukusan, zdrav i hranjiv proizvod je puno kompleksniji...

Brusnice za dobro zdravlje

Brusnice su bobice koje imaju dobar utjecaj za naše zdravlje i prehrambene koristi. Brusnice sadrže mnogo zaštitnih fitonutrijenata i...
- Google oglasi -

Bol u ramenu kada spavate

Idete li na spavanje sa bilo kojom vrstom boli, znate da to nije baš najjednostavnija stvar za napraviti. No,...

Deset znakova da imate razmaženo dijete

Moderno je mišljenje da ne možete razmaziti dijete beskrajnom količinom nošenja, ljuljanja i gugutanja, ali kad jednom prestane biti...

Ovo morate pročitati

Prirodni melem koji liječi mnoge bolesti – Originalni recept

Melem je veoma jednostavan za pripremu, što je najvažnije...

Prirodni instant-lijek: Pomiješajte kafu i limun i zaustavite ove tegobe

Zdravstveni problemi kao što su proljev, jaka glavobolja, mučnina...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas