ZdravljeBolestiSistemski Eritemski Lupus (SEL) - Uzroci, Simptomi i Liječenje

Sistemski Eritemski Lupus (SEL) – Uzroci, Simptomi i Liječenje

-

Šta je sistemski eritemski lupus

Sistemski eritemski lupus (SEL) je autoimuna bolest s karakterističnim stvaranjem autoantitijela prema komponentama stanične jezgre uz vrlo raznolika klinička očitovanja. Bolest može zahvatiti kožu, zglobove, bubrege, pluća, živčani sustav i serozne membrane, a obilježena je fazama aktivnosti i povlačenja.

Sistemski eritemski lupus se češće javlja u žena, posebno generativne dobi, a učestaliji je u ljudi crne puti. Omjer oboljelih žena prema muškarcima je 5:1, dok u starijoj dobi ili ranom djetinjstvu iznosi 2:1.To je bolest urbanih sredina, s učestalošću od 4 do 250 na 100 000 stanovnika.

Šta uzrokuje Sistemski Eritemski Lupus?

- Google oglasi -

Smatra se da u nastanku i razvoju bolesti sudjeluju nasljedni i vanjski čimbenici. Bolesnici koji boluju od SEL-a imaju široki spektar autoantitijela na različite antigene, a tipična su protutijela protiv komponenti jezgre i citoplazme.

Uticajem vanjskih čimbenika, može se u predisponiranoj populaciji razviti klinički izražena slika bolesti. Među ovim čimbenicima, značajne su virusne infekcije. UV zrake svjetlosnog spektra mogu izazvati kožne promjene i pojačati bolest. Uzimanje nekih lijekova može izazvati bolest koja izrazito sliči SEL-u (penicilin, antiepileptici i dr.).

Čini se da način prehrane također može uticati na tok i manifestaciju bolesti. Preporučuje se hrana sa manjom količinom masti. Zapazilo se da bolest suprimiraju muški, a potiču ženski hormoni.

Simptomi Sistemskog Eritemskog Lupusa

Simptomi SEL se očituje mnoštvom subjektivnih i kliničkih znakova najčešće na koži, zglobovima i visceralnim organima. U početku bolesnik može imati samo nekoliko simptoma, često u vezi sa samo jednim oboljelim organom, dok se kasnije s razvojem bolesti pojavljuju i ostali simptomi. Težina bolesti varira od sasvim laganog oblika do teškog sa smrtnim posljedicama.

- Google oglasi -

Opća slabost i povišena temperatura prisutne su u gotovo svih bolesnika i prethode drugim simptomima. Bolesnici mogu osjećati bol u trbuhu s mučninom i povraćanjem. Rani simptomi bolesti, pojavljuju se u svim zglobovima, mogu se uočiti otekline, smetnje u motilitetu i klinički znakovi artritisa.

Promjene na koži, mogu se opaziti u obliku eritema, kožnih čvorića, ulceracija i mjestimičnih hiperpigmentacija. Vrlo je tipičan eritem lica poput leptira, te crvenilo suncu izloženih dijelova tijela kao posljedice fotosenzitivnosti.

Promjene u očima (prisutne u 20-25% bolesnika), mogu se očitovati konjuktivitisom, fotofobijom, pa i prolaznom sljepoćom. Kosa je vrlo slaba, tanka, krhka i lako se lomi. Nastaju promjene i na sluznici.

Bolest bubrega zapaža se u oko 60% bolesnika. Simptomi mogu biti jedva primjetni do veoma izražene kronične bubrežne insuficijencije i hipertenzije. U oko polovice bolesnika može se naći lagano povećanje jetre.

Promjene na dišnom sistemu, ustanovljene su u oko 47% bolesnika. Tegobe se očituju osjećajem nedostatka zraka, kašljem, pritiskom u predjelu prsnog koša.

Promjene kardiovaskularnog sistema nalaze se u oko 46% bolesnika. Javlja se ubrzani srčani ritam, aritmija, povećanje srčanog mišica. Moguće su i tromboze krvnih žila.

Bolest središnjeg živčanog sistema može se klinički očitovati kao psihijatrijski i neurološki poremećaj. Česta je depresija, obično akutna, u nekih bolesnika pojavljuje se aksioznost s glavoboljom, nesigurnošću, hiperventilacijom, smetnjama u pamćenju, maničnim ponašanjem.

Psihoza se očituje halucinacijama, bizarnim razmišljanjima, a ponekad kao delirij. U bolesnika sa SEL-om mogu se pojaviti epileptički napadaji, aseptički meningitis, te razne atipične slike poremećaja središnjeg živčanog sustava.

SEL ne utječe na fertilitet: bolesnice sa SLE-om nemaju teškoća sa začećem, ali je trudnoća rizična, a učestalost spontanih pobačaja, preuranjenih poroda i intrauterinih smrti čeda mnogo viša.

Kako se određuje dijagnoza SEL

Za dijagnozu Sistemskog Eritemskog Lupusa značajna je detaljna, dobro uzeta povijest bolesti i fizikalni pregled. Radi se krvna slika…

Nalaz protutijela na DNK ima visoko specifično značenje. Ne potvrdi li se dijagnoza bolesti laboratorijskim pretragama, potrebno je biopsijom bolesnog organa ili tkiva dokazati postojanje specifičnih imunopatoloških promjena. Bolest može početi s malo simptoma, a tijekom sljedećih mjeseci ili godina mogu se pojaviti i drugi simptomi. Ponekad će biti potrebno dulje promatranje bolesnika da bi se moglo zaključiti da li je riječ o toj bolesti ili nije. Smatra se da osoba ima sistemski eritemski lupus, ako su prisutna barem četiri kriterija, istovremeno ili u slijedu.

Liječenje Sistemskog Eritemskog Lupusa

Odluka o terapijskom postupku u bolesnika sa SEL-om nerijetko je vrlo teška i svaki pristup liječenju mora biti individualan. Dobro poznavanje bolesnika i spoznaja o aktivnosti njegove bolesti, zahvaćenosti pojedinog ili više organskih sistema, te toku bolesti odlučni su čimbenici pri izboru medikamente terapije.

Uz medikamentno Liječenje, od velike je važnosti pravilan režim života: umjerena fizička aktivnost, izbjegavanje izlaganja suncu, pravilna prehrana i prevencija infekcija.

Medikamentno liječenje dijeli se u tri glavne grupe:

konzervativno (salicilati, nesteroidni antireumatici, antimalarici)
agresivno (kortikosteroidi, imunosupresivni agensi – citostatici)
eksperimentalno (monoklonska protutijela)

Tok bolesti i prognoza izlječenja

Bolest je kronična, progresivnog toka, danas se u pravilu više ne smatra smrtonosnom. U većine bolesnika može se očitovati srednje teškim oblikom, s povremeno ponekad i spontanim povlačenjem, u drugih, može se razviti naglo sa smrću unutar nekoliko tjedana ili mjeseci. Suvremene analize velikog broja bolesnika pokazuju da danas njih oko 90% preživi 10 godina. Značajno bolja prognoza bolesti u novije vrijeme rezultat je rane dijagnoze bolesti, te napretka u liječenju. Zahvaćenost bubrega, središnjeg živčanog sustava, pluća s krvarenjem i sekundarne infekcije najčešći su uzroci loše prognoze i smrtnog ishoda bolesti.

SEL liječenje prirodnim lijekovima

Nama do sada nisu poznati prirodni lijekovi koje možemo preporučiti za prirodno liječenje sistemskog eritemskog lupusa. Kao što ste mogli pročitati u tekstu, SEL je pretežno skup oboljenja, stoga se preporučuje i simptomatsko liječenje organa koji su obuhvaćeni.

Kod Eritema na koži možemo pristupiti liječenju biljkama: kesten divlji, mišljakinja preslica. Klikom na biljku pronaći ćete i recepte.

Također na stranici sa Pitanjima i Odgovorima otvorena je diskusija o prirodnom liječenju sistemskog eritemskog lupusa, u koju se možete uključiti ovdje.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,105SljedbeniciPratite
Prethodni članakVišnjama protiv artritisa
Naredni članakHrana koja hladi

1 komentar

Odgovori

Novi Sadržaj

5 prirodnih načina za ublažavanje ječmenca na oku – Isprobajte prirodne metode za brže ozdravljenje

Ječmenac na oku, poznat i kao hordeolum, je upalna infekcija koja se javlja na rubu kapka. To je često...

Otkrijte nevjerovatne zdravstvene koristi kajsija! Broj 7 će vas iznenaditi

Jeste li ikada pomislili da nešto tako ukusno kao što su kajsije može biti i iznimno korisno za vaše...

Otkrijte tajne prirodnih trikova za potpunu zaštitu kose od sunca i soli

Isto kao što tijelo mažete zaštitnom kremom dok ste na suncu, tako isto koristite preparate za zaštitu kose od...

Svećenik Romano Zaga ističe ovaj recept: Recept od aloje za ozdravljenje od karcinoma

Brazilski redovnik, pater Romano Zago, otac je ovog lijeka koji se već generacijama prenosi u mnogim porodicama širom svijeta....
- Google oglasi -

Ženski problemi: Kako vratiti ravnotežu intimnom području?

Kako bi bili sretni i zadovoljni te s lakoćom obavljali svakodnevne obveze potrebna nam je ravnoteža iznutra i izvana....

Otkrijte tajnu savršenog tena: Revolucionarni prirodni piling za lice s bademima koji će vas oduševiti

Bademi se već dugi niz godina koriste kao ključni sastojak brojnih kozmetičkih proizvoda za njegu kose i kože. Ovi...

Ovo morate pročitati

Antioksidativnog djelovanja maslinovog ulja

Vrijednosti maslinovog ulja poznata su i priznata u cijelom...

Muškarci su osvetoljubiviji

Istraživači sa londonskog Juniversiti koledža zaključili su da muškarci...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas