OTKRIVENA VELIKA ISTINA O ANTIBAKTERIJSKOM SAPUNU: Sve je to jedna velika šarena laža, a evo i dokaza!

-

Zastrašeni kojekakvim mikrobima, naročito u sezoni prehlade i gripa, svi se mi trudimo da što češće peremo ruke u nadi da ćemo s njih sprati sve potencijalno opasne bacile.

Ali, da li je nužno za to koristiti antibakterijski sapun ili će zadatak uspješno obaviti i onaj običan?

- Google oglasi -

Većina nas, u želji da zaštitimo zdravlje svojih porodica, u kući imamo barem jedan tečni ili običan sapun za ruke na čijoj ambalaži piše “ubija i do 100 % bakterija”. S obzirom na to da su ovi sapuni skuplji od običnih, postavlja se pitanje jesu li oni zaista i efikasniji i da li stvarno čine naše ruke čistijim nakon pranja.

Antibakterijski sapun

Ako je vjerovati najnovijoj naučnoj studiji, antibakterijski sapuni nisu ništa posebno bolji u suzbijanju klica bolesti od klasičnih. Štaviše, nije zabilježena nikakva prednost, osim što su skuplji i u bombastičnijim pakovanjima.

Korejski stručnjaci ispitivali su uticaj triklosana – osnovnog antiseptičnog sastojka antibakterijskih sapuna – na 20 sojeva različitih bakterija.

Isprobali su dejstvo ove hemikalije kako na 22 stepena Celzijusa (što je prosječna temperatura hladne vode iz česme kojom se peru ruke), tako i na 40 stepeni (uobičajena vrijednost tople vode za pranje ruku).

- Google oglasi -

Koristili su sapun sa maksimalnom koncentracijom triklosana dozvoljenu zakonom, što je rastvor od oko 0,3 odsto, jer sve preko je otrovno i kancerogeno za ljude.

bakterije

Kako se pokazalo, kada bi se bakterije potopile u ovaj rastvor na devet i više sati, triklosan bi zaista pobio značajno veći broj bacila nego kad bi bakterije stajale u običnom sapunu. Međutim, apsolutno nikakav učinak nije zabilježen kad bi mikroorganizmi bili izloženi triklosanu šezdesetak sekundi, koliko najčešće traje pranje ruku.

Potom su istraživači isti eksperiment ponovili i na 16 odraslih volontera i dobili identične rezultate – antibakterijski sapun uopšte nije uništio bakterije sa njihovih ruku, piše u članku objavljenom u listu Journal of Antimicrobial Chemotherapy.

Sve u svemu, zaključak ove studije jeste da je pranje ruku veoma važno, jer se vodom, sapunom i trljanjem oslobađamo značajne količine opasnih napasnika, ali svejedno je da li ćemo koristiti običan ili sapun sa navodnim antibakterijskim dejstvom.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Djelotvorni lijekovi za oteklo koljeno

Zglob koljena je sklon ozljedama i oticanju jer je jedan od velikih nositelja težine tijela. Svako oštećenje koljena može...

Pečena zobena kaša super zdravi doručak pun proteina

Tipični obroci za doručak uključuju zobene pahuljice, musli i žitarice, koji nude fantastične ugljikohidrate, ali im nedostaje proteina. Konzumiranje...

Kako voda od zobi može poboljšati opće zdravlje?

Obična zob (Avena sativa) je žitarica koja ima dugu tradiciju u prehrambenoj industriji, ali je u posljednje vrijeme postala...

Kako brza hrana utječe na naše zdravlje?

Hrana igra važnu ulogu u održavanju našeg zdravlja. Brza hrana općenito je spremna za jelo i brza alternativa domaćoj...
- Google oglasi -

7 najboljih namirnica za zdrave oči

Uzimanje raznovrsnih namirnica koje podržavaju zdravlje očiju može igrati ključnu ulogu u očuvanju jasnog vida i prevenciji problema sa...

Zdravlje u čaši: Jednostavni domaći recepti za čišćenje jetre

Vrlo često zanemarujemo važnost održavanja zdravlja našeg tijela, a posebno jetre koja je ključni organ za detoksikaciju. Uprkos tome,...

Ovo morate pročitati

Liječenje urinarnih infekcija

Cistitisi su uglavnom bezazlene i lako izlječive bolesti, ali...

Pet zdravih poslastica koje smijete jesti – uvijek!

Krenuli ste na dijetu, pazite na sve, no muči...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas