ZdravljeBolestiZatvor stolice - Uzroci i prirodno liječenje

Zatvor stolice – Uzroci i prirodno liječenje

-

zatvor stolicePostoje mnogi nazivi kojima se označava jedna od najčešćih bolesti civiliziranog čovjeka. Liječnik će upotrijebiti stručne izraze opstipacija ili konstipacija, dok bolesnici zatvor stolice opisuju riječima: “Ne mogu ići na wc”, “Imam lijenu stolicu”, “Tvrda stolica“, “Zatvoren sam”, “Ne mogu se prazniti” itd. Na takve tegobe danas se žali gotovo svako treći čovjek.

Zatvor stolice ili opstipacija je zastoj, usporeno prolaženje stolice kroz debelo crijevo. U nekih bolesnika glavne su tegobe suviše suha i tvrda stolica, dok se drugi žale samo na vrlo rijetko pražnjenje. Neki imaju osjećaj nepotpunog pražnjenja nakon izvršene nužde.

- Google oglasi -

Često se zdrave osobe same proglašavaju bolesnima u skladu sa svojim vlastitim shvaćanjima o funkciji i radu crijeva. Ako netko ima vlastito mišljenje o tome da čovjek mora imati dvije stolice dnevno, onda će se smatrati bolesnim ako ima stolicu svaki drugi dan. Čovjek normalno ima jednu do dvije stolice u 24 sata. Ali i redovno pražnjenje svaki drugi dan može biti normalno. Broj stolica u toku dana zavisi o načinu prehrane, vrsti i količini uzete hrane, tjelesnoj aktivnosti itd.

Kako funkcioniše probavni trakt?

Najvažniji dio probave, razgradnja hrane i njeno upijanje u krv odvija se u tankom crijevu. Nezavisno od naše volje, hrana se u crijevima neprekidno miješa i postepeno potiskuje prema debelom crijevu. Pokretanje hrane nastaje gibanjem crijeva zbog valovitog stiskanja mišića koji se nalaze u zidu crijeva (peristaltika). Brzina kretanja hrane je velika i iznosi 1 cm na minutu. Za par sati hrana prođe 5 do 6 metara kroz tanko crijevo i uđe u debelo.

Debelo crijevo (kolon) dugačko je oko 1,5 metar i u probavi hrane nema značajniju ulogu. Samo se u početnom dijelu debeloga crijeva nastavlja upijanje vode i otopljenih minerala, dok ostali dio služi samo kao spremište za pohranjivanje nepotrebnih ostataka hrane, stolice. Zbog toga je debelo crijevo široko, rastezljivo i može primiti veliku količinu otpada.

Kretanje debelog crijeva djelomično su slične kretnjama tankoga crijeva. Njihova je zadaća da mješaju još uvijek tekući sadržaj. Time se omogućuje bolje upijanje vode preko sluznice debeloga crijeva. Ali osim tih kretnji, u debelom crijevu javljaju se i drugačiji pokreti.

- Google oglasi -

Povremeno, samo nekoliko puta u toku dana, debelo crijevo u potpunosti se stisne u dužini većoj od 20 cm. To stezanje traje oko pola minute i dovoljno je da velik dio sadržaja potisne prema nižim dijelovima crijeva. Kada takvi pokreti dovedu sadržaj u završni dio, crijevo se proširi, istegne i to istezanje izazove osjećaj potrebe za pražnjenjem. Gubitak osjećaja za pražnjenjem (gubitak refleksa pražnjenja), kao i prečesto i predugo stezanje debeloga crijeva, dva su najčešća uzroka hroničnog zatvora stolice.

Akutni zatvor stolice

Akutni zatvor stolice je nemogućnost pražnjenja crijeva, koja je nastupila iznenada i često ne traje dugo. Za razliku od hroničnog zatvora stolice, kada smetnje pražnjenja traju dugo, često i godinama, akutni zatvor javlja se kod ljudi koji imaju redovnu stolicu.

Nema čovjeka koji nije imao zatvor stolice bar nekoliko dana. Poznato je da se zatvor stolice često javlja za vrijeme putovanja, promjene klime i mjesta boravka, dugotrajne vožnje u automobilu, avionu, boravka u bolnici i slično. Ove smetnje najčešće su normalna pojava. Obično se za dva dana i bez lijekova ponovo uspostavi normalan ritam pražnjenja.

Akutni zatvor stolice nastupit će ako zbog bolesti ili trovanja dođe do potpunoga prestanka rada crijeva (klijenut crijeva), ili ako je onemogućen prolaz crijevnoga sadržaja (strano, progutano tijelo zatvori prolaz, npr. Nakupine koštica od trešanja ili klupko glista, uvrnuće crijeva, pritisak na crijeva). Akutan zatvor stolice prati i mnoge akutne zarazne bolesti. Opširnije o akutnom zatvoru stolice pročitajte u ovom članku.

Zatvor stolice, opstipacija

Hronični zatvor stolice

Iako hronični zatvor stolice može biti posljedica bolesti (organskoga oštećenja), u više od 90% slučajeva samo je funkcionalni poremećaj. To znači da uz normalnu probavu i zdrava crijeva postoji samo otežano pražnjenje debelog crijeva, zbog poremećaja u radu živaca (autonomnog živčanog sistema), koji su odgovorni za redovno pražnjenje stolice.

Osobe koje pate od ove vrste zatvora imaju stolicu svakih 5 do 8 dana, često i duže. No, unatoč tako rijetkim stolicama obično nemaju drugih tegoba. Ponekad se može javiti glavobolja, mučnina, gubitak apetita, napetost u trbuhu, pa čak i “srčane tegobe”, ali te smetnje odmah prestaju kada se izvrši nužda. Jačih bolova nema, češće su to mukli bolovi u križima te osjećaj pritiska u donjem dijelu trbuha i zdjelici, grčeviti bolovi u trbuhu javljaju se vrlo rijetko. Opširnije o hroničnom zatvoru stolice pročitajte u ovom članku.

Zatvor stolice kod djece i dojenčadi

Ne postoje stroga pravila koja određuju “normalnu probavu” brojem stolica kod djeteta dnevno. Stoga, zatvor stolice kod djece ne možemo smatrati istim probavnim problemom kao što je kod odraslih. Neki problemi s probavom koje bismo u odraslog čovjeka proglasili poremećajima ili bolešću, kod djece su normalni. Jedna stolica u 2-3 dana može se smatrati normalnom pojavom ako dijete napreduje i ne pokazuje druge znakove bolesti.

Prvi zatvor stolice kod djece obično se javlja u dobi od prvog do trećeg mjeseca života. To je lažni zatvor (pseduoopstipacija) i nastaje zbog toga što djete u potpunosti iskorištava majčino mlijeko, pa nema dovoljno ostataka koji bi izazvali rastegnuće završetka debeloga crijeva i izazvali reflekse pražnjenja. Takav zatvor stolice prestaje kada poslije majčina mlijeka djetetu dajemo povrće, pore od povrća, s mnogo otpadaka, celuloze.

Tvrda stolica kod djece može imati i drugi uzrok, a najčešći je pogrešna ishrana, što se odnosi i na stariju djecu. Hrana s previše bjelančevina, a premalo ugljikohidrata (šećera) uzrokuje zatvor. Opširnije o zatvoru stolice kod djece pročitajte u ovom članku.

Prirodni lijekovi za zatvor stolice

Iako ni jedna vrsta hrane nije izravno povezana sa zatvorom, prehrana s niskim udjelom vlakana i vode najčešći je uzrok zatvora. Redovan i adekvatan unos vlakana, te pravilna hidratacija organizma može održati probavu redovnom. Opširnije u liječenje opstipacije.

zatvor stolice

Birajte šta jedete

Održati crijeva da rade pravilno možete ako izbjegavate brzu hranu, poput burgera i prženih krumpirića, koja ima malo vlakana i mnogo masnoća koje će lako zaustaviti rad crijeva jer potiču oslobađanje hormona koji usporavaju probavni tranzit. Također, takva se hrana dulje probavlja, a nutricionisti još upozoravaju da takva hrana obiluje solju, odnosno natrijem, a to pospješuje zadržavanje vode i sprečava izbacivanje toksina. Nešto više o tome pročitajte u ovom članku.

Ispraznite crijeva uz pomoć sjemenki lana

Ovo je najbolja detoksikacija tijela prirodnim putem, za koju su vam potrebne sjemenke lana i kefir. Konzumiranje jedne do tri kašike mljevenog lanenog sjemena u stanju je u roku od tri tjedna potpuno očistiti debelo i tanka crijeva od dugogodišnje sluzi, fekalnih naslaga i parazita, uz potpuno očuvanje crijevne mikroflore. Opširnije o kuri sjemenom lana i kako se izvodi, pročitajte u članku Kako isprazniti crijeva.

Špinat i jogurt protiv zatvora stolice

Čuveni Ruski iscjelitelj i pisac Genadij Petrovič Malahov, svima koji imaju hronični zatvor stolice savjetuje da konzumiraju ovaj prirodni lijek za zatvor i tvrdu stolicu, a za koji su vam potrebni samo špinat i jogurt. Iako je ishrana ključni uzrok opstipacije, isto tako je i lijek za nju. Pravilnim odabirom namirnica potaknut ćemo naš probavni trakt na redovno pražnjenje. Međutim ako je već došlo do zatvora, probajte ovaj prirodni lijek protiv zatvora i tvrde stolice.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Veoma značajne koristi mandarine za koje do sada nista znali

Pored toga što su veoma ukusne i najpopularnije jesensko voće, mandarine posjeduju mnoštvo blagodati za naše zdravlje. Ovo citrusno...

Najstariji začin sa mnogobrojnim ljekovitim svojstvima

Majke su u stara vremena stavljale komadić kore cimeta u džep svoga djeteta, a sve iz želje da zaštite...

Namirnice koje će vas duže držati sitima

Kada osjetite glad, bolje bi bilo da pojedete neku supu, nego da posegnete za komadićem hljeba... Nije to samo...

Šta liječi čuvarkuća? Magična biljka koja liječi mnoge bolesti

Prema drevnom vjerovanju, čuvarkuća štiti kuću i obitelj od požara, bolesti, zlih sila... Zato je i prozvana čuvarkućom. Čuvarkuća...
- Google oglasi -

Ove namirnice mogu sniziti šećer u krvi

Brojne su namirnice poznate po svom doprinosu za regulisanje šećera u krvi. To cijenjeno svojstvo temelji se na prisutnosti...

Kako prirodno liječiti atopsijski dermatitis uz primjenu gela, masti i obloga

Atopijski dermatitis je kronična (dugotrajna) bolest koja pogađa kožu. Riječ “dermatitis” označava upalu kože. “Atopijski” se odnosi na grupu...

Ovo morate pročitati

RECEPT: Med od bundeve je pravi melem za jetru, evo kako se priprema

Kao i mnoge vrste meda, med od bundeve se...

Herbarium – Jaglac

Nazivi biljke Familija: Primulaceae Narodni: Jaglac Latinski: Primula officinalis Ljekarski: Radix, Flores, herb...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas