PODMUKLA BOLJKA: Simptomi kandide koje žene ignorišu dok ne nastane haos

0
5618

candida, kandida, gljivične infekcijeGljivično oboljenje koje muči mnoge žene je kandida albikans koja često ima mnogo simptoma koji nalikuju drugim boljkama, evo kako da prepoznate ovu podmuklu infekciju.

Pojačan vaginalni fluor (sekret) je jedna od najčešćih genitalnih tegoba. Većina upala sluznice vagine može se svrstati u tri grupe:

– nespecifični vaginitis-sreće se u 40-50% slučajeva,
– kandidijaza- 20-30%
– trihomonijza 20-30%

Najmanje 7 vrsta gljivica se s vremena na vrijeme može izolovati iz vagine žene. Tu su uključene patogene i “nepatogene” vrste kandide. Od vrsta čija je prisutnost praćena tegobama u 90-95% slučejeva sreće se Candida albicans a u 2-8% Candida glabrata.

>> PROVJERENO: Ovaj lijek UBIJA Escherichia coli i sve ostale štetne bakterije!

Tri četvrtine žena kod kojih je izolovana kandida je bez ikakvih subjektivnih tegoba. Predilekciona mjesta za razvoj kandide su sredine bogate ugljenim hidratima te je shodno tome kandidijaza česta u:

– trudnoći (vagina je u trudnoći bogata glikogenom)
– kod dijabetes mellitusa (šećerne bolesti)
– kod primjene antibiotika širokog spektra (suprimira normalnu floru)
– kod imunosupresivne terapije

Doprinoseći faktori su: vaginalna ispiranja, parfimisani higijenski sprejevi, lokalna antimikrobna terapija, tijesna odjeća, sintetički veš.

Najčešći simptom je intnzivan svrab i iritacija u predjelu vagine i vulve. Sekret je bjeličast, gust kao sir, bez mirisa. Na zidovima vagine mogu se vidjeti crvena polja. pH vaginalnog sekreta je manji od 4,5. Oko 20% žena je bez simptoma.

Obzirom da je rezervoar kandide gastrointestinalni trakt-a uz prisustvo permanentne infekcije u predjelu vulve i anusa vrlo su česti recidivi i reinfekcije kandidijaze. Uzrok reinfekcije može biti polni odnos sa inficiranim partnerom mada se smatra da je taj način rijedak.

Ako je dijagnoza recidiva potvrđena, treba ispitati oralni glukozo-tolerans test radi utvrdjivanja blagih oblika poremećaja metabolizma ugljenih hidrata. Kod recidivirajuće infekcije mudro je primeniti sistemsko liječenje kako bi se eliminisala infekcija u crijevima. Veza menstruacije sa recidivom (menstrualna krv je alkalna) indicira profilaktičke kure tokom nekoliko ciklusa.

Ishrana kod infekcije kandidom mora biti odgovarajuća i u mnogome će pomoći u ozdravljenju bolesnika, Pročitajte više na ovom linku…

izvor: 24sata.rs