Ljekovito biljeLjekovita svojstva divljeg i pitomog kestena

Ljekovita svojstva divljeg i pitomog kestena

-

Jesen je vrijeme kada ulicama zamiriše kesten. Tim povodom ćemo vam malo pobliže opisati ovu vrijednu namirnicu. Za pitomi kesten historičari kažu da je jedna od prvih namirnica koju je čovjek jeo. Biljka se preko Grčke raširila po Europi, gdje i dan danas najbolje uspijeva. Divlji kesten potječe iz Perzije, no njegovi plodovi su ne jestivi ali zato posjeduju veliku ljekovitost.

Botanički gledano, kesten je voćka, ali budući da najčešće raste u šumama, u većini slučajeva se nalazi u kategoriji šumskog drveća. Srodni kestenu su hrast i bukva. Obično raste u šumama, a često živi u zajednici uz grab i hrast kitnjak. Spada u skupinu orašastog (lupinastog) voća kao i kikiriki, badem, lijeska, orah i pistacija.

- Google oglasi -

Drvo pitomog kestena može doseći starost i preko 500 godina, a naraste u visinu i do 25 metara. Godišnje, jedno stablo može dati preko 200 kilograma plodova, koji su da napomenemo veoma bogatog nutritivnog sastava.

Pitomi kesten

Pitomi kesten (lat. Castanea sativa) jedan je od pripadnika porodice bukovki (Fagaceae), uz najpoznatije predstavnike bukvu i hrast. Kesten se dijeli na jestivi kesten i divlji kesten. Jestivi kesten poznat je i pod nazivom šumski kesten. S obzirom na pripadnost toj porodici, često se naziva i “žir bogova”. Pitomi kesten je drvo koje se uzgaja zbog jestivih plodova, al zbog pravilnog rasta i velikih ukrasnih listova, često se uzgaja i za ukras.

Glavni sastojci kestena su škrob 44%, voda 53% i bjelančevine sa 3% udjela.

Plod kestena obiluje kalcijem, kalijem, a sadrži i većinu vitamina B grupe, kao i fosfor i željezo.

- Google oglasi -

Od kestena se može proizvoditi brašno, koje ako ga pomiješamo sa brašnom žitarica daje ukusna peciva i hljeb. Kesten je lako probavljiv, a njegov cvijet je odličan za ispašu pčela. Med od kestena jako je ljekovit i ukusan, te pomaže kod gastritisa, štiti jetru i pomaže boljoj cirkulaciji.

Zašto je dobro jesti kestenje pročitajte ovdje.

U narodnoj medicini koristi se i čaj od kestenovih listova koji se priprema za liječenje astme, bronhitisa, hripavca i ostalih tegoba s dišnim putevima.

Plodovi divljeg kestena, kako smo već kazali, nisu jestivi no ipak, plodovi, kora i cvjetovi ove biljke se koriste u narodnoj medicini.

Ekstrakt divljeg kestena najviše se koristi za kreme za kapilare i proširene vene. Uz određene dodatke poput masti, sapuna i škroba, divlji kesten je prikladan za liječenje raznih crijevnih oboljenja, proljeva i katara dišnih putova. Divlji kesten se često koristi i u prirodnoj kozmetici. Tanini koje možemo pronaći u divljem kestenu se koriste za tretmane kose.

Kako se priprema tinktura od divljeg kestena za proširene vene pročitajte ovdje.

Kako prepoznati pitomi kesten

Divlji kesteni se uglavnom nalaze u parkovima, a pitomi kesteni u šumi, to je prva njihova razlika.

Divlji kesten
Pitomi jestivi kesten

Drugi lak način da prepoznate jestivi kesten i da ga razlikujete od otrovnog je da vidite sam plod kestena. Oba ploda su braon boje, sa svjetlom pjegom na njima. Ipak, jestivi kesten uvijek ima dio koji podsjeća na šapicu u donjem kraju i ona se osjeća na dodir. Otrovni kesten nema tu karakteristiku. On je okrugao i gladak. Jestivi kesten uvijek ima resu ili špicasti vrh.

Otrovni divlji kesten je zaobljen i gladak bez vrha ili rese.

Na kraju da napomenemo da i sama šetnja ispod krošanja kestena, ili sakupljanje plodova terapijski djeluje na svakog pojedinca.

Kako da pripremite savršeno pečeni kesten pročitajte ovdje.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,082SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Narodni lijek za jačanje crijeva i želuca

Bilje i začini mogu pomoći u radu probave, i u tome kako će naša crijeva razgraditi hranu koju jedemo...

Aurikulo terapija – Šta sve liječi ovaj oblik akupunkture

Aurikulo terapija (eng. Auriculotherapy) je poznata i kao aurikulo akupunktura, ili akupunktura uha. Predstavlja oblik akupunkture zasnovan na ideji da je uho...

Narodni lijekovi za bradavice i druge izrasline na koži koji doista djeluju

Bradavice su oboljenje koje izaziva Humani Papiloma Virus, poznatiji kao HPV. Obično se javljaju na rukama ali mogu nastati...

Kako se priprema srebrna voda i šta sve liječi

Srebrena voda se koristi u medicinske i kozmetičke svrhe, kao i u procesima konzerviranja hrane i pića. Ova voda...
- Google oglasi -

Biljke koje su korisne za cirkulaciju krvi

Cirkulacija krvi je ključna za zdravlje i igra ključnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela, omogućujući da kisik i hranjive...

Koje su dobrobiti klementine za zdravlje

Klementine su vrsta slatkog i sočnog citrusa koje su postale popularne širom svijeta zbog svojih ukusnih okusa i dobrobiti...

Ovo morate pročitati

Simptomi, ishrana i liječenje upale žučne kese

Upala žučne kese (akutni holecistitis) najčešće je praćena uz...

Kombuha japanska gljiva

Smatra se da ovaj napitak vraća mladost, „pegla” bore,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas