Možda niste znali: Ove namirnice nikako nemojte stavljati u hladnjak!

0
98

hladnjakZa slučaj da niste znali, neke je namirnice loše držati u hladnjaku već ih treba čuvati na sobnoj temperaturi…

Ljuti umaci

Vjerovali ili ne, ljuti umaci mogu sretno živjeti u vašoj špajzi do tri godine.

Krumpir

Hladnije temperature negativno utječu na okus krumpira, pohranite ih u špajzi i to u papirnatim vrećicama, plastične vrećice nisu dobre jer zadržavaju vlagu koja utječe na brzo propadanje krumpira. Većina sorti krumpira trebala bi trajati tri tjedna, ako su ispravno pohranjene (suho, tamno mjesto).

Kruh

Kruh pohranjen u hladnjaku brzo će se osušiti. Umjesto toga, ono što namjeravate pojesti u roku od četiri dana, držite na sobnoj temperaturi zamotano u pamučnu ili lanenu krpu u posebnoj drvenoj kutiji, a ostatak zamrznite.

Luk

Luk voli da je pohranjen u originalnoj mrežastoj vrećici u kojoj je kupljen ili bilo kakvoj drugoj koja omogućava cirkulaciju zraka, na sobnoj temperaturi. No, držite ih dalje od krumpira koji ispušta vlagu i plinove koji mogu negativno utjecati na luk te izazvati truljenje.

Češnjak

Ostat će u dobrom stanju i do dva mjeseca ako ga držite u špajzi, na sobnoj temperaturi. Držite ga u nečemu što omogućava protok zraka.

Rajčice

U hladnjaku mogu dobiti blijedu boju, držite ih stoga na sobnoj temperaturi i nikad u plastičnim vrećicama. Da biste ubrzali dozrijevanje, ako je potrebno, pohranite ih u papirnatu vrećicu. Kad su taman zrele mogu trajati oko tri dana.

Kafa

Hladnjak stvara kondenzaciju što može utjecati na okus mljevene kafe i kafe u zrnu. Kavu je najbolje pohraniti u hermetički zatvorenoj limenoj posudi u špajzi.

Zimske tikvice

Razne sorte zimskih tikvica trajat će vam oko mjesec dana ili više ako ih pohranite na sobnoj temperaturi u špajzi.

Citrusno voće

Njega je bolje držati na sobnoj temperaturi. Stavite li limun, limetu ili naranče u hladnjak, kora će im postati gruba, tvrda, a i bit će manje sočni i ukusni.

Avokado

Avokado počinje sazrijevati tek nakon što se ubere. Kupite li tvrd avokado, ne čuvajte ga u hladnjaku jer ćete usporiti proces sazrijevanja. S druge strane ako je avokado već mekan, a vi ga ne mislite odmah koristiti, čuvanje u hladnjaku će produžiti rok trajanja.

Izvor: Atma.hr