Rak ne bira samo starije – Ovo su simptomi raka kod žena

-

Mnogi ljudi misle da je rak problem samo starijih ljudi, odnosno da ta podmukla bolest napada tek u kasnijem životnom stadiju. U većini slučajeva to jest tačno, no treba znati da od raka obolijevaju i mlađe osobe. Ovo su znakovi i simptomi raka koji se pojavljuju kod žena a koji se često ignoriraju.

Važno je napomenuti da prisutnost ovih simptoma ne mora nužno ukazivati na rak, ali je preporučljivo konsultovati se sa ljekarom ako primijetite bilo kakve promjene ili simptome koji traju dulje vrijeme.

- Google oglasi -

Simptomi raka kod žena

Evo nekih općih simptoma raka kod žena:

Neobjašnjiv gubitak težine. Mnogim ženama, a i muškarcima bi bilo drago da u kratkom vremenu, sasvim ne planirano i bez puno muke izgube na težini. Ipak, neobjašnjiv i iznenadan gubitak težine, bez povećanog intenziteta vježbanja i tjelesnih aktivnosti, te smanjenog unosa hrane u organizam, treba provjeriti. Neobjašnjiva mršavljenja se često povezuju s rakom. Postoje i druga objašnjenja, kao na primjer preaktivan rad štitnjače i još neka, ali se svakako valja obratiti ljekaru i obaviti pregled. Zamolite ljekara da provjeri rad štitnjače i da vas naruči za CT različitih organa. Ljekar treba isključiti mogućnosti, jednu po jednu, i pronaći objašnjenje za nastali gubitak težine.

Nadutost. Nadutost je toliko uobičajena pojava da mnoge žene to prihvaćaju kao nešto najnormalnije. Međutim simptomi raka materice i jajnika mogu se kriti iza nadutosti. Ostali simptomi raka jajnika uključuju bol u trbuhu ili zdjelici, osjećaj sitosti čak i kada niste jeli puno i urinarne probleme.

Ako se nadutost javlja gotovo svaki dan i traje više od nekoliko nedjelja, posavjetujte se sa ljekarom.

- Google oglasi -

Rak dojke

Promjene na grudima. Većina žena dobro poznaje svoje grudi, čak iako se ne pregledavaju često. Kvržica u grudima nije jedini simptom koji bi mogao upućivati na rak dojke. Crvenilo i zadebljane kože na dojci moglo bi ukazivati na vrlo rijedak, ali agresivan oblik raka dojke. Baš zbog toga, svaka promjena na koži treba da bude provjerena, čak i ako imate osip koji traje nekoliko nedelja trebate se javiti ljekaru.

Isto tako, ako se izgled bradavice promijenio ili ako primijetite iscjedak (a ne dojite), posjetite ljekara.

Ako su vam bradavice normalne, i odjednom postanu uvučene, to nije dobar znak. Ta promjena u izgledu mogla bi biti zabrinjavajući simptom. Ako imate promjene u dojkama, ljekar će pregledati dojke i možda vas naručiti na mamografiju, ultrazvuk, MRI, a možda i biopsiju.

Viralna fotografija limunova pomaže ženama da saznaju kako rak dojke izgleda.

Krvarenje između mjesečnica

Žene u dobi prije menopauze često zanemaruju krvarenja između mjesečnica. Također imaju tendenciju zanemariti krvarenja iz probavnog trakta. No krvarenje između mjesečnica, posebno ako u pravilu imate redovite mjesečnice, treba provjeriti. Krvarenje nakon menopauze može biti simptom raka endometrija. Krvarenje iz probavnog trakta može biti simptom karcinoma debelog crijeva. Nepravilna krvarenja između menstrualnih ciklusa, obilna ili produžena menstruacija, krvarenje nakon menopauze ili krvarenje između ciklusa mogu biti znakovi raka maternice. Najmanje tri četvrtine žena koje su dobile rak endometrija imale su abnormalna krvarenja kao rani simptom. Vaš ljekar će, ovisno o vremenu krvarenja i drugim simptomima, vjerojatno predložiti ultrazvuk ili biopsiju.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

5 vježbi za bol u donjem dijelu leđa

Bilo da je riječ o kroničnoj, akutnoj ili epizodnoj, bol u donjem dijelu leđa čest je problem među odraslima,...

Prema nutricionistima, jesu li banane zapravo zdrav međuobrok?

Banane su vrlo popularno, praktično i zdravo voće, ali jesu li zdrav međuobrok pitanje je za ljude koji žele...

Za bolju cirkulaciju ovo su najbolji čajevi

Cirkulacija igra ključnu ulogu u očuvanju opšteg zdravlja, jer cirkulirajuća krv prenosi ne samo kisik, već i vodu i...

10 najboljih vrsta voća koje možete jesti navečer

Voće je izvrstan među obrok za navečer. Ne samo da je voće ukusno i zadovoljavajuće, već neke vrste također...
- Google oglasi -

Otkrijte čaroliju zdravih grickalica koje ne debljaju: Slane i slatke poslastice za Vaše Zdravlje

Osim što podižu energiju i osiguravaju dodatne dnevne hranjive tvari, grickalice uvijek sve čine boljim. U današnjem svijetu gdje...

5 načina za brzo uklanjanje herpesa na usni

Herpes - također poznat kao oralni herpes ili herpes labialis - mali su mjehurići ispunjeni tekućinom koji se pojavljuju...

Ovo morate pročitati

Svi imamo bijeli polumjesec na noktima: Da li znate šta on predstavlja?

Svi na donjem dijelu nokta imamo bijeli polumjesec na...

Kalcij sprečava taloženje masnoće zato jedite mliječne proizvode

Mliječni proizvodi su dobar izbor za mršavljenje i mogu...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas