LjepotaDijeta & MršavljenjeZašto muškarci lakše mršave od žena

Zašto muškarci lakše mršave od žena

-

DietaVelike razlike u polovima postoje i na psihološkom i na fiziološkom planu i mada se žene češće podvrgavaju dijetama, muškarci su uspješniji u njihovom sprovođenju

Poznato je da je sve lakše udvoje, te se tako mnogi parovi odlučuju i da se zajedno „bace na dijetu“. Međutim, kada dođe vrijeme da partneri stanu na vagu i uporede svoj učinak, većina žena budu razočarana jer su njihovi partneri uspjeli da se za kratko vrijeme riješe više neželjenih kilograma. Naučnici su upravo iz ovog razloga nedavno sproveli istraživanje koje je nedvosmisleno pokazalo da muškarci lakše mršave od žena. Velike razlike u polovima postoje i na psihološkom i na fiziološkom planu i mada se žene češće podvrgavaju dijetama, muškarci su uspješniji u njihovom sprovođenju.

Zamka za žene

Jedan od razloga njihovog uspjeha je i taj što su muškarci praktičniji te više orijentirani na cilj koji žele postići pa im je lakše da se posvete dijeti i da ignoriraju pritisak društva. Drugi razlog za slabiji uspjeh žena u držanju dijeta naučnici vide i u tome što se žene podvrgavaju restrikciji ishrane vrlo često, te im to postaje stil života, za razliku od jačeg pola. Kako su žene redovno na dijeti, redovno se suočavaju i sa iskušenjima, a kada muškarac riješi da oslabi on se tome u potpunosti posveti, bez posrtanja.

- Google oglasi -

Sljedeća zamka za žene krije se upravo u tome što su pokušale bezbroj dijeta, te su u glavi stvorile predrasude i ideje zbog kojih češće sumnjaju u sebe i u uspjeh svoje namjere, te im je samim tim i volja slabija i lakše prekidaju dijetu. S druge strane, muškarci imaju pozitivniji pristup dijeti jer prosto vjeruju u svoj uspjeh.

Ljepota ili zdravlje

Motivacija za dijetu je još jedan od problema za žene jer većina njih želi oslabiti zbog estetskog efekta, dok se muškarci odlučuju na dijetu uglavnom iz zdravstvenih razloga. Kako svemu pristupaju emotivno, a ne racionalno poput svojih partnera, žene imaju tendenciju iskomplicirati svoju dijetu i ako ne vide rezultate u kratkom roku, odustaju. Ipak, kad se psihološki razlozi stave po strani nastupaju i oni fiziološki, a velika razlika u hormonima, obliku jela i procentu masnoće ženama dodatno otežava stvar.
I evolucija je odigrala značajnu ulogu u cijeloj priči, jer su muškarci bili lovci, a žene odgovorne za reprodukciju. Budući da u prahistorijska vremena nije bilo dovoljno hrane, priroda se postarala da tijelo žene deponuje dovoljno zaliha masnoće kako bi se omogućila ishrana ploda u materici. Hrane sada ima u izobilju i vremena su se promijenila, ali genetika nije.

Uloga hormona

Muški hormon testosteron i ženski hormon estrogen odgovorni su za distribuciju masnih naslaga u tijelu od puberteta pa nadalje. Zbog toga se kod žena masne naslage talože oko kukova, a kod muškaraca oko stomaka. A kako estrogen još više podstiče tijelo da nagomilava masne zalihe, to ženama stvara dodatne probleme. Osim toga, muškarci imaju veću mišićnu masu zbog čega im je i metabolizam brži, te lakše sagorijevaju kalorije.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,105SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Anti-upalna hrana na vašem stolu – 8 namirnica koje su zdrave za tijelo

Kada kažemo da se zdravo hranimo, onda je to subjektivno značenje. Nema standardnog načina da jedete zdravu hranu. Zapravo,...

5 prirodnih načina za ublažavanje ječmenca na oku – Isprobajte prirodne metode za brže ozdravljenje

Ječmenac na oku, poznat i kao hordeolum, je upalna infekcija koja se javlja na rubu kapka. To je često...

Otkrijte nevjerovatne zdravstvene koristi kajsija! Broj 7 će vas iznenaditi

Jeste li ikada pomislili da nešto tako ukusno kao što su kajsije može biti i iznimno korisno za vaše...

Otkrijte tajne prirodnih trikova za potpunu zaštitu kose od sunca i soli

Isto kao što tijelo mažete zaštitnom kremom dok ste na suncu, tako isto koristite preparate za zaštitu kose od...
- Google oglasi -

Svećenik Romano Zaga ističe ovaj recept: Recept od aloje za ozdravljenje od karcinoma

Brazilski redovnik, pater Romano Zago, otac je ovog lijeka koji se već generacijama prenosi u mnogim porodicama širom svijeta....

Ženski problemi: Kako vratiti ravnotežu intimnom području?

Kako bi bili sretni i zadovoljni te s lakoćom obavljali svakodnevne obveze potrebna nam je ravnoteža iznutra i izvana....

Ovo morate pročitati

Liječenje anksioznosti prirodnim lijekovima

Anksioznost se definira kao osjećaj nelagode, opće napetosti, zabrinutosti,...

Izbacite otrove iz sebe: Ljetno čišćenje organizma!

Ovu kuru primjenite kada osjećate umor, može i više...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas