ZdravljeBolestiAlergijski rinitis - Uzroci, simptomi i prirodno liječenje

Alergijski rinitis – Uzroci, simptomi i prirodno liječenje

-

Šta je alergijski rinitis? Alergijski rinitis definiran je kao simptomatski poremećaj nosne sluznice koji se javlja nakon dodira s alergenima iz okoline pri čemu nastaje upalna reakcija. Neki ljudi imaju alergijski rinitis samo tokom određenih razdoblja u godini, primjerice na proljeće ili jesen (sezonski alergijski rinitis, naziva se i peludnom hunjavicom). Drugi ga pak mogu imati u bilo koje doba godine (ne sezonski alergijski rinitis). Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 10 do 25% stanovništva u svijetu boluje od nekog oblika alergijskog rinitisa.

Alergijski rinitis uzroci

Sezonski alergijski rinitis može uzrokovati alergija na pelud korova, trava ili stabala. Kucna prašina, perje, plijesni, dlake životinja i neki lijekovi (npr. nesteroidni protuupalni lijekovi) mogu izazvati ne sezonski alergijski rinitis. Iznenadne promjene temperature, fizički napor, duhanski dim te onečišćenost zraka mogu pogoršati simptome.

Alergijski rinitis simptomi

- Google oglasi -

Najčešći simptomi alergijskog rinitisa su: kihanje, začepljen nos i curenje vodenog sekreta iz nosa. Zatim svrabež i crvenilo nosa i očiju, osjećaj peckanja i suzenje očiju, te podražajni kašalj i grebanje u grlu. Simptomi alergijskog rinitisa mogu nestati spontano ili uzimanjem određenih lijekova.

Alergijski rinitis kod djece

Alergijski rinitis često se pojavljuje u djetinjstvu. Akutni alergijski rinitis nije uobičajen prije druge godine života, a najveću učestalost ima tokom godina u kojima dijete pohađa školu. Postupak liječenja djece isti je kao i odraslih, ali mora se obratiti posebna pažnja kako bi se izbjegle nuspojave specifične za ovu dobnu skupinu. Kod djece, simptomi alergijskog rinitisa mogu negativno utjecati na kognitivno funkcionisanje i uspjeh u školi, a mogu se još više pogoršati neprimjerenom primjenom lijekova. Valja izbjegavati liječenje alergijskog rinitisa kod male djece oralnim i intramuskularnim kortikosteroidima.

Klasifikacija rinitisa

Simptomi alergijskog rinitisa mogu se javljati povremeno ili su trajno prisutni, pa tako klasificiramo rinitis na intermitentni i trajno prisutan. Alergijski rinitis može biti blagoga, umjerenog ili jakog intenziteta, zavisno o jačini simptoma i utjecaju na kvalitetu života.

Akutni Simptomi:

- Google oglasi -

• 4 dana sedmično ili 4 sedmice blagog intenziteta
• normalno spavanje
• normalne dnevne aktivnosti, sport, slobodno vrijeme
• normalan rad i uspjeh u školi
• simptomi ne predstavljaju opterećenje

Hronični Simptomi:

• 4 dana sedmično i 4 sedmice umjereno-jakog intenziteta
• ne karakteristično spavanje
• otežane dnevne aktivnosti, sport, slobodno vrijeme
• problemi u radu ili u školi
• simptomi predstavljaju opterećenje

Dijagnoza alergijskog rinitisa temelji se na…

• Tipičnoj anamnezi s alergijskim simptomima; pozitivnoj obiteljskoj anamnezi
• Tipičnim alergijskim simptomima: kihanje i curenje nosa (ali ovi simptomi ne moraju nužno biti uzrokovani alergijom)

• alergološkom testiranju: kožni prick test hipersenzibiliteta, mjerenje posrednika upalne alergijske reakcije (RIST-ukupni IgE u serumu i RAST-specificni IgE u serumu), inhalacijski provokativni testovi (koriste se rijetko)

Liječenje alergijskog rinitisa?

Izbjegavanje alergena

Najbolji način sprječavanja alergijskog napadaja je izbjegavanje alergena (tvari na koje ste alergični) iz neposredne okoline. Kuću treba temeljito očistiti od prašine, ukloniti tepihe, zavjese, tapecirani namještaj, pokrivače od perja ili deke. Kada je zrak jako onečišćen bolje je ostati u kući i zatvoriti prozore i vrata. Ako imate kućnog ljubimca na kojeg ste alergični, trebali biste mu naći drugi dom. Neka prostor u kojem stanujete bude što čišći.

Napitak protiv alergija – Ako ste alergični, ovo ne smijete zaobići 

Lijekovi

Za liječenje simptoma alergijskog rinitisa koriste se sljedeci lijekovi:

• oralni H1-antihistaminici
• intranazalni H1-antihistaminici
• intranazalni kortikosteroidi
• intranazalni kromolini
• antileukotrieni
• potkožna specifična imunoterapija
• sublingvalna specifična imunoterapija
• nazalna specifična imunoterapija

Prirodno liječenje alergijskog rinitisa

Preventivna, prirodna, imunoterapija tj. prirodni lijek za alergiju na polen može biti svakodnevno konzumiranje jedne kašike meda i to nekoliko sedmica prije cvjetanja biljaka. Objašnjenje leži u tome što se u medu nalaze i male količine polena koje mogu blagovremeno pripremiti organizam na susret sa alergenom i ublažiti reakciju organizma.

Za ublažavanje simptoma alergije poželjno je uzimati što više namirnica bogatih vitaminom C. Pri tom nije loše znati da jabuke, crni luk i zeleni čaj pojačavaju efekte C vitamina.

Crni i bijeli luk jačaju imunitet organizma pa mogu ublažiti lučenje sekreta iz nosa i alergijsku kihavicu. U posljednje vrijeme kao prirodni lijek za alergiju sve se više preporučuje hladno cijeđeno ulje od crnog luka.

Žen šen isto tako podiže imunitet pa nije loše popiti dnevno po jednu šolju čaja od ove biljke.

Kako bi eliminisali polen u nozdrvama dobro je ispirati nosne šupljine vodom u kojoj je rastvoreno malo morske soli.

Također za suzbijanje simptoma alergijskog rinitisa može pomoći i inhalacija toplim čajem od žalfije i kamilice a efekti mogu biti još bolji ukoliko se u čaj doda i nekoliko kapi esencijalnih ulja ruzmarina i eukaliptusa. Ako se radi o alergijama kod djece treba biti oprezno sa inhaliranjem.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,081SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Pravilno vježbanje je zdravo vježbanje

Ako ste odlučili započeti vježbati ili već vježbajte, neka to bude pravilno vježbanje. Na samom početku vježbanja dobro je...

Otkrijte kako jaja od prepelice pomažu u održavanju zdravlja i ljepote

Prepeličja jaja su mala jaja prepelica bogata hranjivim tvarima. Izvrstan su izvor proteina koji su važni za mnoge procese...

Kako čaj od ružmarina pomaže u održavanju zdravlja i ljepote

Čaj od ružmarina je biljni čaj koji se proizvodi iz listova ružmarina. Ovaj čaj prepoznatljiv je po svom okusu...

Najučinkovitiji domaći piling od šećera i soli protiv strija i celulita

Kozmetička sredstva koja sadrže abrazivne elemente zovu se piling. Glavna svrha pilinga je uklanjanje nečistoća i mrtvih stanica kože. Piling...
- Google oglasi -

Šta je vitamin E i koje su njegove koristi za zdravlje?

Vitamin E ima brojne koristi za zdravlje, ali ga je potrebno uzimati u odgovarajućim dozama. Najvažnija uloga vitamina E...

Ispravite svoje zdravlje i jačajte organizam uz voće neodoljivog okusa – Kumkvat!

Kumkvat je jestivo voće nalik naranči koje potječe iz jugoistočne Azije. Iako agrum oblikom i bojom podsjeća na naranču,...

Ovo morate pročitati

Magični korijen koji odlično potiče rast kose, čini je mekom i sjajnom

Da li znate šta sve đumbir može da učini...

Muči vas alergija na grinje? Vodič za uništavanje dosadnih nametnika

Već i pomisao na nevidljiva bića koja žive na...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas