Crijevni paraziti, gliste u stolici kod djece i odraslih prirodno liječenje

-

crijevni paraziti - gliste u stolici kod djece i odraslihGliste u stolici ne treba smatrati neopasnom pojavom. Okolnosti da danas raspolažemo neotrovnim biljnim sredstvima protiv glista, omogućuje nam da ih potpuno uništimo.

Gliste kod djece, prvi simptomi i prirodno liječenje

Prvi simptopmi koji mogu ukazati na pojavu crijevnih parazita, najprije kod dijece su tamni kolobari oko očiju, neprestano kopanje po nosu, nervozno ponašanje, nedovoljna strpljivost u igri, nemirno prevrtanje u snu, i slično.

- Google oglasi -

U takvim slučajevima djeci se redovito davao čaj od vratića (Tanacetum vulgare) ili pelina (Artemisia absintium). Kada ustanovimo da dijete ima bijele gliste u stolici, mora piti mlijeko u koje stavimo zgnječeno česno češnjaka. Ako dijete to ne podnosi, dat ćemo mu to pomoću klistira, i tako ove dječje gliste ukloniti bez problema.

Dobro je kad roditelji pomisle na mogućnost parazitnog oboljenja, glista i počnu što prije s liječenjem, jer znamo da te bolesti teško oštećuju čitav organizam. I dan danas preporučujemo ovakav oprezan postupak.

Kako prepoznati gliste u stolici

Blijedo dijete, stalno umorno, neraspoloženo i nervozno ima, možda, dječje gliste i treba ga pregledati. Pravo se stanje otkrije tek pri pregledu stolice i krvi. Jadno dijete mora zbog nepažnje živjeti i nekoliko godina s tim zlom. U takve je djece također otežan odgoj jer nisu vesela ni poslušna.

Male i obične gliste kod odraslih

kako izgledaju gliste u stoliciPotpuno je krivo ako parazitsku nevolju smatramo ne škodljivom ili nužnom, iako su to većinom male i obične gliste, mogu osjetno oštetiti zdravlje.

- Google oglasi -

Oksiuri (oxyuris vermicularis), male gliste oko 1 cm duge i tanke kao konac, kao i obične gliste, 25-40 cm duge, oko 4 mm debele, izlučuju otrovne izmjene tvari, koje tijelo stalno upija.

Krvna slika se promijeni, a pogođeno je i opšte stanje organizma. Na žalost, oboljenju od glista osobito su podvrgnuta rahitična djeca kojima se i inače slabije opće zdravstveno stanje još više, zbog te dodatne bolesti, pogorša.

Obične gliste u stolici, askaride (ascarides) utiču svojim otrovima na naš organizam vrlo nepovoljno. Iz glistinih jaja koja pojedemo s povrćem, izleže se u crijevu mala ličinka koja putuje kroz crijevnu stijenku u pluća gdje se nastani i dalje razvija. Bolesnik misli da ima jaki bronhitis, a uzrok je oboljenje od glista. Odatle gliste putuju po bronhijama u grkljan i vraćaju se u crijevo. Jajašca možemo naći u stolici još 75 dana poslije zaraze.

S time se putovanje odraslih glista nije završilo jer odrasle gliste ne nalazimo samo u crijevima. Ponekad se pojave u ustima, ili nosu. Što u bolesnika izaziva užas i gađenje. Mogu prodrijeti crijevnu stijenku i dospjeti u trbušnu šupljinu i uzrokovati opasnu bolest potrbušnice. Mogu zatvoriti otjecanje žuči iz žučovoda i uzrokovati žuticu, ili ih se toliko smota u klupko da zatvore prolaz kroz crijevo, što je opasno po život bolesnika.

Trakavica, najuporniji paraziti u stolici

Gora od malih glista je trakavica, vrlo ju je teško odstraniti jer se sisaljkama koje ima na glavici čvrsto pripije uz crijevne stijenke. Kad opazimo u izmetu bijele komadiće parazita široke oko 7-10, a duge 10-20 mm, nema nikakve nade da bismo se mogli riješiti toga zla. Naime, izlučeni komadići su samo spolno zreli dijelovi odrasle trakavice, koji su puni jajašca.

Svaka trakavica proizvede stotine hiljada jajašca. Premda se trakavica oslobađa stražnjih dijelova tijela, ipak ne postaje kraća, jer čim se odvoji dio parazita, smjesta izraste novi. Jajašca dospiju izmetom na đubrište, slično kao i jajašca oksiura i askarida. Zato je opasno povrtnjake gnojiti gnojnicom ili đubretom jer jajašca dospiju na gredice. Za jakih kiša i pljuskova jajašca dospiju na povrće, pa nastaje mogućnost za novu infekciju.

Jednako se događa ako se travnjaci gnoje gnojnicom. Jajašca dospiju na travu, pa nije čudo ako se krave i ovce inficiraju na paši. Jedući na pola kuhano meso, možemo se inficirati tzv. ikrama goveđe, svinjske ili riblje trakavice. Ikre se razviju u trakavicu samo u našem tijelu.

Pasja trakavica ili ehinokokus

Pasja trakavica je opasnija od široke trakavice koja je duga više metara, dok je pasja trakavica duga samo oko 5-6 mm. Veličina nije važna, sitan nametnik zvan Echinococcus (ehinokokus) uzrokuje mnogo veće teškoće nego velika trakavica.

Iako je parazit poznat kao pasja trakavica, ipak se zarazimo od ovaca, svinja, koza i goveda, a često i od samog psa i mačke. U goveda stvara u plućima, mjehure veličine oraha, a svinje ih imaju u jetrima. Posebno treba biti oprezan kad imamo posla s mačkama ili sa psima, jer ovi često bliski prijatelji mogu da nam zagorčaju život.

Koliko su ljudi ponekad nerazumni u održavanju higijene i čistoće “iako su inače u tome pedantni” vidimo po tome što im se čini neumjesno kad ih opomenemo zbog toga što su pretjerano ljubazni prema domaćim životinjama. Ne čini im se ništa posebno ako za vrijeme jela glade životinju.

Obratite pažnju dok se igrate sa kućinm ljubicima

Ne smijemo nikako dozvoliti da nam životinje ližu ruke i lice. Zbog opasnosti moramo od toga odučiti već čisto male psiće. Vlasnici pasa mogu spriječiti infekciju svojih životinja ako ih ne hrane sirovim jetrima i plućima. Po povratku, osobito iz drugih zemalja, treba dati pretražiti stolicu psa. Kad se psi inficiraju, 7-8 tjedana poslije infekcije izlaze izmetom mali dijelovi trakavice sa tisućama jaja.

Poljski miševi se također mogu inficirati s pasjim izmetom, a preko mačke koja miša pojede, inficira se čovjek. Ličinke ehinokokusa uzrokuju u jetrima čovjeka manje ili veće cistične kvrge. Treba misliti i na to da sredstva protiv parazita djeluju samo u crijevu, a da su u jetrima sasvim ne djelotvorna.

Opasno je kada se iz jajašca razvijaju u crijevu male životinjice koje probiju crijevo, pređu u krv i krvotok. U tom slučaju nastanu po cijelom tijelu cistične kvrge velike kao glavica pribadače pa do veličine dječje glave. Takvo je stanje toliko opasno da može nastupiti i smrt. Zato ne smijemo biti ravnodušni prema opomenama, kako treba oprezno postupati s domaćim životinjama.

Naravno, mogu nam biti prijatelji i pričinjati veselje, ali samo tako da nam to ne škodi i ne ostavlja posljedice. Treba upozoriti i na turistički promet stranaca. Neki dolaze sa svojim životinjama, a to povećava mogućnost infekcije. Zato moramo biti još oprezniji i još više paziti na osobnu higijenu i čistoću.

Prirodni lijekovi za gliste u stolici

Gliste u stolici ne treba smatrati neopasnom pojavom. Okolnosti da danas raspolažemo neotrovnim biljnim sredstvima protiv glista, pruža nam mogućnost da ih potpuno uništimo.

Svi spomenuti paraziti u stolici mogu se odstraniti preparatima papaje. Papajasan koji se dobiva iz tropske biljke Papaya carica, probavi sve vrste parazita koji žive u tankom ili debelom crijevu. Ovaj prirodni lijek protiv glista djeluje izvrsno i potpuno je neškodljiv, a možete ga nabaviti bez recepta.

Papajasan nije otrov, već enzim koji može razgraditi bjelančevine. On, dakle, napadne gliste u stolici i probavi ih u crijevu. Želudac, gušterača i crijevna stijenka stvaraju također enzime koji probavljaju bjelančevine, međutim gliste su na enzime neosjetljive. Enzim biljke papaje, poznat kao papain, potpuno probavi gliste, a da pri tome ne ošteti crijeva.

Za vrijeme kure papavasanom treba jesti hranu siromašnu bjelančevinama jer se inače djelotvorni papain veže s bjelančevinama koje se nalaze u mesu, kobasicama i jajima.

Liječenje trakavice

Suzbijanje trakavice nije tako jednostavna stvar kako bi čovjek mislio. Dr. A. Vogel, napisao je u svojoj knjizi da je nekom dječaku uspio, posebnim liječenjem i određenom hranom, suzbiti trakavicu koja se odupirala svim hemijskim lijekovima.

Recepta: bezmesna hrana, mnogo povrća i voća, posebno mnogo sirove mrkve, nikakva kruha, krompira niti kolača, slatkiša i drugih jela od brašna.

Ručak: Lonac, tj. nekoliko vrsta povrća – leću, mrkvu, luk i češnjak skuhamo u loncu. Možemo dodati hrena. Dva puta dnevno treba pojesti 4-5 viljuški sirovoga kiselog kupusa.

Doručak: natašte pojesti punu šaku otrijebljenih koštica od bundeve i punu šaku nezaslađenih brusnica (Vaccinium vitis idaea). Sve zajedno treba dobro sažvakati. Sat kasnije popiti 1-2 šolje “trakavična” čaja koji ne smije biti zaslađen. Češnjakov sok u mlijeku možemo piti uporedo sa gore objašnjenom kurom.

Recept za čaj protiv glista, trakavica

– 5 g praška od aloje (Aloe vulgaris)
– 20 g kore od krušine (Rhamnus frangula)
– 20 g lišća od sene
– 25 g korijena odoljena (Valeriana officinalis)
– 30 g paprene metvice (Mentha piperata)

Sve dobro usitnimo i smješamo. 1 čajnu kašiku ove mješavine stavimo u šolju, zatim prelijemo sa 2 dl kipuće vode (čaj se ne smije kuhati!) i pustimo da stoji 10 minuta.

Postoji i drugi, mnogo radikalniji lijek protiv parazita u crijevima – prašak Kamala. Jedna, puna čajna kašika ovoga praška odstrani i onog parazita koji se sisaljkama dobro pripio uz stijenke crijeva. To sredstvo možemo davati odraslim ljudima i životinjama.

Manje grubo ali i veoma jako sredstvo protiv glista, koje je jako djelotvorno, a spomenuli smo ga već u tekstu je Papayasan, ali ga treba uzimati duže vremena. Treba paziti da imamo redovnu stolicu. Ne smijemo zaboraviti da protiv trakavice dobro djeluje i Biocarottin i kapljice protiv trakavice.

Kad trakavicu odstranimo, moramo dobro pregledati izmet da vidimo jesmo li uspjeli izlučiti i glavicu. Ako glavicu ne vidimo, moramo još 2-3 tjedna nastaviti s liječenjem. Ako prvi dan liječenja nema uspjeha, treba drugi dan liječenje ponoviti. Dobro je ako jedanput na dan damo klistir sa češnjakovim mlijekom, što je nadasve preporučljivo. U tvrdokornim slučajevima treba uzeti još pola kašike kamala praška na dan. Izlučene trakavice ne smijemo baciti u smeće, ili među otpatke, nego ih spalimo, ili zakopamo duboko u zemlju.

Kad su ikre trakavice otporne protiv svih sredstava, upotrijebit ćemo korijen šipka – nara (Punica granatum). Možemo uzeti ujutro i naveče punu čajnu kašiku praha od tog korijena, ili čak skuhamo čaj od korijena i popijemo dnevno dvije kašike toga uvarka.

Preventivne mjere protiv glista

Često se pričini da lijekovi protiv glista u stolici nisu pomogli jer se ovi crijevni paraziti ponovno pojave već poslije kratkog vremena. Uzrok nije uvijek nedjelotvornost lijeka, nego ponovna infekcija za koju smo u većini slučajeva sami krivi.

Po noći, naime, sitne glistice (oksiuri) napuštaju tijelo i legu jajašca u naborima čmara, što uzrokuje jak svrbež. Čovjek se podsvjesno grebe, i tako jajašca dospiju pod nokte. Poznato je da djeca rado stavljaju prste u usta, pa lako jajašca najkraćim putem dođu u probavne organe. Mikroskopski sitna jajašca glista nađu se i na posteljini, odakle pri namještanju postelje padnu u prašinu, na pod sobe, te se pri hodanju dignu u zrak koji uđišemo. Zato treba u stanu održavati strogu čistoću.

Dok traje liječenja glista, treba svaki dan brisati prašinu vlažnom krpom, a posteljinu, neminovno, više puta mijenjati. Da se bolesnik ne bi češao u snu, za vrijeme spavanja obući će tijesne gaćice i tako spriječiti neposredan doticaj s jajašcima koje izbacuju gliste u stolici. Na sreću, ne moraju svi koji se inficiraju jajašcima imati gliste, jer dobro opšte stanje i normalna probava sprečavaju da se ja jašca uopće razviju.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

Prirodni lijek protiv glavobolje: Duplo bolji od aspirina

Glavobolja je najčešća bol modernog doba. Glavobolju može uzrokovati...

Crni sljez otklanja probavne smetnje i rastvara sluz, otčepljuje nos

Crni sljez jednogodišnja je ili višegodišnja biljka iz čijeg...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas

kamagra 100 mg

afilta 20 mg

combo 100 mg

degra 100 mg

flynta 20 mg

hardcis 20 mg

jeligra 100 mg fiyat

lex 20 mg fiyat

lifta 20 mg fiyat

orcafil 20 mg

priligy 30 mg

sildegra

sinegra 100 mg

vigrande 100 mg

cialis fiyat

cialis nedir