ZdravljeBolestiČajna mješavina za liječenje akutne reumatske groznice

Čajna mješavina za liječenje akutne reumatske groznice

-

Reumatska groznica se očituje u vidu upale koja zahvaća velike zglobove, tj. koljena, laktove, gležnjeve i ramena, a često i srčane zaliske, i srčani mišić. Od bolesti boluju pretežno djeca u dobi do 15 godina. kao i mladi ljudi, uglavnom do 20 godina starosti.

Akutna reumatska groznica počinje u vidu angine, upale usne šupljine ili bronhitisa. Taj oblik infekcije traje 3 do 4 dana, i duže, tj. od 5 do 14 dana bolesnicima se povisuje temperatura tijela te osjećaju bolove u velikim zglobovima. Budući da je bol u zglobovima veoma jaka, bolesnici su prisiljeni leći u krevet. Također, upućuje na simptome reume.

- Google oglasi -

lako bolesnici ne osjećaju jače smetnje u predjelu srca, smatra se da je bar pola bolesnika zahvaćeno i srce. Oni koji su jednom preboljeli ovu bolest, poslije lakše ponovo oboljevaju. Ukoliko se bolest ne smiri, najdalje u roku od 3 do 6 mjeseci, prelazi u hronično stanje. Reumatska groznica je ozbiljna bolest s teškim posljedicama te zbog toga, ukoliko se radi o djetetu s bolovima u zglobovima i visokom temperaturom tijela, potrebno je imati na umu ovu bolest i brzo se liječiti.

Akutna reumatska groznica, liječenje prirodnim putem

Ako kod djeteta ili mlađe osobe postoje bolovi u zglobovima, i djete ima neobjašnjivu povišenu temperaturu, treba imati na umu i mogućnost pojave akutne reumatske groznice. Svakako se preporučuje odlazak liječniku i utvrđivanje tačne dijagnoze. Međutim, kada je bolest prisutna, postoji jedna čajna mješavina koja vam može pomoći, a sastoji se od:

 • 40 g stabljike preslice
 • 40 g cvjetova i listova kunice
 • 40 g stabljike konjogriza
 • 40 g stabljike ivanjskoga cvijeća
 • 40 g listova lopoča (vodene ruže)
 • 40 g zvjezdana (rožaste djeteline, površinski dio)
 • 40 g cvjetnih vrhova potočnjaka
 • 40 g žila zečjeg trna
 • 40 g stabljike zečjeg trna
 • 20 g listova ribiza crvenoga
 • 20 g listova kadulje
 • 20 g ive trave
 • 20 g listova divlje nane
 • 20 g korijena iđirota
 • 20 g plodova drača
 • 20 g stabljike majčine dušice

Kako se priprema i koristi čaj za reumu

Trave jako usitniti i ravnomjerno smiješati. U jedan litar prokuhale vode staviti 10 grama mješavine trava, kuhati poklopljeno 1 minutu i hladiti poklopljeno. Zatim procijediti u bocu i piti 3 puta dnevno po jednu šolju prije jela i po pola šolje poslije jela. Poslije svih napitaka uzima se čajna kašika rafiniranog maslinovog ulja.

Djeca do 12 godina starosti ovaj čaj treba da piju dnevno 6 puta, po pola šolje prije jela i pola šolje poslije jela. Prema tome, djeca toga uzrasta dnevno trebaju uzimati i 6 laganijih obroka jela. Iza svih napitaka uzima se, također, čajna kašika rafiniranog maslinovog ulja.

- Google oglasi -

Bolesnik treba da boravi u prozračnoj i provjetrenoj prostoriji, ali da ne bude hladna. Potrebno je umjereno grijati oboljela mjesta i izbjegavati močenje hladnom vodom. Sva hrana priprema se na biljnom ulju i bez zaprški. Jesti čorbastu i jako raskuhanu hranu sa što više miješanog povrća. Nije dopušteno jesti konzervirane prerađevine, govedinu, slani sir, plavu ribu, tvrdo kuhana jaja i suhomesnate proizvode.

Osim navedenoga, potrebno je bolesna mjesta, zglobove namazati mlakom mješavinom biljnog ulja, rakije lozovače i malo naribane mrkve. Obloge nositi stalno, a obnavljati prije spavanja. Obloge stavljati neprekidno 12 dana, a mijenjati ih u toploj prostoriji.

- Google oglasi -

2 KOMENTARI

 1. Kada sam preležala reumatsku groznicu niko mi nije rekao da je to opasna bolest, ali se sećam da me doktorka nije dodirivala i dala mi je uput (dežurni) ako mi bude gore da ne čekam hitnu već da zaustavim prvi Taxi do bolenice, jer stvar je hitna…..a nije mi obrazložila šta to može da bude hitno i šta može da se desi i kako treba da se hrani!! Tek sada sam shvatila na kakvom "buretu baruta" sam ležala!!

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

7 sjajnih savjeta kako da se riješite nadutosti

Nadutost trbuha, napuhnutost, meteorizam, flatulencija, a u narodu se još koristi izraz vjetrovi, pojava je velike količine plinova u...

2 minute “čuda”- Zbog čega biste ovu tačku na stopalu trebali masirati?

Na našem stopalu nalazi se jedna tačka koja može uvelike utjecati na rad organizma i na to kako se...

Dubčac je stari omiljeni lijek protiv svih bolesti organa za varenje

Postoji nekoliko vrsta biljaka istoga naziva. Sve su jako srodne. Raste kao polu grm s razgranatom stabljikom. Ima uske...

Evo kako da se zaštitite i otjerate komarce

Uvijek kada otopli i kada smo spremni za sve ljetne planove, stvar moraju da pokvare komarci koji nas salijeću...
- Google oglasi -

Pomoću ovog minerala riješite sve ženske probleme!

Vjerovatno ne razmišljate o tome, koliko ovog minerala inače unosite dnevno, ili sedmično. Magnezij može da preporodi vas i...

Debljate se, a ne jedete puno? Obavezno provjerite štitnjaču!

Kod usporenog rada štitnjače ljudi često posežu za hranom koja je brzi i visokokalorični izvor energije, ali nakon takvog...

Ovo morate pročitati

Lična iskustva čitatelja s opstipacijom

Opstipacija ili zatvor stolice, koju ponekad nazivaju "velikom američkom...

Brusnica, bobica puna vitamina i minerala

Brusnica ljekovitost krije u svojim bobicama, potiču iz Sjeverne...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas