ZdravljeKafa korisna za zdravlje kada se konzumira u umjerenoj...

Kafa korisna za zdravlje kada se konzumira u umjerenoj količini

-

Prema predanju, jedan etiopski pastir je primjetio da su mu koze bile živahnije kada su sa lišćem brstile i kafena zrna, pa ih je i sam probao. Gajenje kafe je započelo na arapskom poluostrvu oko 1100-te godine.

Dr. Lenore Arab, sa medicinskog fakulteta Univerziteta države Kalifornije, u Los Angelesu kaže da se u 16. vijeku na kafu gledalo sa podozrenjem od strane kršćanskog establišmenta, tada predvođenog papom Klementom osmim. “Papa je zatražio da se upoteba kafe osudi zbog toga što su je pili muslimani, pa su je smatrali đavolskim pićem. Međutim, pošto ju je jednom probao, papa je odlučio da je kafa ipak dobro piće jer je mogla da održava monahe u budnom stanju tokom dugih noćnih molitvi.”

Zabrinutost da kafa predstavlja zdravstevni rizik odavno je prisutna. Zahvaljujući kafeinu, kafa je prirodni stimulant. Ako je pijete previše možete se osjećate napetim i nervoznim. Kafa može da poveća krivni pritisak, a kafein stvara blagu zavisnost. Međutim, prema jednom nedavno sprovedenom istraživanju, umjerena konzumacija kafe — nekoliko šoljica dnevno — može da bude od zdravstvene koristi i čak da smanji opasnost od nekih ozbiljnih bolesti.

- Google oglasi -

Dr. Rob van Dam, sa Harvardskog univerziteta, izučavao je povezanost između kafe — sa i bez kafeina – i šećerne bolesti.
“ U svijetu je sprovedeno oko 16 studija o povezanosti uzimanja kafe sa dijabetesom tip dva. Pokazalo se da ljudi koji piju 4 do 5 šoljica kafe dnevno imaju manje šanse da obole od šećerne bolesti…”

Na Konferenciji za eksperimentalnu biologiju, nedavno održanoj u Vašingtonu, Van Dam je rekao da istraživačima nije lako da razdvoje utjecaj kafe od drugih faktora rizika, kao što su gojaznost, način ishrane i fizičke vježbe. Prije oko dvije decenije, jedna studija je navodno pronašla vezu između kafe i raka pankreasa.

Međutim, stotine drugih studija pokazalo je da oni koji redovno piju kafu imaju manje šanse da obole od raznih vrsta raka, počevši od raka debelog crijeva. Ali, ima i drugih reagovanja. Doktor Lenora Arab kaže da neka istraživanja ukazuju da žene u drugom stanju koje piju kafu možda izlažu svoju nerođenu djecu riziku od dječije leukemije. Konzumacija kafe bi takođe mogla da poveća opasnost od raka stomaka.

Eksperti preporučuju da u kafi, kao i mnogim drugim stvarima, treba uživati umjereno. Ako pijete više od litra kafe dnevno, možda ćete morati da odlučite da li vam to donosi veće uživanje ili veći rizik.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,070SljedbeniciPratite
Prethodni članakIzvori flavonoida u svakodnevnoj ishrani
Naredni članakPistacij

Odgovori

Novi Sadržaj

Kurkuma i zdravlje – U koja jela se stavlja i koja je dnevna doza kurkume?

Kurkuma ima nevjerovatan spektar antioksidacijskih, antitumorskih, antimutagenih, antibiotskih, antiviralnih, antifungalnih, antidijabetičkih i antiupalnih svojstava. Radi se o izrazito zdravoj...

5 najboljih čajeva za ublažavanje upale grla i kašlja

Uz toplu šoljicu čaja uklonite simptome grlobolje, prehlade i gripe. Konzumiranje tekućine posebno je važno kada ste bolesni jer...

Japanska banana dijeta nije zahtjevna a kilogrami nestaju

Banana dijetu su formirali farmaceutkinja Sumiko i njen muž Hitoshi Watanabe iz Japana, koji je njome izgubio čak 18...

Super trikovi za čišćenje kuće, odjeće i uklanjanje mrlja

Ukoliko imate bilo kakvih problema sa uklanjanjem mrlja na odjeći i cipelama, možete zaboraviti na njih. Donosimo vam koji...
- Google oglasi -

Kako napraviti zlatno mlijeko – Nova superhrana koja je osvojila svijet

Ako do sada niste čuli za zlatno mlijeko, ovo je prilika, a vrlo je vjerovatno i da ćete odmah...

Kako prepoznati staro jaje

Svježa jaja ukusne su namirnice koje se savršeno slažu s mnogim jelima. Osim ako imate svoje koke koje vam...

Ovo morate pročitati

Čokolada topi kilograme? Masaža uklanja ožiljke? Ovi podaci će vas iznenaditi

Odrasli koji jedu čokoladu pet puta nedeljno mršaviji su...

Grah azuki s kestenjem

Sastojci: 1/2 šalice suhog ili 1 šalica svježeg oguljenog...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas