ZdravljePostoji li ‘MUŠKA MENOPAUZA’?

Postoji li ‘MUŠKA MENOPAUZA’?

-

muska-menopauzaPostoji li “muška menopauza”? Brojni dokazi ukazuju na fizičke, hormonalne, psihološke i društvene promjene koje mogu početi u životu muškaraca, u njihovim 40-im, 50-im ili 60-im godinama.

Fizički, muškarac može primijetiti postupno smanjenje mišićne snage mase i snage. Česti psihički simptomi su tromost, depresija, razdražljivost, promjenljivost raspoloženja i gubitak osjećaja zadovoljstva. On može primijetiti i prve znakove slabljenja potencije i seksualne želje. Muškarci o tim simptomima ne razgovaraju.

Postupna promjena. Rezultati jednog novijeg ispitivanja pokazuju da 51 posto normalnih, zdravih muškaraca, u dobi od 40 do 70 godina, doživljava određen stupanj impotencije. Prevalencija totalne impotencije od 5 posto u dobi od 40 godina utrostručila se (oko 15 posto) u dobi od 70 godina, pokazalo je to ispitivanje.

- Google oglasi -

Strah od “zakazivanja”. Jednom kad počne, slabljenje potencije može stvoriti strah od spolnog odnosa, što je onda povod stvarnim problemima. Pomoć se može zatražiti kod savjetnika za bračna pitanja ili seksologa, ali na razgovor moraju poći oba supružnika.

Organski faktori. Što uzrokuje slabljenje potencije? Prema dr. Irwinu Goldsteinu, koji je analizirao rezultate ispitivanja, u 80 posto takvih muškaraca organski su faktori pridonijeli impotenciji. Najčešći je oštećena krvna cirkulacija u penisu, uzrokovana žilnim problemima. Sve što oštećuje krvožilni sustav, kao što je šećerna bolest, povišen krvni tlak, pušenje i visok kolesterol, može pridonijeti gubitku muške potencije. Neki lijekovi mogu biti sljedeći neprijatelj. Lijekovi protiv hipertenzije, primjerice, mogu znatno povećati rizik impotencije.

Alkohol je također podmukli neprijatelj muškarcu u srednjoj dobi. Njegova kronična upotreba doslovce ubija potenciju. Alkohol je podmukao – on povećava želju, a umanjuje moć!

Pušenje je apsolutno štetno. Ono je vjerojatno glavni uzrok koji pridonosi poremećenoj muškoj seksualnoj funkciji. Pušenje oštećuje sićušne krvne žile u penisu, zbog čega se one ne mogu proširiti i tako onemogućuju ulazak za njih dovoljnih količina krvi, potrebnih za postizanje erekcije.

- Google oglasi -

Prehrana također ima svoj dio utjecaja. Visoke koncentracije kolesterola u krvi mogu imati veze sa smanjenom potencijom.

Hormonalni faktor. Endokrinolozi tvrde da sa starenjem većina muškaraca doživljava pad koncentracije muškog spolnog hormona testosterona u krvi. To je hormon koji, osim što stimulira seksualni razvoj, rast kostiju i mišića, utječe i na muškarčev osjećaj općeg blagostanja i potiče seksualnu želju. Samo neki muškarci doživljavaju nagli pad muškog spolnog hormona već u srednjoj dobi. U takvim slučajevima, muškarci pokazuju simptome slične ženskoj menopauzi – uključujući napadaje vrućine – plus ozbiljno smanjenje seksualne želje.

Uloga partnerice. Utjecaj muškarčeve partnerice ne može biti prenaglašen. Zaista, kako muškarac stari, intimnost i međusobno povjerenje postaju odlučni faktori. Ako muškarac nema siguran međuljudski odnos sa svojom partnericom, izložen je većem riziku impotencije kako stari. Ako muškarac ima dovoljno samopouzdanja i ženu koja mu daje podršku, to mu često pojačava njegovu seksualnost. U tom slučaju, ta seksualnost više ne kontrolira njega, nego on nju.

Muškarci koji uporno pokušavaju “utopiti” svoj stres u seksualni hedonizam imat će vjerojatno dosta problema u svojim 60-ima. Međutim, muškarac koji njeguje svoje nove uloge, biti “otac” u svojoj zajednici i djed u svojoj obitelji i koji uspije pronalaziti dublje duševno druženje i zanos, i to želi održavati, doživjet će promjene na sebi najlakše. Važno je istaknuti da postoje krepki muškarci sa sijedima na glavi, koji istovremeno preživljavaju spomenutu krizu s netaknutim i svojim egom i potencijom.

Izvor: Dnevno.hr

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,102SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

13 jednostavnih načina kako da dnevno unesete 500 kalorija manje

Formula ne može biti jednostavnija: sedmično možete smršati jedan kilogram ako dnevno unesete 500 kalorija manje. To ne znači...

Evo zašto su orašasti plodovi savršena formula za muškarce

Orašasti plodovi, uključujući bademe, orahe, lješnjake, i druge vrste, predstavljaju izvanredan dodatak ishrani za muškarce. Iskoristite sve prednosti orašastih...

Saznajte koja je krvna grupa najbolja, odnosno najotpornija na bolesti

Zavisi li životni vijek čovjeka i o tome koju krvnu grupu ima? Istraživanja pokazuju da zavisi jer jedna krvna...

Poslušajte savjete kardiologa kako spriječiti srčani udar

Svakih 36 sekundi netko negdje umire od srčanog udara. Simptomi srčanog udara ne moraju uvijek biti burni već su...
- Google oglasi -

6 trikova koji će riješiti nadutost trbuha kod žena

Za 7 dana idete na svadbu i želite se riješiti tvrdoglavog trbuščića kako bi vam odabrana haljina savršeno pristajala?...

8 učinkovitih načina kako se riješiti podočnjaka!

Ukoliko i vi imate problema sa podočnjacima kojih se nikako ne možete riješiti, evo nekoliko savjeta koji bi vam...

Ovo morate pročitati

Smanjuje li se želudac ako jedemo manje?

Smanjenje obima struka promjenom ishrane ili ukoliko jedemo manje...

Kako spriječiti ćelavost i opadanje kose kod muškaraca?

Mnoštvo faktora može prouzrokovati privremenu ili trajnu ćelavost kod...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas