Zdravlje Savjeti PODMUKLA BOLJKA: Simptomi kandide koje žene ignorišu dok ne...

PODMUKLA BOLJKA: Simptomi kandide koje žene ignorišu dok ne nastane haos

-

candida, kandida, gljivične infekcijeGljivično oboljenje koje muči mnoge žene je kandida albikans koja često ima mnogo simptoma koji nalikuju drugim boljkama, evo kako da prepoznate ovu podmuklu infekciju.

Pojačan vaginalni fluor (sekret) je jedna od najčešćih genitalnih tegoba. Većina upala sluznice vagine može se svrstati u tri grupe:

– nespecifični vaginitis-sreće se u 40-50% slučajeva,
– kandidijaza- 20-30%
– trihomonijza 20-30%

- Google oglasi -

Najmanje 7 vrsta gljivica se s vremena na vrijeme može izolovati iz vagine žene. Tu su uključene patogene i “nepatogene” vrste kandide. Od vrsta čija je prisutnost praćena tegobama u 90-95% slučejeva sreće se Candida albicans a u 2-8% Candida glabrata.

>> PROVJERENO: Ovaj lijek UBIJA Escherichia coli i sve ostale štetne bakterije!

Tri četvrtine žena kod kojih je izolovana kandida je bez ikakvih subjektivnih tegoba. Predilekciona mjesta za razvoj kandide su sredine bogate ugljenim hidratima te je shodno tome kandidijaza česta u:

– trudnoći (vagina je u trudnoći bogata glikogenom)
– kod dijabetes mellitusa (šećerne bolesti)
– kod primjene antibiotika širokog spektra (suprimira normalnu floru)
– kod imunosupresivne terapije

- Google oglasi -

Doprinoseći faktori su: vaginalna ispiranja, parfimisani higijenski sprejevi, lokalna antimikrobna terapija, tijesna odjeća, sintetički veš.

Najčešći simptom je intnzivan svrab i iritacija u predjelu vagine i vulve. Sekret je bjeličast, gust kao sir, bez mirisa. Na zidovima vagine mogu se vidjeti crvena polja. pH vaginalnog sekreta je manji od 4,5. Oko 20% žena je bez simptoma.

Obzirom da je rezervoar kandide gastrointestinalni trakt-a uz prisustvo permanentne infekcije u predjelu vulve i anusa vrlo su česti recidivi i reinfekcije kandidijaze. Uzrok reinfekcije može biti polni odnos sa inficiranim partnerom mada se smatra da je taj način rijedak.

Ako je dijagnoza recidiva potvrđena, treba ispitati oralni glukozo-tolerans test radi utvrdjivanja blagih oblika poremećaja metabolizma ugljenih hidrata. Kod recidivirajuće infekcije mudro je primeniti sistemsko liječenje kako bi se eliminisala infekcija u crijevima. Veza menstruacije sa recidivom (menstrualna krv je alkalna) indicira profilaktičke kure tokom nekoliko ciklusa.

Ishrana kod infekcije kandidom mora biti odgovarajuća i u mnogome će pomoći u ozdravljenju bolesnika, Pročitajte više na ovom linku…

izvor: 24sata.rs

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Ovaj trik za tjeranje komaraca niste znali ?

Toplo vrijeme ima svoje prednosti ali i mane. Uvijek kada pomislim na vrućinu, more, pecanje i ostale...

Rotkvica je vitaminska bomba

  Budući da rotkvice obiluju vitaminom C, folnom kiselinom i antocijaninima ovo sitno povrće...

Zob kao lijek iz prirode

Zob kao lijek ima moć snižavanja ukupnog serumskog kolesterola i LDL kolesterola, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti....

Ljekoviti sastojci češnjaka i njegova ljekovita svojstva

Bez sumnje, češnjak ljekovitost ima veliku koja je odavno prepoznata potvrđuju i mnogobrojna znanstvena istraživanja. Ova biljka...

Borovnica zdravo bobičasto voće čudesnih ljekovitih moći

Borovnica (Vaccinium L.) je listopadna grmolika biljka iz porodice vrijesovki (Ericaceae). Plod borovnice, modre bobice koje obožavaju i...

Kukuruz – hrana i lijek

Kukuruz obiluje prehrambenim vlaknima koja snižavaju kolesterol, folnom kiselinom koja čuva krvne sudove i vitaminom B1 važnim...

Preporučeno

Ovaj trik za tjeranje komaraca niste znali ?

Toplo vrijeme ima svoje prednosti ali i...

Rotkvica je vitaminska bomba

  Budući da rotkvice...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas