Ljekovito biljeZapalite lišće žalfije u kući - rezultat je čudesan

Zapalite lišće žalfije u kući – rezultat je čudesan

-

Kad vidite rezultate, odmah ćete i sami zapaliti lišće žalfije (kadulje) u svojoj kući.

Žalfija je na ovim prostorima od davnina poznata kao ljekovita biljka. Naši preci su je koristili za istjerivanje zla, ali i za liječenje mnogih bolesti. U raznim krajevima je nazivaju raznim imenima – kadulja, pelin, kaloper, bijeli džiger, slavulja… što samo govori o tome koliko su je naši preci koristili.

- Google oglasi -

Ova ljekovita biljka ima široku medicinsku primjenu i ulazi u sastav mnogih lijekova. Ljekovitost žalfije potiče od isparljivih eteričnih ulja, onda zamislite koliko je zdravo udisati njena isparenja.

Zašto je dobro zapaliti lišće žalfije

Bilo da je ljeto ili zima, da su prozori otvoreni po cijeli dan ili su zatvoreni, vazduh u kući je pun raznih otrova i mikroorganizama. Ako hoćete da se riješite ovih nepoželjnih materija, pročistite vazduh u svojoj kući ili, kako bi naši stari rekli – da istjerate zlo, najbolje ćete to uraditi pomoću žalfije.

Istraživanja su pokazala da kada okadite prostoriju žalfijom, uništi se čak 94 % bakterija iz vazduha. A kada su istraživači ispitali vazduh sljedećeg dana, on je i dalje bio čist.

Sve što treba da uradite jeste da suhe listove žalfije savijete u “štapić”, kao na snimku, zapalite jedan kraj i odmah ugasite. Nakon toga ona će početi da se žari i da dimi.

- Google oglasi -

Ako ovo budete radili svakih nekoliko dana, uradit ćete mnogo za svoje zdravlje. Spriječit ćete glavobolje, kašalj i respiratorne infekcije, smanjiti mogućnost od dobijanja raka pluća i srčanih bolesti i tretirati hronični umor i astmu.

Legenda kaže da kadulja produžava životni vijek, ali i poboljšava pamćenje kod starijih osoba. Kadulja ili žalfija, najčešće se koriste u obliku čaja i eteričnih ulja. Listovi kadulje se mogu sušiti ili se koriste svježi.

Kako pripremiti čaj od kadulje

Čaj od kadulje se priprema tako da zakuhate šoljicu vode, dodate kašikicu suhih listova kadulje, kuhate 1-2 minute, sklonite sa vatre i ostavite da poklopljeno stoji pet minuta, zatim procijedite. Dnevno se piju dvije do tri šoljice na dan.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,101SljedbeniciPratite

Novi Sadržaj

Dugotrajna nesvjestica – koma –

Koma je najteži poremećaj stanja svjesti. Opisuje se kao stanje slično snu iz koga se bolesnik ne može probuditi,...

Celer iznimno značajna biljka za dobro zdravlje

Celer je kao samonikla biljka bio je poznat već u staroj Grčkoj i Egiptu, kada je smatran simbolom sreće...

Vezivno tkivo, kolagen i vitamin C

Vezivno tkivo zajedno s hrskavičnim i koštanim čini potporno tkivo u našem organizmu. Radi se o tkivu rasprostranjenom posvuda...

Šta su bjelančevine i kakav utjecaj imaju na naš organizam?

Bjelančevine ili proteini su složeni organski spojevi koji su najvažniji sastavni element krvi, kože, mišića i svih unutrašnjih organa....
- Google oglasi -

Prelomi kostiju – Imobilizacija – Liječenje – Zarastanje kosti

Prelom kosti može biti otvoren i zatvoren. Prilikom otvorenog preloma koža je iznad mjesta preloma oštećena, tj. postoji rana....

Zbog čega je pivski kvasac tako dobar za naše zdravlje?

Zbog zaštitne funkcije, preporučuje se u svim životnim dobima. Pivski kvasac je veoma korisna namirnica za ljudsko zdravlje a...

Ovo morate pročitati

Lubenice, jagode i crvene paprike štite od UV zračenja

Voće i povrće bogato likopenom pomaže u sprječavanju štetnih...

Sastojak čokolade, čaja i grožđa za bolje pamćenje

Kemijski spoj prisutan u čokoladi, čaju, grožđu i borovnicama...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas