ZdravljeOTKRIVENA VELIKA ISTINA O ANTIBAKTERIJSKOM SAPUNU: Sve je to...

OTKRIVENA VELIKA ISTINA O ANTIBAKTERIJSKOM SAPUNU: Sve je to jedna velika šarena laža, a evo i dokaza!

-

sapun, anibakterijskiZastrašeni kojekakvim mikrobima, naročito u sezoni prehlade i gripa, svi se mi trudimo da što češće peremo ruke u nadi da ćemo s njih sprati sve potencijalno opasne bacile.

Ali, da li je nužno za to koristiti antibakterijski sapun ili će zadatak uspešno obaviti i onaj običan?

Većina nas, u želji da zaštitimo zdravlje svojih porodica, u kući imamo barem jedan tečni ili običan sapun za ruke na čijoj ambalaži piše “ubija i do 100 % bakterija”. S obzirom na to da su ovi sapuni skuplji od običnih, postavlja se pitanje jesu li oni zaista i efikasniji i da li stvarno čine naše ruke čistijim nakon pranja.

Ako je vjerovati najnovijoj naučnoj studiji, antibakterijski sapuni nisu ništa posebno bolji u suzbijanju klica bolesti od klasičnih. Štaviše, nije zabilježena nikakva prednost, osim što su skuplji i u bombastičnijim pakovanjima.

Korejski stručnjaci ispitivali su uticaj triklosana – osnovnog antiseptičnog sastojka antibakterijskih sapuna – na 20 sojeva različitih bakterija.

- Google oglasi -

Isprobali su dejstvo ove hemikalije kako na 22 stepena Celzijusa (što je prosječna temperatura hladne vode iz česme kojom se peru ruke), tako i na 40 stepeni (uobičajena vrijednost tople vode za pranje ruku).

Koristili su sapun sa maksimalnom koncentracijom triklosana dozvoljenu zakonom, što je rastvor od oko 0,3 odsto, jer sve preko je otrovno i kancerogeno za ljude.

bakterije

Kako se pokazalo, kada bi se bakterije potopile u ovaj rastvor na devet i više sati, triklosan bi zaista pobio značajno veći broj bacila nego kad bi bakterije stajale u običnom sapunu. Međutim, apsolutno nikakav učinak nije zabilježen kad bi mikroorganizmi bili izloženi triklosanu šezdesetak sekundi, koliko najčešće traje pranje ruku.

- Google oglasi -

Potom su istraživači isti eksperiment ponovili i na 16 odraslih volontera i dobili identične rezultate – antibakterijski sapun uopšte nije uništio bakterije sa njihovih ruku, piše u članku objavljenom u listu Journal of Antimicrobial Chemotherapy.

Sve u svemu, zaključak ove studije jeste da je pranje ruku veoma važno, jer se vodom, sapunom i trljanjem oslobađamo značajne količine opasnih napasnika, ali svejedno je da li ćemo koristiti običan ili sapun sa navodnim antibakterijskim dejstvom.

Izvor: Telegraf.rs

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Budite spremni za vrelo ljeto – Napravite sami najbolje ulje za sunčanje

Pored toga što štiti od UV zraka, sjajan je prirodan eliksir za podmlađivanje kože. Počeli ste da se sunčate...

3 prirodna sredstva koja sprječavaju mučninu u vožnji

Kinetoza, morska bolest, bolest putovanja sve je to bolest kretanja koja nastaje u transportnim vozilima, koja rezultira neugodnim simptomima...

6 razloga zašto čaša hladna vode nije dobra za vaš zdravlje

Iako je voda neophodna za opstanak života, ona ima izvanredne zdravstvene prednosti. Ništa nije tako dobro kao ugusiti žeđ...

Osam štetnih utjecaja soli na zdravlje – Kako smanjiti unos soli?

Sol mijenja okus hrane, ali i utječe na tijelo na načine koje ne možete ni zamisliti. Primarni je izvor...
- Google oglasi -

Najbolji ljetni napitci za mršavljenje

Ako želite da smršate nekoliko kilograma prije ljetovanja, dobro će vam doći da znate koji je najbolji napitak za...

U 60 sekundi riješite problem ukočenog vrata

Vrat sadrži mišiće, tetive, ligamente i kosti. Oni rade zajedno kako bi poduprli glavu i omogućili joj da se...

Ovo morate pročitati

Jelima oko svijeta: Boršč, jelo iz Rusije

Ako vas put nanese u istočnu Europu, poglavito u...

Čitanje umjesto dijete

Jedan minut smijeha ima isti učinak kao deset minuta...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas