3 ozbiljna pokazatelja da ste dehidrirali

0
721

manjak vode u organizmuKada je u pitanju hidratacija organizma, svaki stručnjak će se složiti sa tim da manjak vode u organizmu može da napravi ozbiljne zdravstvene probleme.

Oni koji redovno vježbaju bi prije svih trebalo da obrate pažnju na količinu tečnosti koju unose u organizam. Još veća opasnost leži u tome što često nismo ni svjesni da smo dehidrirali. Pogledajte koja su tri najčešća znaka da ste dehidrirali…

>> Nedovoljan unos tekućine šteti zdravlju

IMATE ČESTE GLAVOBOLJE

Vaše tijelo konstantno gubi tečnosti, a sa njim i esencijalne soli, kao što su natrijum i kalijum. Kada se to desi, mijenja se hemijski sastav vaše krvi, a mozak je izuzetno osjetljiv na to, jer manje kisika dopire do njega. Zbog toga se onda javljaju glavobolje.

Što ste više dehidrirani, to će glavobolje biti jače i učestalije. Krvni sudovi tada počinju da se šire zbog dehidriranosti, a glavobolja postaje sve jača. Dvije litre vode minimum dnevno je optimalna količina tečnosti koja vam je potrebna tokom dana.

MOKRAĆA VAM JE JAKE ŽUTE BOJE

Razlog zbog kog se ovo dešava je u tome što se u urinu nalazi visoka koncentracija štetnih materija. Kada pijete puno vode, ove materije se lako izbace iz organizma, ali kada to nije slučaj, one se zadržavaju u mokraći, pa ona ima jaču boju i miris.

IMATE ZATVOR

Kao i kod prethodne stavke, nedostatak vode onemogućava štetnim materijama da prođu kroz debelo crijevo i izađu iz organizma. Zato se hrana zadržava u crijevima i dolazi do zatvora.

>> Što je dehidracija, kako je prepoznati i kako se zaštiti od nje?

izvor: zena.blic.rs