IshranaZačiniOn ima čarobnu moć - Ovaj prah je legalan,...

On ima čarobnu moć – Ovaj prah je legalan, a skuplji je od kokaina!

-

Šafran biljka oduvijek ima neodoljivu i čarobnu moć. Ovo je biljka u kojoj se kupala i Kleopatra, da bi sačuvala svoje čari, a Aleksandar Veliki njime je liječio svoje rane. Mnogi Iranci vjeruju da u čistom obliku šafran djeluje kao antioksidant, da otklanja potištenost, da je lijek protiv Alchajmerove bolesti, raka i propadanja očiju.

U svijetu se godišnje proizvede 225 metričkih tona ovog začina, a samo u Iranu više od četiri petine. Zato se šafran nalazi svuda – u varivima, kebabu, jelima sa povrćem, poslasticama.

- Google oglasi -

Često se govori da se šafran plaća istom težinom u zlatu, jer ga je vrlo teško gajiti i sakupljati. Biljka šafran cvjeta u jesen i tada se beru cvijetovi, oprezno vade jarko crvene trožile tučkove i suše ih. Za kilogram začina potrebno je oko sto pedeset hiljada cvijetova.

Šafran biljka

Dragocjeni prah izaziva trgovački rat pun obmana svojstvenih prometu dragog kamenja ili droga: jeftine zamjene, razblažena pakovanja, lažne deklaracije. Za budućnost „kulinarskog zlata“, vodi se prava bitka.

Međutim, smatra se da ljudi koji koriste lažni začin, ne poznaju suštinski ukus i miris pravog šafrana. Stručnjaci vjeruju da tako izuzetan proizvod treba da ostane autentičan i čist. Žele da znaju da li je šafran obojen ili mu je dodavana kukuruzna svila.

Za Irance postoji samo jedan šafran onaj koji je proizveden u Iranu (proizvodnja ovog začna djelimično se obavlja i u Francuskoj, Španiji, Grčkoj, Makedoniji, Kosovu i Austriji).

- Google oglasi -

Ubjeđeni su da je zahvaljujući specifičnoj kombinaciji sastava zemlje, topografije, klime i vode šafran odgajen u oblasti Korasan, u sjeveroistočnom Iranu zaista jedinstven!

Godine 2008. trojica pljačkaša sa automatskim puškama upala su u porodičnu kuću Ferešta Fahre, najpoznatijeg proizvođača ovog čarobnog praha u Teheranu, u nadi da će ukrasti zalihe. Gospođa Tjerselen je ranjena, ali je šafran ostao u Sefu!

“Šafran je mnogo skuplji od kokaina, zato smo prestali da govorimo o njemu”, rekla je gospođa Tjerselen.

začin šafran

Šafran ljekovitost

Šafran je biljka koja je puna aktivnih biljnih spojeva pa se stoga koristi u ljekovite svrhe. Navedimo i neka ljekovita svojstva ove posebne biljke:

  • pomaže ublažavanju simptoma depresije
  • poboljšava pamćenje i koncentraciju
  • povećava libido
  • smanjuje simptome PMS-a
  • za zdravlje očiju
  • ima potencijal u ublažavanju brojnih zdravstvenih tegoba uključujući karcinom, kardiovaskularne bolesti, depresiju i Alzheimerovu bolest.

>>5 impresivnih zdravstvenih prednosti šafrana

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

Koje su zdravstvene prednosti lješnjaka?

Lješnjak je egzotično voće smeđe boje sa stabla lješnjaka. Pripada skupini orašastih plodova. Od davnina, lješnjak se koristi kao...

Uzroci koji mogu izazvati bol u potkoljenicama nogu

Potkoljenica se sastoji od dvije potkoljenične kosti: debele i čvrste goljenične kosti, i tanke lisne kosti, te brojnih mišića,...

3 recepta sa zobenim pahuljicama koje morate isprobati

Volite zobene pahuljice? Priprema zobenih pahuljica je veoma jednostavna i treba da isprobajte ova 3 recepta! Zobene pahuljice su idealna...

Saznajte istinu: Debljamo li se od soli?

Uz mnogima omiljeni šećer, sol je dodatak hrani koji koristimo baš svi jer ovaj začin jelo čini bogatijim i...
- Google oglasi -

Oprez! ‘Tihi’ simptomi dijabetesa koje ne smijete ignorisati

Dijabetes se događa kada vaše tijelo nije u stanju preuzeti šećer (glukozu) u svoje stanice i koristiti ga za...

Pet jednostavnih savjeta kako se pravilno hraniti

Nepravilna ishrana može dovesti do različitih zdravstvenih problema ali i neželjenog debljanja… Stoga je veoma važno zdravo se hraniti...

Ovo morate pročitati

Sa ovim namirnicama protiv umora

Osjećate se preumorno na kraju radnog vremena, a još...

Priroda u pripravljanju esencija

Vjerovanje koje je popularizirao Paracelsus prije gotovo 500 godina...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas