ZdravljePostoji li ‘MUŠKA MENOPAUZA’?

Postoji li ‘MUŠKA MENOPAUZA’?

-

muska-menopauzaPostoji li “muška menopauza”? Brojni dokazi ukazuju na fizičke, hormonalne, psihološke i društvene promjene koje mogu početi u životu muškaraca, u njihovim 40-im, 50-im ili 60-im godinama.

Fizički, muškarac može primijetiti postupno smanjenje mišićne snage mase i snage. Česti psihički simptomi su tromost, depresija, razdražljivost, promjenljivost raspoloženja i gubitak osjećaja zadovoljstva. On može primijetiti i prve znakove slabljenja potencije i seksualne želje. Muškarci o tim simptomima ne razgovaraju.

Postupna promjena. Rezultati jednog novijeg ispitivanja pokazuju da 51 posto normalnih, zdravih muškaraca, u dobi od 40 do 70 godina, doživljava određen stupanj impotencije. Prevalencija totalne impotencije od 5 posto u dobi od 40 godina utrostručila se (oko 15 posto) u dobi od 70 godina, pokazalo je to ispitivanje.

- Google oglasi -

Strah od “zakazivanja”. Jednom kad počne, slabljenje potencije može stvoriti strah od spolnog odnosa, što je onda povod stvarnim problemima. Pomoć se može zatražiti kod savjetnika za bračna pitanja ili seksologa, ali na razgovor moraju poći oba supružnika.

Organski faktori. Što uzrokuje slabljenje potencije? Prema dr. Irwinu Goldsteinu, koji je analizirao rezultate ispitivanja, u 80 posto takvih muškaraca organski su faktori pridonijeli impotenciji. Najčešći je oštećena krvna cirkulacija u penisu, uzrokovana žilnim problemima. Sve što oštećuje krvožilni sustav, kao što je šećerna bolest, povišen krvni tlak, pušenje i visok kolesterol, može pridonijeti gubitku muške potencije. Neki lijekovi mogu biti sljedeći neprijatelj. Lijekovi protiv hipertenzije, primjerice, mogu znatno povećati rizik impotencije.

Alkohol je također podmukli neprijatelj muškarcu u srednjoj dobi. Njegova kronična upotreba doslovce ubija potenciju. Alkohol je podmukao – on povećava želju, a umanjuje moć!

Pušenje je apsolutno štetno. Ono je vjerojatno glavni uzrok koji pridonosi poremećenoj muškoj seksualnoj funkciji. Pušenje oštećuje sićušne krvne žile u penisu, zbog čega se one ne mogu proširiti i tako onemogućuju ulazak za njih dovoljnih količina krvi, potrebnih za postizanje erekcije.

- Google oglasi -

Prehrana također ima svoj dio utjecaja. Visoke koncentracije kolesterola u krvi mogu imati veze sa smanjenom potencijom.

Hormonalni faktor. Endokrinolozi tvrde da sa starenjem većina muškaraca doživljava pad koncentracije muškog spolnog hormona testosterona u krvi. To je hormon koji, osim što stimulira seksualni razvoj, rast kostiju i mišića, utječe i na muškarčev osjećaj općeg blagostanja i potiče seksualnu želju. Samo neki muškarci doživljavaju nagli pad muškog spolnog hormona već u srednjoj dobi. U takvim slučajevima, muškarci pokazuju simptome slične ženskoj menopauzi – uključujući napadaje vrućine – plus ozbiljno smanjenje seksualne želje.

Uloga partnerice. Utjecaj muškarčeve partnerice ne može biti prenaglašen. Zaista, kako muškarac stari, intimnost i međusobno povjerenje postaju odlučni faktori. Ako muškarac nema siguran međuljudski odnos sa svojom partnericom, izložen je većem riziku impotencije kako stari. Ako muškarac ima dovoljno samopouzdanja i ženu koja mu daje podršku, to mu često pojačava njegovu seksualnost. U tom slučaju, ta seksualnost više ne kontrolira njega, nego on nju.

Muškarci koji uporno pokušavaju “utopiti” svoj stres u seksualni hedonizam imat će vjerojatno dosta problema u svojim 60-ima. Međutim, muškarac koji njeguje svoje nove uloge, biti “otac” u svojoj zajednici i djed u svojoj obitelji i koji uspije pronalaziti dublje duševno druženje i zanos, i to želi održavati, doživjet će promjene na sebi najlakše. Važno je istaknuti da postoje krepki muškarci sa sijedima na glavi, koji istovremeno preživljavaju spomenutu krizu s netaknutim i svojim egom i potencijom.

Izvor: Dnevno.hr

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Uvijek savršena – U šest koraka prepoznajte najslađu lubenicu svaki put

Samo najiskusniji mogu kuckanjem čuti je li lubenica zaista zrela. No i za obične kupce, postoji nekoliko trikova kako...

Očistite i poboljšajte zdravlje svoje jetre s ovih 10 namirnica

Kao najveća žlijezda u tijelu, jetra obavlja mnoge vitalne poslove kako bi vas održala na životu i vrhunskog zdravlja....

8 kombinacija zdravih namirnica koje mnogo više doprinose zdravlju ako se kombiniraju

Nutricionisti često kažu da je za zdravlje i dobru liniju vrlo važna kombinacija zdrave hrane. Neke su namirnice ukusne,...

Budite spremni za vrelo ljeto – Napravite sami najbolje ulje za sunčanje

Pored toga što štiti od UV zraka, sjajan je prirodan eliksir za podmlađivanje kože. Počeli ste da se sunčate...
- Google oglasi -

3 prirodna sredstva koja sprječavaju mučninu u vožnji

Kinetoza, morska bolest, bolest putovanja sve je to bolest kretanja koja nastaje u transportnim vozilima, koja rezultira neugodnim simptomima...

6 razloga zašto čaša hladna vode nije dobra za vaš zdravlje

Iako je voda neophodna za opstanak života, ona ima izvanredne zdravstvene prednosti. Ništa nije tako dobro kao ugusiti žeđ...

Ovo morate pročitati

Sportovi za psihičko zdravlje

Ove fizičke aktivnosti imaju pozitivan utjecaj na vaše psihičko...

Kako protiv gojaznosti?

Gojaznost je istinska epidemija zapadnog sveta, u Sjedinjenim Državama,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas