Kako ubrati i očuvati korijen maslačka?

26
10083

korijenMaslačak je jedna od najučinkovitijih biljaka za čišćenje toksina iz našeg tijela. Najbolje je za čišćenje toksina koristiti korijen maslačka.

Takvo djelovanje maslačka na naš organizam oslobađa jetru, odnosno čisti jetru od nakupljenih nečistoća, a čista i zdrava jetra jedan je od temelja ljudskog zdravlja.

Da bi što bolje iskoristili blagodati maslačka za čišćenje jetre, bitno je, među ostalim ubrati biljku u pravo vrijeme. Jesen je najbolje godišnje doba za branje korijena. U jesen je sva energija maslačka sadržana u korijenu, kao i njegova ljekovita svojstva.

Kako beremo korijen maslačka?

U jesen ili proljeće, kada je sva energija sadržana u korijenu. Maslačak, odnosno korijen maslačka trebamo izvaditi iz zemlje. Poslužite se malom lopaticom za kopanje, te lagano odstranite zemlju oko korijena. Pazite da korijen ostane neoštećen, te da ne izgubi ljekovitu tekućinu koja se krije u njemu. Korijen vadite na čistim mjestima, koja nisu tretirana raznim kemikalijama, a prilikom vađenja korijenja usmjerite svoju energiju na velike i snažnije biljke.

>> Ljekovita svojstva korijena maslačka

Kako čuvati korijen maslačka?

Kao lijek, korijen maslačka se koristi i svjež i osušen. Ako želimo čuvati korijen maslačka potrebno ga je osušiti. Prije sušenja, korijenje treba pažljivo oguliti i izrezati na jednake manje komadiće. Nakon toga se korijen maslačka suši na svježem zraku. Korijen maslačka raširite na podlozi, na suhom i hladnom mjestu sa dobrim protokom zraka. Korijen će se osušiti u periodu od 3 do 14 dana, a prepoznati ćete da je osušen kada postane krhak pod prstima. Suhi korijen maslačka zadržava ljekovita svojstva ovako osušen i do godinu dana, uz čuvanje u staklenci na suhom i tamnom mjestu.

PODIJELI

26 KOMENTARI

  1. […] Korjen maslačka bi trebalo izvaditi prije nego biljka procvjeta, odnosno u rano proljeće ili nakon što biljka procvjeta (9-10. mjesec). Korjen treba oprezno izvaditi, oprati te posušiti. Najbolje ga je čuvati u papirnatoj ambalaži na suhom i hladnijem mjestu, kako bi se doro osušio, odnosno da ne dođe do pljesni. Ne bi smio imati  nikakav miris. […]

  2. Ja osusim korijen i sameljem u mlinu za kafu. Poslije taj prah koristim kao zacin jer je ukusan, a i zato sto se kuhanjem mozda gube sastojci. Mislim da je korijen puno bolji od listova i cvjetova jer u sebi sadrzi najvise soka. Ne osjeti se neka velika razlika kada se pocne koristiti, i ne mogu reci da mi je nesto puno bolje, vjerovatno je ucinak preventivan. U svakom slucaju vrijedi probati i vjerovati u sve ovo sto pise o maslacku.

  3. nije mi nešta jasno….treba čuvati korijen da ga neoguliš prilikom vađenja ………a onda izrezati da bi ga sušio……

  4. maslačak ili žućenica, može i italijanska salata..tako ga mi u podgorici zovemo..pisali ste o korijenu a ja ću dopuniti o listu i cvijetu maslačka..dakle..listovi maslačka se skupljaju pre nego on procvjeta i pripremaju na salatu..može da se malo obare.malo u vreloj vodi ili da se dobro properu u hladnoj vodi ,pa kao običnu salatu pripremiti i pomiješati je sa vrućim krompirom,normalno sa dodatkom ulja(po mogućnosti maslinovog) i sirćeta sa malo morske soli..sa tom salatom se takođe garniraju i polutvrdo obarena jaja,inače maslačak izuzetno pozitivno utiče na jetru..dalje kada već dođe žuti cvijet maslačka treba nabrati bar dvije pregršti cvjetova ostaviti ih u hladnu vodu koju postepeno treba zagrevati do vrenja, tada sud skloniti sa vatre ostaviti da prenoći do sledećeg dana.. drugog dana procediti vodu i dodatno još izgnječiti cvetove da iz njih izađe još soka..u ovaj sok se umiješa kilogram nerafinisanog šećera i pola limuna sa korom isječenog na listiće sud se nepoklopljen ostavlja na vatru koja ne sme da bude jaka da bi se zadržali svi vitamini..tako će tečnost da isparava sa minimalnim kuvanjem..do željene gustine sirupa(domaćice znaju kako se pravi šerbet za preliv baklave a isto tako i pčelari za prehranu pčela).nikakav problem..ohladiti sirup i već može da se maže po hlebu a djeca to obožavaju i zdravo je..prijatno…samo još da napomenem da je i stabljika cvijeta veoma zdrava za pojesti onako frešku ubranu samo je predhodno oprati pod mlazom vode..da veoma pogoduje i dijabetičarima kao i još nekim poremećajima u našem organizmu..

  5. Korijen se prije sušenja opere i osuši u hladovini, isječe se u sitno, ostavi u papirne kese.Ja ga kupujem u Njemačkoj takvog, opranog, osušenog.Stavim ga el.kafeni mlin i sameljem u sitan prah i u galon napunim za upotrebu.AKO ŽELITE dobar efekat, prah korijena maslačka dodajite na sendvič, sa hladnom vodom izmješati i popiti, pomješati sa bananom i pojesti, dodati u salatu, na pomaz po kruhu, u hladno jelo pomješati.Bitno je ne kuhati ga(ako je prije sušenja očišćen i opran).Preporučujem kupite ga samo u apoteci i bio radnjama, ili sami sakupite
    MASLAČAK JE ELIKSIR ZA TIJELO, koliko je dobar, trebali bi ga svi svaki dan koristiti u izhrani.Ako se isitnjen korijen pripremi u čaju manji je efekat ali ipak ljekovit

  6. Kao lijek, korijen maslačka se koristi i svjež i osušen. Dakle na salatu ako je frižak ili ovo što piše kako se suši vjerojatno čaj?

  7. Čaj pripremamo od 5 g (velika žlica) korijena koji se kuha u 400 ml vode 15 minuta, ostavi se 15 minuta mirovati, procijedi se i pije pola sata prije jela u malim gutljajima. Čaj se priprema dva puta na dan, a detoksikacijska kura provodi se kroz tri tjedna

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here