Zdravlje Bolesti Sistemski Eritemski Lupus (SEL) - Uzroci, Simptomi i Liječenje

Sistemski Eritemski Lupus (SEL) – Uzroci, Simptomi i Liječenje

-

Šta je sistemski eritemski lupus

Sistemski eritemski lupus (SEL) je autoimuna bolest s karakterističnim stvaranjem autoantitijela prema komponentama stanične jezgre uz vrlo raznolika klinička očitovanja. Bolest može zahvatiti kožu, zglobove, bubrege, pluća, živčani sustav i serozne membrane, a obilježena je fazama aktivnosti i povlačenja.

Sistemski eritemski lupus se češće javlja u žena, posebno generativne dobi, a učestaliji je u ljudi crne puti. Omjer oboljelih žena prema muškarcima je 5:1, dok u starijoj dobi ili ranom djetinjstvu iznosi 2:1.To je bolest urbanih sredina, s učestalošću od 4 do 250 na 100 000 stanovnika.

Šta uzrokuje Sistemski Eritemski Lupus?

- Google oglasi -

Smatra se da u nastanku i razvoju bolesti sudjeluju nasljedni i vanjski čimbenici. Bolesnici koji boluju od SEL-a imaju široki spektar autoantitijela na različite antigene, a tipična su protutijela protiv komponenti jezgre i citoplazme.

Uticajem vanjskih čimbenika, može se u predisponiranoj populaciji razviti klinički izražena slika bolesti. Među ovim čimbenicima, značajne su virusne infekcije. UV zrake svjetlosnog spektra mogu izazvati kožne promjene i pojačati bolest. Uzimanje nekih lijekova može izazvati bolest koja izrazito sliči SEL-u (penicilin, antiepileptici i dr.).

Čini se da način prehrane također može uticati na tok i manifestaciju bolesti. Preporučuje se hrana sa manjom količinom masti. Zapazilo se da bolest suprimiraju muški, a potiču ženski hormoni.

Simptomi Sistemskog Eritemskog Lupusa

- Google oglasi -

Simptomi SEL se očituje mnoštvom subjektivnih i kliničkih znakova najčešće na koži, zglobovima i visceralnim organima. U početku bolesnik može imati samo nekoliko simptoma, često u vezi sa samo jednim oboljelim organom, dok se kasnije s razvojem bolesti pojavljuju i ostali simptomi. Težina bolesti varira od sasvim laganog oblika do teškog sa smrtnim posljedicama.

Opća slabost i povišena temperatura prisutne su u gotovo svih bolesnika i prethode drugim simptomima. Bolesnici mogu osjećati bol u trbuhu s mučninom i povraćanjem. Rani simptomi bolesti, pojavljuju se u svim zglobovima, mogu se uočiti otekline, smetnje u motilitetu i klinički znakovi artritisa.

Promjene na koži, mogu se opaziti u obliku eritema, kožnih čvorića, ulceracija i mjestimičnih hiperpigmentacija. Vrlo je tipičan eritem lica poput leptira, te crvenilo suncu izloženih dijelova tijela kao posljedice fotosenzitivnosti.

Promjene u očima (prisutne u 20-25% bolesnika), mogu se očitovati konjuktivitisom, fotofobijom, pa i prolaznom sljepoćom. Kosa je vrlo slaba, tanka, krhka i lako se lomi. Nastaju promjene i na sluznici.

Bolest bubrega zapaža se u oko 60% bolesnika. Simptomi mogu biti jedva primjetni do veoma izražene kronične bubrežne insuficijencije i hipertenzije. U oko polovice bolesnika može se naći lagano povećanje jetre.

Promjene na dišnom sistemu, ustanovljene su u oko 47% bolesnika. Tegobe se očituju osjećajem nedostatka zraka, kašljem, pritiskom u predjelu prsnog koša.

Promjene kardiovaskularnog sistema nalaze se u oko 46% bolesnika. Javlja se ubrzani srčani ritam, aritmija, povećanje srčanog mišica. Moguće su i tromboze krvnih žila.

Bolest središnjeg živčanog sistema može se klinički očitovati kao psihijatrijski i neurološki poremećaj. Česta je depresija, obično akutna, u nekih bolesnika pojavljuje se aksioznost s glavoboljom, nesigurnošću, hiperventilacijom, smetnjama u pamćenju, maničnim ponašanjem.

Psihoza se očituje halucinacijama, bizarnim razmišljanjima, a ponekad kao delirij. U bolesnika sa SEL-om mogu se pojaviti epileptički napadaji, aseptički meningitis, te razne atipične slike poremećaja središnjeg živčanog sustava.

SEL ne utječe na fertilitet: bolesnice sa SLE-om nemaju teškoća sa začećem, ali je trudnoća rizična, a učestalost spontanih pobačaja, preuranjenih poroda i intrauterinih smrti čeda mnogo viša.

Kako se određuje dijagnoza SEL

Za dijagnozu Sistemskog Eritemskog Lupusa značajna je detaljna, dobro uzeta povijest bolesti i fizikalni pregled. Radi se krvna slika…

Nalaz protutijela na DNK ima visoko specifično značenje. Ne potvrdi li se dijagnoza bolesti laboratorijskim pretragama, potrebno je biopsijom bolesnog organa ili tkiva dokazati postojanje specifičnih imunopatoloških promjena. Bolest može početi s malo simptoma, a tijekom sljedećih mjeseci ili godina mogu se pojaviti i drugi simptomi. Ponekad će biti potrebno dulje promatranje bolesnika da bi se moglo zaključiti da li je riječ o toj bolesti ili nije. Smatra se da osoba ima sistemski eritemski lupus, ako su prisutna barem četiri kriterija, istovremeno ili u slijedu.

Liječenje Sistemskog Eritemskog Lupusa

Odluka o terapijskom postupku u bolesnika sa SEL-om nerijetko je vrlo teška i svaki pristup liječenju mora biti individualan. Dobro poznavanje bolesnika i spoznaja o aktivnosti njegove bolesti, zahvaćenosti pojedinog ili više organskih sistema, te toku bolesti odlučni su čimbenici pri izboru medikamente terapije.

Uz medikamentno Liječenje, od velike je važnosti pravilan režim života: umjerena fizička aktivnost, izbjegavanje izlaganja suncu, pravilna prehrana i prevencija infekcija.

Medikamentno liječenje dijeli se u tri glavne grupe:

konzervativno (salicilati, nesteroidni antireumatici, antimalarici)
agresivno (kortikosteroidi, imunosupresivni agensi – citostatici)
eksperimentalno (monoklonska protutijela)

Tok bolesti i prognoza izlječenja

Bolest je kronična, progresivnog toka, danas se u pravilu više ne smatra smrtonosnom. U većine bolesnika može se očitovati srednje teškim oblikom, s povremeno ponekad i spontanim povlačenjem, u drugih, može se razviti naglo sa smrću unutar nekoliko tjedana ili mjeseci. Suvremene analize velikog broja bolesnika pokazuju da danas njih oko 90% preživi 10 godina. Značajno bolja prognoza bolesti u novije vrijeme rezultat je rane dijagnoze bolesti, te napretka u liječenju. Zahvaćenost bubrega, središnjeg živčanog sustava, pluća s krvarenjem i sekundarne infekcije najčešći su uzroci loše prognoze i smrtnog ishoda bolesti.

SEL liječenje prirodnim lijekovima

Nama do sada nisu poznati prirodni lijekovi koje možemo preporučiti za prirodno liječenje sistemskog eritemskog lupusa. Kao što ste mogli pročitati u tekstu, SEL je pretežno skup oboljenja, stoga se preporučuje i simptomatsko liječenje organa koji su obuhvaćeni.

Kod Eritema na koži možemo pristupiti liječenju biljkama: kesten divlji, mišljakinja preslica. Klikom na biljku pronaći ćete i recepte.

Također na stranici sa Pitanjima i Odgovorima otvorena je diskusija o prirodnom liječenju sistemskog eritemskog lupusa, u koju se možete uključiti ovdje.

- Google oglasi -
Prethodni članakVišnjama protiv artritisa
Naredni članakLubenica

1 komentar

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Prostata – Uvećanje žlijezde – Prirodni lijekovi za prostatu

Prostata je mala žlijezda oblika oraha koja okružuje dio mokraćne cijevi lociran neposredno ispod bešike. Starenjem muškarca,...

Grčevi u nogama – 3 prirodna lijeka protiv grčeva u nogama

Najčešći uzrok je iscrpljenost mišića, dehidracija i manjak minerala, a grčevi mogu biti izrazito bolni. Pomaže hrana...

Lavanda za uspavljivanje – Mediteranska biljka koja bolje od lijekova eliminira nesanicu i tjeskobu

Lavanda prirodan lijek koji ima umirujuće djelovanje za miran san koji omogućava spavanje tokom cijele noći. Udisanje...

Koji su prirodni lijekovi protiv kašlja?

Najbolji prirodni lijek protiv kašlja je mrkva, med, crni luk, čaj, sirup i đumbir. Sve odlični sastojci,...

Ljekovita svojstva bijelog sljeza – Čaj od sljeza se priprema i pije drukčije nego ostali čajevi

Bijeli sljez (Althaea officinalis) od davnina se koristi kao ljekovita biljka. Trajna je biljka s mesnatim, jakim...

Lisnati kupus – raštan ili raštika ljekovita kraljica zdrave prehrane

Prvi gajeni lisnati kupus-raštan ili raštika još su od egipatskih faraona i grčkog herojskog doba smatrali svetom...

Preporučeno

Grčevi u nogama – 3 prirodna lijeka protiv grčeva u nogama

Najčešći uzrok je iscrpljenost mišića, dehidracija i...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas