ZdravljePostoji li ‘MUŠKA MENOPAUZA’?

Postoji li ‘MUŠKA MENOPAUZA’?

-

muska-menopauzaPostoji li “muška menopauza”? Brojni dokazi ukazuju na fizičke, hormonalne, psihološke i društvene promjene koje mogu početi u životu muškaraca, u njihovim 40-im, 50-im ili 60-im godinama.

Fizički, muškarac može primijetiti postupno smanjenje mišićne snage mase i snage. Česti psihički simptomi su tromost, depresija, razdražljivost, promjenljivost raspoloženja i gubitak osjećaja zadovoljstva. On može primijetiti i prve znakove slabljenja potencije i seksualne želje. Muškarci o tim simptomima ne razgovaraju.

Postupna promjena. Rezultati jednog novijeg ispitivanja pokazuju da 51 posto normalnih, zdravih muškaraca, u dobi od 40 do 70 godina, doživljava određen stupanj impotencije. Prevalencija totalne impotencije od 5 posto u dobi od 40 godina utrostručila se (oko 15 posto) u dobi od 70 godina, pokazalo je to ispitivanje.

- Google oglasi -

Strah od “zakazivanja”. Jednom kad počne, slabljenje potencije može stvoriti strah od spolnog odnosa, što je onda povod stvarnim problemima. Pomoć se može zatražiti kod savjetnika za bračna pitanja ili seksologa, ali na razgovor moraju poći oba supružnika.

Organski faktori. Što uzrokuje slabljenje potencije? Prema dr. Irwinu Goldsteinu, koji je analizirao rezultate ispitivanja, u 80 posto takvih muškaraca organski su faktori pridonijeli impotenciji. Najčešći je oštećena krvna cirkulacija u penisu, uzrokovana žilnim problemima. Sve što oštećuje krvožilni sustav, kao što je šećerna bolest, povišen krvni tlak, pušenje i visok kolesterol, može pridonijeti gubitku muške potencije. Neki lijekovi mogu biti sljedeći neprijatelj. Lijekovi protiv hipertenzije, primjerice, mogu znatno povećati rizik impotencije.

Alkohol je također podmukli neprijatelj muškarcu u srednjoj dobi. Njegova kronična upotreba doslovce ubija potenciju. Alkohol je podmukao – on povećava želju, a umanjuje moć!

Pušenje je apsolutno štetno. Ono je vjerojatno glavni uzrok koji pridonosi poremećenoj muškoj seksualnoj funkciji. Pušenje oštećuje sićušne krvne žile u penisu, zbog čega se one ne mogu proširiti i tako onemogućuju ulazak za njih dovoljnih količina krvi, potrebnih za postizanje erekcije.

- Google oglasi -

Prehrana također ima svoj dio utjecaja. Visoke koncentracije kolesterola u krvi mogu imati veze sa smanjenom potencijom.

Hormonalni faktor. Endokrinolozi tvrde da sa starenjem većina muškaraca doživljava pad koncentracije muškog spolnog hormona testosterona u krvi. To je hormon koji, osim što stimulira seksualni razvoj, rast kostiju i mišića, utječe i na muškarčev osjećaj općeg blagostanja i potiče seksualnu želju. Samo neki muškarci doživljavaju nagli pad muškog spolnog hormona već u srednjoj dobi. U takvim slučajevima, muškarci pokazuju simptome slične ženskoj menopauzi – uključujući napadaje vrućine – plus ozbiljno smanjenje seksualne želje.

Uloga partnerice. Utjecaj muškarčeve partnerice ne može biti prenaglašen. Zaista, kako muškarac stari, intimnost i međusobno povjerenje postaju odlučni faktori. Ako muškarac nema siguran međuljudski odnos sa svojom partnericom, izložen je većem riziku impotencije kako stari. Ako muškarac ima dovoljno samopouzdanja i ženu koja mu daje podršku, to mu često pojačava njegovu seksualnost. U tom slučaju, ta seksualnost više ne kontrolira njega, nego on nju.

Muškarci koji uporno pokušavaju “utopiti” svoj stres u seksualni hedonizam imat će vjerojatno dosta problema u svojim 60-ima. Međutim, muškarac koji njeguje svoje nove uloge, biti “otac” u svojoj zajednici i djed u svojoj obitelji i koji uspije pronalaziti dublje duševno druženje i zanos, i to želi održavati, doživjet će promjene na sebi najlakše. Važno je istaknuti da postoje krepki muškarci sa sijedima na glavi, koji istovremeno preživljavaju spomenutu krizu s netaknutim i svojim egom i potencijom.

Izvor: Dnevno.hr

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,083SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Kako nastaje moždani udar

Mozak je komandni centar organizma koji kontrolira praktično sve tjelesne funkcije, od disanja i kucanja srca, do sposobnosti govora...

Ljekovitost maslačka – Odličan je za proljetnu detoksikaciju organizma

Početak je proljeća i idealno vrijeme za branje maslačka. Uputite se izvan grada, na područja daleko od prometnica i...

Evo kako zamijeniti kalorične namirnice sa jednako ukusnim

Želite li skinuti pokoji kilogram, ne morate jesti bljutavu hranu i gladovati, već samo korigovati meni. Isto vrijedi i...

Kako popraviti zamagljen vid na daljinu?

Ako ne vidite jasno, a trljanje očiju ne pomaže, možda imate zamagljen vid. Zamagljen vid se javlja kada ne...
- Google oglasi -

Kako spriječiti i prepoznati moždani udar kod žena

Žene se teže oporavljaju i imaju slabiji kvalitet života nakon moždanog udara nego muškarci. Iako se zna da se...

Liječenje paradentoze na prirodan način

Paradentoza je kronična infekcija koja zahvaća zubno meso i kost koja podupire zube. Paradentoza može dovesti do gubitka zubi,...

Ovo morate pročitati

Kombucha – Priprema u vlastitom domu

Kombucha je u biti slatki čaj koji je fermentiran...

Da poslije dijete održite idealnu težinu

Održavanje vitke linije problem je velikog broja žena. Kada...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas