ZdravljeOTKRIVENA VELIKA ISTINA O ANTIBAKTERIJSKOM SAPUNU: Sve je to...

OTKRIVENA VELIKA ISTINA O ANTIBAKTERIJSKOM SAPUNU: Sve je to jedna velika šarena laža, a evo i dokaza!

-

sapun, anibakterijskiZastrašeni kojekakvim mikrobima, naročito u sezoni prehlade i gripa, svi se mi trudimo da što češće peremo ruke u nadi da ćemo s njih sprati sve potencijalno opasne bacile.

Ali, da li je nužno za to koristiti antibakterijski sapun ili će zadatak uspešno obaviti i onaj običan?

Većina nas, u želji da zaštitimo zdravlje svojih porodica, u kući imamo barem jedan tečni ili običan sapun za ruke na čijoj ambalaži piše “ubija i do 100 % bakterija”. S obzirom na to da su ovi sapuni skuplji od običnih, postavlja se pitanje jesu li oni zaista i efikasniji i da li stvarno čine naše ruke čistijim nakon pranja.

Ako je vjerovati najnovijoj naučnoj studiji, antibakterijski sapuni nisu ništa posebno bolji u suzbijanju klica bolesti od klasičnih. Štaviše, nije zabilježena nikakva prednost, osim što su skuplji i u bombastičnijim pakovanjima.

Korejski stručnjaci ispitivali su uticaj triklosana – osnovnog antiseptičnog sastojka antibakterijskih sapuna – na 20 sojeva različitih bakterija.

- Google oglasi -

Isprobali su dejstvo ove hemikalije kako na 22 stepena Celzijusa (što je prosječna temperatura hladne vode iz česme kojom se peru ruke), tako i na 40 stepeni (uobičajena vrijednost tople vode za pranje ruku).

Koristili su sapun sa maksimalnom koncentracijom triklosana dozvoljenu zakonom, što je rastvor od oko 0,3 odsto, jer sve preko je otrovno i kancerogeno za ljude.

bakterije

Kako se pokazalo, kada bi se bakterije potopile u ovaj rastvor na devet i više sati, triklosan bi zaista pobio značajno veći broj bacila nego kad bi bakterije stajale u običnom sapunu. Međutim, apsolutno nikakav učinak nije zabilježen kad bi mikroorganizmi bili izloženi triklosanu šezdesetak sekundi, koliko najčešće traje pranje ruku.

- Google oglasi -

Potom su istraživači isti eksperiment ponovili i na 16 odraslih volontera i dobili identične rezultate – antibakterijski sapun uopšte nije uništio bakterije sa njihovih ruku, piše u članku objavljenom u listu Journal of Antimicrobial Chemotherapy.

Sve u svemu, zaključak ove studije jeste da je pranje ruku veoma važno, jer se vodom, sapunom i trljanjem oslobađamo značajne količine opasnih napasnika, ali svejedno je da li ćemo koristiti običan ili sapun sa navodnim antibakterijskim dejstvom.

Izvor: Telegraf.rs

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,081SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Kako ukloniti bradavice uz pomoć stari narodni lijekova

Mnogi od nas su se u nekom određenoj životnoj dobi susreli sa bradavicama. Iako nisu opasne, vrlo su neugodne...

Koliko češnjaka trebate pojesti za uravnotežen krvni tlak?

Upotreba češnjaka datira još od antičkih vremena. Oduvijek se znalo da je izniman lijek za mnoge bolesti uključujući i...

Zašto su biljna vlakna korisna za vaše zdravlje

Biljna vlakna su većinom kompleksni ugljeni hidrati, ali ne sadrže škrob. Pojavljuju se u svoj biljnoj hrani: povrću, voću,...

Herpes Simpleks je Virusna Infekcija, zašto nastaje i kako ga liječiti?

HSV je vrsta virusne infekcije koja se manifestuje kao herpes na usni uslijed naglog pada imuniteta. Također, može biti i...
- Google oglasi -

Sirova ishrana za brzi oporavak i bolje zdravlje

Sirova ishrana savršena je za ljudsko zdravlje. Ovaj način ishrane je koristan, posebno za mršavljenje, poboljšanje vitalnosti, podizanje energetskog...

Kvas napitak koji jača organizam

Po dejstvu na ljudsko tijelo kvas sličan je kefiru, kiselom mlijeku, kumisu i acidofilnom jogurtu, te ima sposobnost da...

Ovo morate pročitati

Čičoka, šparoge i češnjak u borbi protiv dijabetesa

Da li imate problem s dijabetesom i viškom kilograma?...

Bol u koljenu – Prirodni lijek protiv bolova u koljenu

Koljeni je zglob bitan za uspravan položaj čovjeka i...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas