Zdravlje 5 glavnih naprijatelja zdravlja

5 glavnih naprijatelja zdravlja

-

S obzirom na to da se nastanak velikog broja bolesti dovodu u vezu sa lošom ishranom i stilom života, važno je upozoriti na one namirnice koje su neprijatelji našega zdravlja.

crveno meso

Usoljena hrana

Istraživanja su pokazala da konzumiranjem gootove hrane unosimo čak 80% soli, a ostalih 20% unosimo tako što sami solimo hranu. Tako veliku količinu soli naučnici povezuju sa povećanim rizikom obolijevanja od raka debelog crijeva.

Kafa

- Google oglasi -

Velike količine ovog napitka povezuju se sa tegobama sa mjehurom. Istraživanje je pokazalo da kafa povećava i nivo hormona estrogena kod žena, što može povećati i rizik za nastanak raka dojke i jajnika.

Vrući napici

Dok pijemo vrući čaj najčešće i ne razmišljamo šta se zapravo dešava sa sluznicom našeg jednjaka, koja se na taj način znatno oštećuje. Preporučuje se uvijek pričekati da se vrući napitak ohladi.

Crveno meso

Liječnici preporučuju samo 90 grama crvenog mesa dnevno, i to maksimalno tri puta sedmično. Brojna istraživanja dokazala su vezu ove namirnice i velikog broja malignih procesa.

Preprženo meso i riba

- Google oglasi -

Hemikalije, odnosno hidrokarbonati, nastaju na površini mesa ili ribe koja je roštiljski prepržena ili zagorila. Smatra se da su ovo izuzetno toksične supstance koje su okidač mnogi zdravstvenih tegoba, čak i onih najtežih.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Čaj od kamilice pomaže kod želučanih smetnji, grčeva, proljeva, nesanice…

U ljekovitost kamilice svako od nas se zasigurno uvjerio bezbroj puta. Bilo da nas boli stomak, imamo...

Nevjerovatna ljekovita svojstva kurkume

Ljekovita svojstva kurkume su priznata od strane kineske i ayurvedske medicine više stotina godina. Kurkuma je sastojak...

Pasiflora umiruje napetost živaca, prirodna pomoć kod stresa

Pasiflora je biljka čiji pripravci mogu pomoći kod opuštanja i relaksacije. Okus ploda pasiflore je kiselkast, a miris...

Čajevima protiv bolova u stomaku – Prirodni lijekovi za stomačne tegobe

Težina u stomaku, nadimanje, zatvor, sve su to neprijatni i bolni simptomi. Specijalne mješavine čajeva i lagane...

Prostata – Uvećanje žlijezde – Prirodni lijekovi za prostatu

Prostata je mala žlijezda oblika oraha koja okružuje dio mokraćne cijevi lociran neposredno ispod bešike. Starenjem muškarca,...

Grčevi u nogama – 3 prirodna lijeka protiv grčeva u nogama

Najčešći uzrok je iscrpljenost mišića, dehidracija i manjak minerala, a grčevi mogu biti izrazito bolni. Pomaže hrana...

Preporučeno

Nevjerovatna ljekovita svojstva kurkume

Ljekovita svojstva kurkume su priznata od strane...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas