ZdravljePronađen je lijek za ljubav?

Pronađen je lijek za ljubav?

-

Talijanski biokemičari su objavili sveobuhvatan izvještaj o „formuli ljubavi”. Riječ je o neurotrofnoj bjelančevini koja u organizmu provocira stanje rane zaljubljenosti i vatrene strasti.

Naučnici smatraju da ovo otkriće može da se upotrijebi i za spravljanje „ljubavnog napitka”, kao i za „lijek od ljubavi”. Biokemijska strana ljubavi je slabo istražena i naučnici nemaju precizna saznanja o tome šta se dešava u organizmu kada čovjek počinje da se zaljubljuje. Talijanski neurofiziolozi su postigli veliki pomak u istraživanju romantičnih osjećanja i utvrdili da cjelokupnu skalu osjećanja na početku vatrene zaljubljenosti određuje jedna jedina neurotrofna bjelančevina. Neurotrofine predstavlja porodica bjelančevina iz klase citokina (bjelančevine za prijenos signala između različitih ćelija u organizmu) neophodnih za opstanak i razvoj nervnog sistema kičmenjaka…

Istraživanjem je utvrđeno da je faktor rasta nerava kod zaljubljenih za 52 posto premašio nivo kod usamljenih i osoba u stabilnoj vezi. Sa jačanjem strasti koju su ispitanici osjećali, rastao je i nivo faktora rasta nerava.

- Google oglasi -

Naime, faktor rasta nerava ne samo da reguliše emocije i ponašanje u prvim fazama zaljubljenosti već i izaziva uzbuđenje, poboljšava rad srca i povećava osjetljivost na bol. U slučaju zapaljenja ili povređivanja tkiva, faktor rasta nerava se značajno povećava, što znači da izraz „ljubavna groznica” nije nikakva književna metafora, več precizan medicinski termin.

Povećane količine faktora rasta, između ostalog, suzbijaju rast kose, čime se opravdava teza da se u mnogim zemljama ćelavi muškarci smatraju za veoma strastvene. Pripadnici „jačeg” spola prorjeđivanje kose često pokušavaju da liječe monoksidilom, koji smanjuje nivo FRN u krvi.

Talijanski fiziolozi smatraju da ovakva istraživanja direktno otvaraju put ka potencijalnom medikamentnom djelovanju na ljubavni život ljudi, a možda, u daljoj perspektivi, i ka sintezi „lijeka za ljubav” na osnovu otkrivenog djelovanja FRN. Takav lijek pomogao bi za ublažavanje bola pri gubitku voljene osobe i sprječavanje ljubavnog ludila i nepromišljenih postupaka, tako svojstvenih zaljubljenim osobama.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,070SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

5 najboljih čajeva za ublažavanje upale grla i kašlja

Uz toplu šoljicu čaja uklonite simptome grlobolje, prehlade i gripe. Konzumiranje tekućine posebno je važno kada ste bolesni jer...

Japanska banana dijeta nije zahtjevna a kilogrami nestaju

Banana dijetu su formirali farmaceutkinja Sumiko i njen muž Hitoshi Watanabe iz Japana, koji je njome izgubio čak 18...

Super trikovi za čišćenje kuće, odjeće i uklanjanje mrlja

Ukoliko imate bilo kakvih problema sa uklanjanjem mrlja na odjeći i cipelama, možete zaboraviti na njih. Donosimo vam koji...

Kako napraviti zlatno mlijeko – Nova superhrana koja je osvojila svijet

Ako do sada niste čuli za zlatno mlijeko, ovo je prilika, a vrlo je vjerovatno i da ćete odmah...
- Google oglasi -

Kako prepoznati staro jaje

Svježa jaja ukusne su namirnice koje se savršeno slažu s mnogim jelima. Osim ako imate svoje koke koje vam...

Kako se koristi i koje dobrobiti vam nudi luk za kosu

Možda mrzite luk zbog boli u očima kada ga sječete, ali kako koji luk utječe na naše zdravlje pročitajte...

Ovo morate pročitati

Ljekovitim travama protiv raka debelog crijeva

Karcinom debelog crijeva spada među najučestalija maligna oboljenja suvremenog...

Kratkotrajan gubitak svijesti

O kratkotrajnom gubitku svijesti (sinkopa-kolaps) govori se kada nesvjestica...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas