IshranaVoćeSlatke i zdrave - Suhe šljive i grožđice za...

Slatke i zdrave – Suhe šljive i grožđice za zdravlje

-

Suhe grožđice su ukusne i hranjive grickalice koje mogu pružiti mnoge koristi za vaše zdravlje. Osim što su prirodni izvori energije, bogate su vitaminima, mineralima i antioksidansima koji podržavaju opće zdravlje. Dodajte ih svojoj prehrani i uživajte u njihovim blagodatima za zdravlje.

A da li ste znali da su suhe šljive na prvom mjestu ljestvice prema količini zdravih antioksidanasa, i to daleko ispred svog ostalog voća i povrća. Osim velike količine zdravih prehrambenih vlakana koja čuvaju naša crijeva, suhe šljive prema istraživanjima mogu spriječiti i smanjiti rizik za nastanak raka debelog crijeva za čak 30%.

Suhe grožđice za zdravlje

- Google oglasi -

Prvo, suhe grožđice su bogate vlaknima, što pomaže u održavanju zdrave probave. Vlakna igraju ključnu ulogu u prevenciji zatvora i održavanju ravnoteže crijevne mikroflore. Osim toga, vlakna mogu pomoći u održavanju osjećaja sitosti, što može smanjiti unos kalorija i podržati zdravo mršavljenje.

Suhe grožđice također su izvor prirodnog šećera, poput glukoze i fruktoze, što ih čini odličnom opcijom za brz izvor energije tokom fizičke aktivnosti ili kao među obrok nakon treninga. Ove prirodne šećerne prate i vitamini i minerali, uključujući kalij, željezo i magnezij. Kalij je važan za ravnotežu elektrolita, a željezo pomaže u prevenciji anemije.

Suhe grožđice također sadrže antioksidanse poput polifenola, koji mogu pomoći u zaštiti stanica od oštećenja slobodnim radikalima. Ovi antioksidansi igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja srca i smanjenju rizika od kroničnih bolesti.

Suhe grožđice u svom sastavu imaju jedan od najjačih antioksidanasa, kvercetin, koji štiti ćelije od nastanka raka. Grožđice su daleko zdravije od svježeg grožđa jer je u njima količina zdravih antioksidanasa višestruko koncentrirana. Kvercetin posebno štiti od nastanka tumora dojke i gušterače.

- Google oglasi -

Grožđice pomažu u jačanju zuba i kostiju, jer sadrže kalcijum u velikim količinama. One sadrže i bor koji pomaže pri apsorpciji kalcijuma i stvaranju koštane mase što je izuzetno korisno u prevenciji koštanih oboljenja, kao što je osteoporoza, naročito kod žena u post-menopauzi.

Iako su suhe grožđice hranjive, treba ih konzumirati umjereno zbog visokog sadržaja kalorija. Preporučuje se da ih uključite u raznovrsnu prehranu kao dio uravnoteženog obroka ili kao dodatak žitaricama, jogurtu ili salati.

Grožđice u vodi su potpuni preporod za organizma! (RECEPT)

Koliko grožđica dnevno

Iako su suhe grožđice hranjive i pružaju brojne koristi za zdravlje, treba ih dnevno konzumirati umjereno kao dio cjelokupne prehrane. Standardna porcija suhih grožđica obično iznosi oko 1/4 šoljice ili 40-45 grama. Ovo je količina koja se često koristi kao referenca na prehrambenim etiketama.

1/4 šoljice suhog grožđa sadrži otprilike 100-130 kalorija, ovisno o veličini i vrsti.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,101SljedbeniciPratite

Novi Sadržaj

Dugotrajna nesvjestica – koma –

Koma je najteži poremećaj stanja svjesti. Opisuje se kao stanje slično snu iz koga se bolesnik ne može probuditi,...

Celer iznimno značajna biljka za dobro zdravlje

Celer je kao samonikla biljka bio je poznat već u staroj Grčkoj i Egiptu, kada je smatran simbolom sreće...

Vezivno tkivo, kolagen i vitamin C

Vezivno tkivo zajedno s hrskavičnim i koštanim čini potporno tkivo u našem organizmu. Radi se o tkivu rasprostranjenom posvuda...

Šta su bjelančevine i kakav utjecaj imaju na naš organizam?

Bjelančevine ili proteini su složeni organski spojevi koji su najvažniji sastavni element krvi, kože, mišića i svih unutrašnjih organa....
- Google oglasi -

Prelomi kostiju – Imobilizacija – Liječenje – Zarastanje kosti

Prelom kosti može biti otvoren i zatvoren. Prilikom otvorenog preloma koža je iznad mjesta preloma oštećena, tj. postoji rana....

Zbog čega je pivski kvasac tako dobar za naše zdravlje?

Zbog zaštitne funkcije, preporučuje se u svim životnim dobima. Pivski kvasac je veoma korisna namirnica za ljudsko zdravlje a...

Ovo morate pročitati

3 velika DA za svinjsku mast

Svinjska mast kao lijek je masnoća dobivena topljenjem svježeg,...

Prirodni lijek za srce i krvne sudove

Pogledajte koje to biljke snižavaju, a koje podižu krvni...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas