Za bolju cirkulaciju ovo su najbolji čajevi

-

Cirkulacija igra ključnu ulogu u očuvanju opšteg zdravlja, jer cirkulirajuća krv prenosi ne samo kisik, već i vodu i hranjive tvari do svakog mišića, organa i tkiva u vašem tijelu, uključujući mozak, bubrege, jetru i probavu. Ako želite poboljšati cirkulaciju prirodnim putem, jedan od efikasnih načina može biti redovno uživanje u određenim čajevima. Smatra se da su ovo najbolji čajevi za cirkulaciju jer su poznati po svojim pozitivnim uticajima za bolju cirkulaciju krvi.

Da li vam često budu hladne ruke i noge ili vam se vrti u glavi kada prebrzo ustanete? Ako je tako, možda imate lošu cirkulaciju, što znači da vaša krv ne teče kako bi trebala.

- Google oglasi -

Dobra je vijest da postoje načini za prirodno poticanje cirkulacije, uključujući korištenje određenih biljaka i začina. Također možete pokušati uzimati određene vitamine i minerale ili stvoriti neke nove navike za poboljšanje protoka krvi.

Najbolji čajevi za cirkulaciju

Biljni čaj od ginka bilobe. Ginko biloba je biljka koja se tradicionalno koristi za poboljšanje cirkulacije. Čaj od ginko bilobe može pomoći proširivanju krvnih sudova, poboljšati protok krvi i smanjiti viskoznost krvi. Ovaj čaj također ima antioksidativna svojstva koja podržavaju opšte zdravlje krvnih sudova.

Čaj od korijena đumbira. Đumbir je poznat po svojim antiinflamatornim svojstvima i sposobnosti proširivanja krvnih sudova. Konzumiranje čaja od korijena đumbira može pomoći u poboljšanju cirkulacije tako što podstiče protok krvi i smanjuje zapaljenja.

Biljni čaj od bijelog luka. Bijeli luk je poznat po svojim blagotvornim efektima na srce i cirkulaciju. Čaj od bijelog luka može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, poboljšati elastičnost krvnih sudova i smanjiti rizik od formiranja krvnih ugrušaka.

- Google oglasi -

Čaj od borovnice. Borovnica je bogata antioksidantima, uključujući antocijane, koji podržavaju zdravlje krvnih sudova. Čaj od borovnice može pomoći u jačanju kapilara, smanjenju zapaljenja i poboljšanju cirkulacije.

Zeleni čaj. Zeleni čaj sadrži flavonoide i katehine koji mogu poboljšati funkciju endotela, unutrašnjeg sloja krvnih sudova. Redovno konzumiranje zelenog čaja povezano je s poboljšanom cirkulacijom i smanjenim rizikom od srčanih bolesti.

Vitamini i minerali za cirkulaciju

Vitamini igraju ključnu ulogu u održavanju zdravog krvotoka i cirkulacije. Postoje tri specifična vitamina i minerala koji su dobri za cirkulaciji, iako to može biti slučaj samo ako vam nedostaju.

Željezo je važan mineral koji je vašem tijelu potreban za proizvodnju hemoglobina, komponente crvenih krvnih zrnaca koja prenosi kisik. Zbog toga također može poboljšati protok krvi i “ojačati” vašu krv.

Vitamin B kompleks. Različiti vitamini B grupe, uključujući B1, B2, B6, B9 (folat) i B12, imaju značajnu ulogu u održavanju zdravlja krvnih sudova i nervnog sistema. Oni mogu podržati proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, poboljšati vazodilataciju i održavati zdrav nervni sistem koji reguliše cirkulaciju.

Naposljetku, smatra se da vitamin E pospješuje cirkulaciju, a također može podupirati zdravlje krvnih žila.

Pored vitamina i čajeva potrebno je uživati u raznovrsnoj ishrani, redovnom vježbanju i održavanju zdravog načina života kako biste podržali optimalnu cirkulaciju i cjelokupno zdravlje.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Prirodni eliksir ljepote i zdravlja – Za šta je dobro koristiti kantarionovo ulje

Kantarion ili gospina trava je biljka koja ima mnoga ljekovita svojstva, bere se u maju i junu u vrijeme...
- Google oglasi -

Proljetna alergija, borba s peludom i oslobađanje od neugodnih simptoma

Za neke je proljeće izvor radosti i dobrog raspoloženja, a za druge je sezona muke i patnje. Naime, sve...

Rosopas (Chelidonium majus)

Rosopas (Chelidonium majus) u narodu poznata još kao “rusa” ili “zmijino mlijeko”, dolazi iz porodice Makovki (Papaveraceae). Ime rodu...

Ovo morate pročitati

Kokotac – Velika djetelina

Opis biljke: Kokotac ili velika djetelina je dvogodišnja ili...

Čaj od kamilice lijek za želudac i crijeva

Probavni sistem igra glavnu ulogu u našem cjelokupnom blagostanju....
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas