Najbolji je prestanak pušenja bez planiranja

-

Iznenadna odluka o prestanku pušenja 2-3 puta je djelotvornija od planiranja tog velikog dana unaprijed, tvrde nedavno objavljena istraživanja. Mnogo pušača želi da prestane, no nedostaje im motivacije. Prestanak pušenja je korisna odluka za vas i vaše zdravlje, a nikotinska kriza traje svega nekoliko dana nakon čega se naše tijelo polako počinje čistiti od toksina, a želja za cigaretom prestaje.

Pušači mogu zauvijek prestati pušiti i to i čine, prvenstveno da sačuvaju svoje zdravlje. Nikotin utječe na sve dijelove tijela, od srca i krvnih žila do hormona, metabolizma i mozga.

- Google oglasi -

Prestanak pušenja ili odvikavanje od nikotina obično traje samo mjesec dana, ali mogli biste dugo voditi mentalnu bitku protiv cigareta.

Prestanak pušenja

Prema Robertu Westu, ključ uspjeha je da motivacija za prestankom postepeno raste, sve do jednog dana kada će se želja za ostavljanjem cigarete neočekivano javiti. Ova saznanja se poprilično sukobljavaju sa ranijim – priznaje autor istraživanja West, ali dodaje da svoje rezultate može potkrijepiti intervjuima sa 1900 pušača i bivših pušača iz Engleske. Predlaže sistem “kap koja prelije čašu” za prestanak pušenja. Ponavljajući izjave poput “Pušenje je preskupo”, “Ne želim pušiti pred djecom”, “Narušavam zdravlje” i drugih, nesvjesno će doći do promjene razmišljanja.

Dakle, prestanak pušenja nije samo fizički uslovljen nego zahtijeva i psihološku transformaciju. “Što me sprječava da prestanem?” i “Ako su drugi mogli, mogu i ja” nove su vodilje na vašem putu ka nepušačkom cilju. U moru navodnih katalizatora nepušenja kojima smo danas preplavljeni, zapamtite da je ljudski mozak taj koji će na kraju odgovoriti na vječno pitanje: “Pušiti ili prestati?”.

Kako djeluje odvikavanje od nikotina

Zavisno o tome koliko dugo pušite i koliko cigareta dnevno popušite, simptomi nikotinske apstinencije mogu trajati od nekoliko dana do nekoliko sedmica.

- Google oglasi -

Odvikavanje od nikotina uključuje fizičke, mentalne i emocionalne simptome. Prva sedmica, posebno dani od 3 do 5, uvijek je najgori. Tada se nikotin konačno izbaci iz vašeg tijela i počet ćete dobivati ​​glavobolje, čežnju i nesanicu.

Većina recidiva događa se unutar prva dvije sedmice od prestanka pušenja. Ako uspijete prijeći preko te prepreke, fizički simptomi će početi nestajati – ali i dalje ćete se nositi s mentalnim i emocionalnim izazovima kao što su tjeskoba, depresija i razdražljivost. Oni će također nestati nakon nekoliko sedmica.

7 ljekovitih biljaka uz koje će te zaboraviti na cigarete zauvijek

Prestanak pušenja simptomi

Svatko je drugačiji, a simptomi odvikavanja zavise o mnogim stvarima, poput toga koliko dugo i koliko kutija dnevno pušite. Ali većinom možete očekivati ​​da ćete imati ove uobičajene fizičke probleme kada prestanete pušiti:

Apetit – Unutar jednog dana od vaše zadnje cigarete, vaš će apetit nakratko porasti.

Žudnje – Žudnja za nikotinom simptom je s kojim ćete se najduže nositi, a mogla bi početi samo 30 minuta nakon vaše zadnje cigarete.

Kašalj – Vaš se respiratorni sistem ne može dobro očistiti kada je u blizini nikotin. Dok vaše tijelo to radi, vjerojatno ćete imati kašalj koji bi mogao potrajati nekoliko sedmica.

Glavobolje i vrtoglavice – Oni su obično blagi i često su prvi simptomi ustezanja koji se pojavljuju i prvi koji se smanjuju.

Umor – Nikotin je stimulans i ohrabruje vas, pa ćete se bez njega vjerovatno osjećati umorno. Ali također ćete biti nemirni i mogli biste imati nesanicu.

Zatvor – Prvih mjesec dana zatvor može biti još jedna neugodna nuspojava.

Čišćenje pluća nakon prestanka pušenja

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Djelotvorni lijekovi za oteklo koljeno

Zglob koljena je sklon ozljedama i oticanju jer je jedan od velikih nositelja težine tijela. Svako oštećenje koljena može...

Pečena zobena kaša super zdravi doručak pun proteina

Tipični obroci za doručak uključuju zobene pahuljice, musli i žitarice, koji nude fantastične ugljikohidrate, ali im nedostaje proteina. Konzumiranje...

Kako voda od zobi može poboljšati opće zdravlje?

Obična zob (Avena sativa) je žitarica koja ima dugu tradiciju u prehrambenoj industriji, ali je u posljednje vrijeme postala...

Kako brza hrana utječe na naše zdravlje?

Hrana igra važnu ulogu u održavanju našeg zdravlja. Brza hrana općenito je spremna za jelo i brza alternativa domaćoj...
- Google oglasi -

7 najboljih namirnica za zdrave oči

Uzimanje raznovrsnih namirnica koje podržavaju zdravlje očiju može igrati ključnu ulogu u očuvanju jasnog vida i prevenciji problema sa...

Zdravlje u čaši: Jednostavni domaći recepti za čišćenje jetre

Vrlo često zanemarujemo važnost održavanja zdravlja našeg tijela, a posebno jetre koja je ključni organ za detoksikaciju. Uprkos tome,...

Ovo morate pročitati

Obična tableta koju svi imamo i pijemo skoro svaki dan, lako nas može ubiti

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazuje da oko 16...

Duže radno vrijeme šteti zdravlju

Američki naučnici s Ohio State University upozoravaju kako sedmično...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas