IshranaZačiniOn ima čarobnu moć - Ovaj prah je legalan,...

On ima čarobnu moć – Ovaj prah je legalan, a skuplji je od kokaina!

-

Šafran biljka oduvijek ima neodoljivu i čarobnu moć. Ovo je biljka u kojoj se kupala i Kleopatra, da bi sačuvala svoje čari, a Aleksandar Veliki njime je liječio svoje rane. Mnogi Iranci vjeruju da u čistom obliku šafran djeluje kao antioksidant, da otklanja potištenost, da je lijek protiv Alchajmerove bolesti, raka i propadanja očiju.

U svijetu se godišnje proizvede 225 metričkih tona ovog začina, a samo u Iranu više od četiri petine. Zato se šafran nalazi svuda – u varivima, kebabu, jelima sa povrćem, poslasticama.

- Google oglasi -

Često se govori da se šafran plaća istom težinom u zlatu, jer ga je vrlo teško gajiti i sakupljati. Biljka šafran cvjeta u jesen i tada se beru cvijetovi, oprezno vade jarko crvene trožile tučkove i suše ih. Za kilogram začina potrebno je oko sto pedeset hiljada cvijetova.

Šafran biljka

Dragocjeni prah izaziva trgovački rat pun obmana svojstvenih prometu dragog kamenja ili droga: jeftine zamjene, razblažena pakovanja, lažne deklaracije. Za budućnost „kulinarskog zlata“, vodi se prava bitka.

Međutim, smatra se da ljudi koji koriste lažni začin, ne poznaju suštinski ukus i miris pravog šafrana. Stručnjaci vjeruju da tako izuzetan proizvod treba da ostane autentičan i čist. Žele da znaju da li je šafran obojen ili mu je dodavana kukuruzna svila.

Za Irance postoji samo jedan šafran onaj koji je proizveden u Iranu (proizvodnja ovog začna djelimično se obavlja i u Francuskoj, Španiji, Grčkoj, Makedoniji, Kosovu i Austriji).

- Google oglasi -

Ubjeđeni su da je zahvaljujući specifičnoj kombinaciji sastava zemlje, topografije, klime i vode šafran odgajen u oblasti Korasan, u sjeveroistočnom Iranu zaista jedinstven!

Godine 2008. trojica pljačkaša sa automatskim puškama upala su u porodičnu kuću Ferešta Fahre, najpoznatijeg proizvođača ovog čarobnog praha u Teheranu, u nadi da će ukrasti zalihe. Gospođa Tjerselen je ranjena, ali je šafran ostao u Sefu!

“Šafran je mnogo skuplji od kokaina, zato smo prestali da govorimo o njemu”, rekla je gospođa Tjerselen.

začin šafran

Šafran ljekovitost

Šafran je biljka koja je puna aktivnih biljnih spojeva pa se stoga koristi u ljekovite svrhe. Navedimo i neka ljekovita svojstva ove posebne biljke:

  • pomaže ublažavanju simptoma depresije
  • poboljšava pamćenje i koncentraciju
  • povećava libido
  • smanjuje simptome PMS-a
  • za zdravlje očiju
  • ima potencijal u ublažavanju brojnih zdravstvenih tegoba uključujući karcinom, kardiovaskularne bolesti, depresiju i Alzheimerovu bolest.

>>5 impresivnih zdravstvenih prednosti šafrana

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,081SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Kako ukloniti bradavice uz pomoć stari narodni lijekova

Mnogi od nas su se u nekom određenoj životnoj dobi susreli sa bradavicama. Iako nisu opasne, vrlo su neugodne...

Koliko češnjaka trebate pojesti za uravnotežen krvni tlak?

Upotreba češnjaka datira još od antičkih vremena. Oduvijek se znalo da je izniman lijek za mnoge bolesti uključujući i...

Zašto su biljna vlakna korisna za vaše zdravlje

Biljna vlakna su većinom kompleksni ugljeni hidrati, ali ne sadrže škrob. Pojavljuju se u svoj biljnoj hrani: povrću, voću,...

Herpes Simpleks je Virusna Infekcija, zašto nastaje i kako ga liječiti?

HSV je vrsta virusne infekcije koja se manifestuje kao herpes na usni uslijed naglog pada imuniteta. Također, može biti i...
- Google oglasi -

Sirova ishrana za brzi oporavak i bolje zdravlje

Sirova ishrana savršena je za ljudsko zdravlje. Ovaj način ishrane je koristan, posebno za mršavljenje, poboljšanje vitalnosti, podizanje energetskog...

Kvas napitak koji jača organizam

Po dejstvu na ljudsko tijelo kvas sličan je kefiru, kiselom mlijeku, kumisu i acidofilnom jogurtu, te ima sposobnost da...

Ovo morate pročitati

6 savjeta kako da zavolite vježbanje i ustrajete u svojim namjerama

Od danas počinjem vježbati - zvuči vam poznato? Obično...

Avokado

Još jedna od tropskih voćki koje su se pojavile...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas