ZdravljePronađen je lijek za ljubav?

Pronađen je lijek za ljubav?

-

Talijanski biokemičari su objavili sveobuhvatan izvještaj o „formuli ljubavi”. Riječ je o neurotrofnoj bjelančevini koja u organizmu provocira stanje rane zaljubljenosti i vatrene strasti.

Naučnici smatraju da ovo otkriće može da se upotrijebi i za spravljanje „ljubavnog napitka”, kao i za „lijek od ljubavi”. Biokemijska strana ljubavi je slabo istražena i naučnici nemaju precizna saznanja o tome šta se dešava u organizmu kada čovjek počinje da se zaljubljuje. Talijanski neurofiziolozi su postigli veliki pomak u istraživanju romantičnih osjećanja i utvrdili da cjelokupnu skalu osjećanja na početku vatrene zaljubljenosti određuje jedna jedina neurotrofna bjelančevina. Neurotrofine predstavlja porodica bjelančevina iz klase citokina (bjelančevine za prijenos signala između različitih ćelija u organizmu) neophodnih za opstanak i razvoj nervnog sistema kičmenjaka…

Istraživanjem je utvrđeno da je faktor rasta nerava kod zaljubljenih za 52 posto premašio nivo kod usamljenih i osoba u stabilnoj vezi. Sa jačanjem strasti koju su ispitanici osjećali, rastao je i nivo faktora rasta nerava.

- Google oglasi -

Naime, faktor rasta nerava ne samo da reguliše emocije i ponašanje u prvim fazama zaljubljenosti već i izaziva uzbuđenje, poboljšava rad srca i povećava osjetljivost na bol. U slučaju zapaljenja ili povređivanja tkiva, faktor rasta nerava se značajno povećava, što znači da izraz „ljubavna groznica” nije nikakva književna metafora, več precizan medicinski termin.

Povećane količine faktora rasta, između ostalog, suzbijaju rast kose, čime se opravdava teza da se u mnogim zemljama ćelavi muškarci smatraju za veoma strastvene. Pripadnici „jačeg” spola prorjeđivanje kose često pokušavaju da liječe monoksidilom, koji smanjuje nivo FRN u krvi.

Talijanski fiziolozi smatraju da ovakva istraživanja direktno otvaraju put ka potencijalnom medikamentnom djelovanju na ljubavni život ljudi, a možda, u daljoj perspektivi, i ka sintezi „lijeka za ljubav” na osnovu otkrivenog djelovanja FRN. Takav lijek pomogao bi za ublažavanje bola pri gubitku voljene osobe i sprječavanje ljubavnog ludila i nepromišljenih postupaka, tako svojstvenih zaljubljenim osobama.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Ovo je pravilna i zdrava hrana koja se definitivno najbolje bori protiv stresa!

Stalno ste pod pritiskom? Ponekad imate osjećaj da vas hrana koju unosite čini još više umornima? Istina je da...

Prirodni recepti legendarnog travara: Evo zašto biste trebali luk pomiješati sa žlicom meda

Luk je snažan antioksidans, koji je zdraviji što mu je miris jači. Osim što je antioksidans, luk je bogat...

Ovih 12 znakova ukazuju na rak prostate

Rak prostate je zloćudni (maligni) tumor koji potječe od stanica prostate. Općenito, tumor prostate najčešće raste polako i dugi...

Reagirajte na vrijeme! 9 tipova boli u trbuhu koji mogu značiti ozbiljan problem

Bol u trbuhu, odnosno abdominalnom dijelu može biti bezopasna i prolazna, ali nekad može biti posljedica ozbiljnih stanja od...
- Google oglasi -

Dali ste upoznati sa štetnošću prve jutarnje cigarete?

Mnogi zapale cigaretu čim se probude, a da prije toga nisu barem doručkovali. Baš tim ljudima prijeti najveći rizik...

Napitak zlata vrijedan: Ova mješavina smanjuje holesterol, spriječava srčani i moždani udar

Ovaj napitak će vam za kratko vrijeme sniziti holesterol i sagorjeti masti. Oni koji su ga koristili kažu da...

Ovo morate pročitati

Niste ni sumnjali koliko je zdravo pojesti 3 jaja dnevno!

Ako je potrebno poboljšati vaš nivo proteina, jaja su...

Gubitak svijesti – Nesvjestica, zašto se javlja i šta poručuje

Nagli gubitak svijesti najpotresniji je znak bolesti. Za bolesnikovu...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas