ZdravljeKafa korisna za zdravlje kada se konzumira u umjerenoj...

Kafa korisna za zdravlje kada se konzumira u umjerenoj količini

-

Prema predanju, jedan etiopski pastir je primjetio da su mu koze bile živahnije kada su sa lišćem brstile i kafena zrna, pa ih je i sam probao. Gajenje kafe je započelo na arapskom poluostrvu oko 1100-te godine.

Dr. Lenore Arab, sa medicinskog fakulteta Univerziteta države Kalifornije, u Los Angelesu kaže da se u 16. vijeku na kafu gledalo sa podozrenjem od strane kršćanskog establišmenta, tada predvođenog papom Klementom osmim. “Papa je zatražio da se upoteba kafe osudi zbog toga što su je pili muslimani, pa su je smatrali đavolskim pićem. Međutim, pošto ju je jednom probao, papa je odlučio da je kafa ipak dobro piće jer je mogla da održava monahe u budnom stanju tokom dugih noćnih molitvi.”

Zabrinutost da kafa predstavlja zdravstevni rizik odavno je prisutna. Zahvaljujući kafeinu, kafa je prirodni stimulant. Ako je pijete previše možete se osjećate napetim i nervoznim. Kafa može da poveća krivni pritisak, a kafein stvara blagu zavisnost. Međutim, prema jednom nedavno sprovedenom istraživanju, umjerena konzumacija kafe — nekoliko šoljica dnevno — može da bude od zdravstvene koristi i čak da smanji opasnost od nekih ozbiljnih bolesti.

- Google oglasi -

Dr. Rob van Dam, sa Harvardskog univerziteta, izučavao je povezanost između kafe — sa i bez kafeina – i šećerne bolesti.
“ U svijetu je sprovedeno oko 16 studija o povezanosti uzimanja kafe sa dijabetesom tip dva. Pokazalo se da ljudi koji piju 4 do 5 šoljica kafe dnevno imaju manje šanse da obole od šećerne bolesti…”

Na Konferenciji za eksperimentalnu biologiju, nedavno održanoj u Vašingtonu, Van Dam je rekao da istraživačima nije lako da razdvoje utjecaj kafe od drugih faktora rizika, kao što su gojaznost, način ishrane i fizičke vježbe. Prije oko dvije decenije, jedna studija je navodno pronašla vezu između kafe i raka pankreasa.

Međutim, stotine drugih studija pokazalo je da oni koji redovno piju kafu imaju manje šanse da obole od raznih vrsta raka, počevši od raka debelog crijeva. Ali, ima i drugih reagovanja. Doktor Lenora Arab kaže da neka istraživanja ukazuju da žene u drugom stanju koje piju kafu možda izlažu svoju nerođenu djecu riziku od dječije leukemije. Konzumacija kafe bi takođe mogla da poveća opasnost od raka stomaka.

Eksperti preporučuju da u kafi, kao i mnogim drugim stvarima, treba uživati umjereno. Ako pijete više od litra kafe dnevno, možda ćete morati da odlučite da li vam to donosi veće uživanje ili veći rizik.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,096SljedbeniciPratite
Prethodni članak
Naredni članak

Novi Sadržaj

Kalcij sprečava taloženje masnoće zato jedite mliječne proizvode

Mliječni proizvodi su dobar izbor za mršavljenje i mogu biti korisni u okviru uravnotežene ishrane, ali je važno obratiti...

Kako izbjeći prehladu i gripu?

Malaksalost, osjećaj jeze i blagi bol u zglobovima i glavi prvi su znaci prehlade. Promjene temperature koje su aktualne...

Najveće zablude, pogreške i predrasude o maslinovom ulju

Možda mislite da znate baš sve o maslinovom ulju, no ovaj ukusan, zdrav i hranjiv proizvod je puno kompleksniji...

Brusnice za dobro zdravlje

Brusnice su bobice koje imaju dobar utjecaj za naše zdravlje i prehrambene koristi. Brusnice sadrže mnogo zaštitnih fitonutrijenata i...
- Google oglasi -

Bol u ramenu kada spavate

Idete li na spavanje sa bilo kojom vrstom boli, znate da to nije baš najjednostavnija stvar za napraviti. No,...

Deset znakova da imate razmaženo dijete

Moderno je mišljenje da ne možete razmaziti dijete beskrajnom količinom nošenja, ljuljanja i gugutanja, ali kad jednom prestane biti...

Ovo morate pročitati

Korisni savjeti: Iskoristite talog od kafe u svom kućanstvu

Popili ste kafu - nemojte žuriti da odmah operete...

Najbolji jesenski plodovi za vaše zdravlje

Jarke i tople boje jesenskih plodova nisu samo lijepe...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas