SPAVATE NA TRBUHU? Ne biste trebali jer zbog toga možda imate problema s leđima, tlakom i probavom

0
3644

spavanje-na-trbuhuSasvim je sigurno da je ovaj položaj idealan za one koji hrču, ali stručnjaci upozoravaju da spavanje na trbuhu nije dobra ideja.

Autor knjige Sleep Smarter (Pametnije spavanje) Shawn Stevenson kaže da položaj spavanja utječe na kralježnicu, pa čak i na krvni tlak i probavu, penosi AOL.com.

On smatra da je najbolje spavati na leđima jer se tako smanjuje pritisak na kralježnicu, a pomaže i probavi.Loša strana je što su veće šanse da ćete u ovom položaju hrkati, a povećava se i rizik od apneje (prekida disanja).

Najveća greška kod spavanja na leđima je korištenje velikog jastuka ili nekoliko jastuka poslaganih jedan na drugi jer krv ne može normalno cirkulirati do mozga.

Za ljude koji imaju problema s probavom također je dobro da spavaju okrenuti na bok, naročito na lijevu stranu. “Spavanje na desnoj strani može pospiješiti probleme s probavom jer se želučani sokovi kreću u pogrešnom smjeru”, upozorava Stevenson.

Jastuk između nogu

On dodaje da je spavanje na boku dobar izbor za one koji hrču, kao i za one koje muče bolovi u donjem dijelu leđa. Savjetuje i da stavite jastuk između nogu, kako bi se smanjio pritisak na donji dio leđa i kukove.

Spavanje na trbuhu je predmet dugogodišnje rasprave među stručnjacima. To je brzo rješenje za hrkanje, kao i za one koji pate od apneje.

Ipak, kada spavamo na trbuhu, kralježnica nije u normalnom položaju, a moguća posljedica su bolovi u vratu.

Također, nije dobro ni to što u ovom položaju “zabijemo” lice u jastuke jer to pospješuje nastanak bora i prištića. Jastučnice, naime, služe kao spužva za preparate za njegu kose i kože. Slinu i znoj ne treba ni posebno isticati.
Zbog toga stručnjaci preporučuju pranje jastučnica svaka dva, tri dana.