Zdravlje Kako se liječe afte u ustima

Kako se liječe afte u ustima

-

afte i stresJedan od vrlo rasprostranjenih simptoma u ustima su aftozne lezije, tj. afte. Velika je raznolikost u njihovom načinu nastanka, kao i mjestu gdje se pojavljuju – objašnjava dr Milan Kuljača, stomatolog. Mjesto na kome aftozne lezije najčešće nastaju je na sluzokoži usne duplje i to sa unutrašnje strane usana i obraza u predjelu gornje ili donje vilice. Isto tako mogu se naći na lijevom ili desnom rubu jezika kao i u predjelu korena jezika. Afte imaju različite oblike, najčešće su to krateraste tvorevine sa bjeličastim središtem.

Veoma bole i to pri svakom pokretu sluzokože usne duplje. Uzroci nastanka su veoma različiti, a nekim slučajevima uzrok i ne može da se otkrije. Najčešće nastaju uslijed pada imuniteta i jakih avitaminoza, to jest nedostatka vitamina. Afte nastaju i na nervnoj bazi posle jakih stresova. Također nedovoljna higijena usta i zuba doprinosi većoj kiselosti u ustima i povećanoj mogućnosti nastanka aftoznih lezija.

Postoji još puno različitih uzroka. U suvremenoj stomatološkoj praksi se afte uspješno neutraliziraju sa „albotilom“, sredstvom koje se veoma pažljivo u malim količinama nanosi na aftoznu leziju. Na taj način se krater same afte „sprži“ i neutraliziraju se svi simptomi. Međutim, ovo je samo privremeno rješenje. Neophodno je ukloniti uzroke nastajanja aftoznih lezija da same afte ne bi ponovo recidivirale, tj. vraćale.

- Google oglasi -

 

- Google oglasi -

4 KOMENTARI

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Uvin čaj liječi i sprječava sve urinarne infekcije

Uvae ursi folium - medvjeđe grožđe, medvjeđe uši ili medvjetka, biljka koja se u od pra vijeka...

Tradicionalni recept kako se pravi sirup od bokvice – Blagodat za respiratorne organe

Antibakterijsko djelovanje sirupa od bokvice i meda brzo i efikasno otklanja upalne procese na respiratornom sistemu. Budući...

Kupine – Čuvar krvnih sudova

Kupine pomažu ljudskom tijelu na puno načina, od toga da su korisne kao izvori vitamina i minerala,...

Liječenje reume traje dugo

Liječenje reume traje do kraja života, a njezin cilj je da se spriječe upale, ublaže bolovi i...

Očajnica – Macina trava

Macina trava Očajnica, ili tetrljan trajna je biljka uspravne i dlakave stabljike visine 30 do 40 cm,...

Prirodni lijek za vertigo – vrtoglavica

Vrtoglavica (vertigo) može da ima nekoliko fizioloških uzroka među kojima su disfunkcija unutrašnjeg uha (dijela uha koji...

Preporučeno

Uvin čaj liječi i sprječava sve urinarne infekcije

Uvae ursi folium - medvjeđe grožđe, medvjeđe...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas