Ljekovito biljePetopsta ljekovita biljka

Petopsta ljekovita biljka

-

Petoprsta ima polegnute ili uzdignute stabljike. Korijen joj je razgranat i duboko zadire u zemlju. Poput mreže, vlaknaste žile dosežu duljinu i do 40 cm. Listovi su trodijelni do peterodijelni, gornji listovi sa 3 liske sjede neposredno na stabljici a donji imaju 5 liski i dugačke peteljke. Listovi i stabljika pokriveni su svilenastim dlačicama. Na kraju stabljike stoji paštitac s malobrojnim žutim cvjetićima, nalik na ružice. Cvijet je pravilan vjenčić sa 5 žutih latica i 5 lapova čaške, tako da izgleda kao da ima 10 latica.

Raste na vlažnim livadama, u jarcima, uz vode, na prisojnim brežuljcima i stijenama.

- Google oglasi -

Za cijelo vrijeme vegetacije sakupljaju se listovi, a korijen u proljeće i ljeto. Korijen je tamnosmeđ do crn izvana, iznutra svijetlo smećkasto narančastog tona, blago aromatičnog mirisa i jakog okusa. Korijen je potrebno temeljito isprati i potom osušiti. Nakon toga se može na sitno izrezati ili samljeti u prah. Najbolje ga je upotrebljavati što svježijeg.

Petopsta biljka

Puzava petoprsta se koristi u liječenju povratne groznice, za bol u trbuhu i grčeva u želucu, zatim, protiv proljeva ili dizenterije s krvlju.

Biljka petoprsta uzgaja se širom svijeta zbog svojih ljekovitih svojstava i koristi se za liječenje različitih zdravstvenih stanja.

Lišće, stabljike i cvjetovi koriste se u liječenju ciroze jetre uslijed kojih dolazi do pojava oteknuća i ascitesa (nakupljanja tekućine u heriotonealnoj šupljini). Zeleni dijelovi imaju i vrlo učinkovito antihelmintičko djelovanje što znači da uništavaju ili izbacuju crijevne gliste.

- Google oglasi -

Petoprsta biljka sadrži spojeve koji se nazivaju flavonoidi i terpenoidi, koji su antioksidansi i pomažu u zaštiti stanica od oštećenja slobodnih radikala.

Za lijek se skuplja korijen u vrijeme cvatnje. Čaj se priprema tako što se 2 kašikice preliju sa 2 dcl hladne vode, kratko prokuhaju i puste da odstoji poklopljeno 20 minuta uz povremeno miješanje, zatim procijediti.

Izvana se koristi za ispiranje usne šupljine i ždrijela, naročito kod anagine. U obliku obloga efikasna je kod lakših opeklina, rana koje sporo zarastaju, hemoroida i kod svrbeža anusa.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,101SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Dugotrajna nesvjestica – koma –

Koma je najteži poremećaj stanja svjesti. Opisuje se kao stanje slično snu iz koga se bolesnik ne može probuditi,...

Celer iznimno značajna biljka za dobro zdravlje

Celer je kao samonikla biljka bio je poznat već u staroj Grčkoj i Egiptu, kada je smatran simbolom sreće...

Vezivno tkivo, kolagen i vitamin C

Vezivno tkivo zajedno s hrskavičnim i koštanim čini potporno tkivo u našem organizmu. Radi se o tkivu rasprostranjenom posvuda...

Šta su bjelančevine i kakav utjecaj imaju na naš organizam?

Bjelančevine ili proteini su složeni organski spojevi koji su najvažniji sastavni element krvi, kože, mišića i svih unutrašnjih organa....
- Google oglasi -

Prelomi kostiju – Imobilizacija – Liječenje – Zarastanje kosti

Prelom kosti može biti otvoren i zatvoren. Prilikom otvorenog preloma koža je iznad mjesta preloma oštećena, tj. postoji rana....

Zbog čega je pivski kvasac tako dobar za naše zdravlje?

Zbog zaštitne funkcije, preporučuje se u svim životnim dobima. Pivski kvasac je veoma korisna namirnica za ljudsko zdravlje a...

Ovo morate pročitati

Kako spriječiti mokrenje u krevet

Mokrenje u krevet je muka za majku i za...

Znate li koje je ulje najbolje za kuhanje?

Ukoliko želite paziti na svoje zdravlje i prehranu svakako...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas