IshranaOD JABUKA DO KROMPIRA: Namirnice koje jedemo svaki dan...

OD JABUKA DO KROMPIRA: Namirnice koje jedemo svaki dan mogu biti itekako otrovne

-

Europljani su se dugo plašili (sumnjivo) crvene rajčice srodnice otrovnog velebilja, a izgleda da su imali i dobar razlog.

Mnogo voća i povrća kojeg jedemo svaki dan može biti otrovno, a sve ovisi kada ga jedemo i koje dijelove, prenosi Modern farmer.

1. Klice krumpira

- Google oglasi -

Krumpir potječe iz iste porodice kao i otrovno velebilje, pa ne čudi što neki dijelovi ove biljke nisu jestivi. Toksična tvar solanin najviše se nalazi u izdancima i stabljikama krumpira zbog čega bi ove dijelove uvijek trebalo odstraniti prije nego što ga krenete pripremati. Također, u lišću, stabljikama i klicama krumpira se mogu naći otrovi glikoalkaloidi, osobito ako je dugo bio izložen svjetlosti.

Glikoalkaloidi mogu izazvati grčeve u trbuhu, proljev, glavobolju, pa čak i komu te smrt. Samo tri do šest miligrama po kilogramu tjelesne težine može biti kobno. Ne upotrebljavajte krumpir sa zelenkastim mrljama.

2. Listovi rajčica

Europljani su strahovali od paradajza stotinama godina, i počeli su ovu namirnicu jesti tek u 18. stoljeću. Jedan od razloga skriva se u lišću koji sadrži toksične tvari solanin i tomatin koji mogu izazvati probleme sa želucem ako se konzumiraju. Pojede li ga se previše može imati fatalne posljedice. Dobra strana otrovnog lišća je u tome što ga čini idealnim susjedom u vrtu, primjerice krumpiru, jer tjera krumpirovu zlaticu.

3. Koštice jabuke, marelice i trešnje

Koštice jabuke sadrže male količine amigdalina, spoja koji u kontaktu s probavnim enzimima pretvara u cijanid. Jak omotač koštica jabuka sprečava da se otrov ispusti u organizam, ali zato je izuzetno važno ne gristi koštice jabuke prije gutanja. Od koštica jedne jabuke neće vam biti ništa, problem su velike količine, ali ako ste u dilemi, uvijek je bolje ispljuniti ih.

- Google oglasi -

Ionako nemaju dobar ukus. Isto vrijedi i za marelicu i trešnju, osim što je marelica punio opasnija.

4. Lišće i cvijeće patlidžana

Patlidžan je još jedna vrsta povrća kod koje treba biti pažljiv. Mnogima ovo povrće ne “sjeda” najbolje a za to postoji razlog. I ono ima u kori male količine solanin. No lišće i cvijetovi ovog ukusnog ploda sadrži mnogo, tog otrova pa ga nikako nemojte jesti.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,081SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Vjesnik proljeća: Pravo je vrijeme za uživanje u ljepoti i ljekovitosti tratinčica

Tratinčica se koristi za čišćenje i jačanje organizma, te posjeduje veličanstvenu ljekovitost. Listovi ovog vjesnika proljeća bogati su vitaminima...

Karmelićanska vodica – Srednjovjekovni eliksir lijek za tijelo, um i duh

Ovaj eliksir poznat je kao “karmelićanska vodica”, a ime je dobio po sestrama karmelićankama koje su izmislile originalnu recepturu. Jeste...

Šta je tibetanska gljiva – Kako se koristi i priprema

Tibetanska gljiva dolazi iz Indije, a radi se o veoma rijetkoj i ljekovitoj gljivi. Tek u novije vrijeme ova...

Šparoge za rak, kao i za druga oboljenja, ljudi su koristili od davnina

Pravo proljetno povrće, šparoge, beru se između marta i maja, ponekad i do juna, a posebno su cijenjene zbog...
- Google oglasi -

Stari narodni lijek za liječenje bubrežnih kamenaca

Bubrežni kamenci stvaraju se iz otpadnih tvari i soli što se nalaze u mokraći. Što je manje mokraće, to...

Bradavice na vratu (fibromi) kako ih ukloniti potpuno bezbolno

Fibromi, sitne bradavice na vratu su kožne benigne izrasline koje izgledaju poput malih, mekani balončića koji vise na koži....

Ovo morate pročitati

Herbarium – Troskot

Nazivi biljke Familija: PolygonaceaeNarodni: TroskotLatinski: Polygonum aviculareLjekarski: Polygoni herbaEngleski: KnotgrassNjemački:...

Ishrana bogata ribom smanjuje opasnost od raka bubrega

Ljekari rijetko preporučuju ishranu sa većom količinom masti, ali...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas