IshranaMožda zvuči smješno, ali pri kuhanju jaja postoje pravila!

Možda zvuči smješno, ali pri kuhanju jaja postoje pravila!

-

Da, i kuhanje jaja zahtjeva posebno znanje i vještinu. Na ovome insistiraju veliki kulinari, naglašavajući da jaje treba da bude dobro kuhano, ali da pritom ne djeluje kao da je “gumeno”. Poslije kuhanja trebalo bi da ostane prijatnog mirisa, sa bjelancetom jednako kuhanim i prhkim žumancetom.

Kuhanje jaja

U mnogim kućanstvima jaje za doručak jednostavno je dio obilnog doručka. Stalno se postavlja isto pitanje. Koliko dugo se kuha savršeno jaje? Ovisno o željenoj gustoći ili tvrdoći, jaje će se kuhati između 3,5 i 11 minuta. Što se jaje duže kuha bjelanjak i žumanjak postaju tvrđi.

  • Za meko kuhano jaje s čvrstim bjelanjcima i tekućim žumanjcima stavite šest minuta.
  • Za savršeno tvrdo kuhano jaje s malo mekanom sredinom stavite devet minuta.
  • Za potpuno kuhanje žumanjka odložite deset minuta.
- Google oglasi -

Da biste dobili tvrdo kuhana jaja po želji, prvo ih treba direktno iz frižidera potopiti u hladnu vodu, sa tri prsta vode iznad. Čim voda provri posudu sklonite sa strane šporeta. U tom momentu jaja su već meko kuhana.

Ako želite da budu tvrdo kuhana jaja, ostavite ih u vrućoj vodi još pola sata. Poslije kuhanja, jaja operite ispod mlaza hladne vode, da bi se prekinulo širenje toplote i lakše skinula ljuska.

Ne bacajte ljusku jajeta jer krije pravo blago!

Kuhanje jaja u kuhalu za jaja

Vjerojatno ovo je najopušteniji i najlakši način kuhanja jaja. Zbog mnogih praktičnih značajki kao što su podešavanje timera i funkcija zagrijavanja, kuhanje jaja ovdje radi gotovo automatski. Svejedno je li to meko kuhano jaje s tekućim žumanjkom ili vrlo tvrdo kuhano jaje s mrvičastim žumanjkom.

Kuhanje jaja u mikrovalnoj

- Google oglasi -

Da li ste vi probali kuhati jaja u mikrovalnoj? I sami smo se malo iznenadili, ali radi. Najbolje je vodu prethodno zagrijati u kuhalu za vodu. Zatim stavite vodu i jaja u zdjelu prikladnu za mikrovalnu pećnicu. Savjet: u vodu od kuhanja dodajte prstohvat soli da jaja ne popucaju. Ako je voda prethodno prokuhana, jaja bi trebala stajati između 10-12 minuta u mikrovalnoj. Budite oprezni kad vadite posudu iz mikrovalne pećnice, bit će jako vruća. Preporučujemo da jaja skuhate u loncu ili kuhalu za jaja.

20 najboljih savjeta za farbanje jaja

Kako skuhati jaja da se lako gule

Problemi često nastaju kada dodje vrijeme da se jaja gule, jer se ljuska ne može lako odvojiti od jajeta. Šta može biti razlog? Ne želimo vas zamarati kompliciranom kemijom koja stoji iza ovoga. Činjenica da se jaja ne gule lako i dobro može zapravo biti posljedica svježine jaja. S vremenom opna koja spaja ljusku i jaje popusti, pa se jaje lakše guli.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,101SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Dugotrajna nesvjestica – koma –

Koma je najteži poremećaj stanja svjesti. Opisuje se kao stanje slično snu iz koga se bolesnik ne može probuditi,...

Celer iznimno značajna biljka za dobro zdravlje

Celer je kao samonikla biljka bio je poznat već u staroj Grčkoj i Egiptu, kada je smatran simbolom sreće...

Vezivno tkivo, kolagen i vitamin C

Vezivno tkivo zajedno s hrskavičnim i koštanim čini potporno tkivo u našem organizmu. Radi se o tkivu rasprostranjenom posvuda...

Šta su bjelančevine i kakav utjecaj imaju na naš organizam?

Bjelančevine ili proteini su složeni organski spojevi koji su najvažniji sastavni element krvi, kože, mišića i svih unutrašnjih organa....
- Google oglasi -

Prelomi kostiju – Imobilizacija – Liječenje – Zarastanje kosti

Prelom kosti može biti otvoren i zatvoren. Prilikom otvorenog preloma koža je iznad mjesta preloma oštećena, tj. postoji rana....

Zbog čega je pivski kvasac tako dobar za naše zdravlje?

Zbog zaštitne funkcije, preporučuje se u svim životnim dobima. Pivski kvasac je veoma korisna namirnica za ljudsko zdravlje a...

Ovo morate pročitati

Deset vrsta raka koje prijete teškoj kategoriji

Prekomjerna težina i pretilost povećava rizik od razvoja deset...

NE POGORŠAVAJTE SITUACIJU: Evo što ne biste trebali jesti ljeti

Ljeto je vrijeme kada našem organizmu godi hrana koja...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas