Zdravlje Bolesti Čajna mješavina za liječenje akutne reumatske groznice

Čajna mješavina za liječenje akutne reumatske groznice

-

Reumatska groznica se očituje u vidu upale koja zahvaća velike zglobove, tj. koljena, laktove, gležnjeve i ramena, a često i srčane zaliske, i srčani mišić. Od bolesti boluju pretežno djeca u dobi do 15 godina. kao i mladi ljudi, uglavnom do 20 godina starosti.

Akutna reumatska groznica počinje u vidu angine, upale usne šupljine ili bronhitisa. Taj oblik infekcije traje 3 do 4 dana, i duže, tj. od 5 do 14 dana bolesnicima se povisuje temperatura tijela te osjećaju bolove u velikim zglobovima. Budući da je bol u zglobovima veoma jaka, bolesnici su prisiljeni leći u krevet. Također, upućuje na simptome reume.

- Google oglasi -

lako bolesnici ne osjećaju jače smetnje u predjelu srca, smatra se da je bar pola bolesnika zahvaćeno i srce. Oni koji su jednom preboljeli ovu bolest, poslije lakše ponovo oboljevaju. Ukoliko se bolest ne smiri, najdalje u roku od 3 do 6 mjeseci, prelazi u hronično stanje. Reumatska groznica je ozbiljna bolest s teškim posljedicama te zbog toga, ukoliko se radi o djetetu s bolovima u zglobovima i visokom temperaturom tijela, potrebno je imati na umu ovu bolest i brzo se liječiti.

Akutna reumatska groznica, liječenje prirodnim putem

Ako kod djeteta ili mlađe osobe postoje bolovi u zglobovima, i djete ima neobjašnjivu povišenu temperaturu, treba imati na umu i mogućnost pojave akutne reumatske groznice. Svakako se preporučuje odlazak liječniku i utvrđivanje tačne dijagnoze. Međutim, kada je bolest prisutna, postoji jedna čajna mješavina koja vam može pomoći, a sastoji se od:

 • 40 g stabljike preslice
 • 40 g cvjetova i listova kunice
 • 40 g stabljike konjogriza
 • 40 g stabljike ivanjskoga cvijeća
 • 40 g listova lopoča (vodene ruže)
 • 40 g zvjezdana (rožaste djeteline, površinski dio)
 • 40 g cvjetnih vrhova potočnjaka
 • 40 g žila zečjeg trna
 • 40 g stabljike zečjeg trna
 • 20 g listova ribiza crvenoga
 • 20 g listova kadulje
 • 20 g ive trave
 • 20 g listova divlje nane
 • 20 g korijena iđirota
 • 20 g plodova drača
 • 20 g stabljike majčine dušice

Kako se priprema i koristi čaj za reumu

Trave jako usitniti i ravnomjerno smiješati. U jedan litar prokuhale vode staviti 10 grama mješavine trava, kuhati poklopljeno 1 minutu i hladiti poklopljeno. Zatim procijediti u bocu i piti 3 puta dnevno po jednu šolju prije jela i po pola šolje poslije jela. Poslije svih napitaka uzima se čajna kašika rafiniranog maslinovog ulja.

- Google oglasi -

Djeca do 12 godina starosti ovaj čaj treba da piju dnevno 6 puta, po pola šolje prije jela i pola šolje poslije jela. Prema tome, djeca toga uzrasta dnevno trebaju uzimati i 6 laganijih obroka jela. Iza svih napitaka uzima se, također, čajna kašika rafiniranog maslinovog ulja.

Bolesnik treba da boravi u prozračnoj i provjetrenoj prostoriji, ali da ne bude hladna. Potrebno je umjereno grijati oboljela mjesta i izbjegavati močenje hladnom vodom. Sva hrana priprema se na biljnom ulju i bez zaprški. Jesti čorbastu i jako raskuhanu hranu sa što više miješanog povrća. Nije dopušteno jesti konzervirane prerađevine, govedinu, slani sir, plavu ribu, tvrdo kuhana jaja i suhomesnate proizvode.

Osim navedenoga, potrebno je bolesna mjesta, zglobove namazati mlakom mješavinom biljnog ulja, rakije lozovače i malo naribane mrkve. Obloge nositi stalno, a obnavljati prije spavanja. Obloge stavljati neprekidno 12 dana, a mijenjati ih u toploj prostoriji.

- Google oglasi -

2 KOMENTARI

 1. Kada sam preležala reumatsku groznicu niko mi nije rekao da je to opasna bolest, ali se sećam da me doktorka nije dodirivala i dala mi je uput (dežurni) ako mi bude gore da ne čekam hitnu već da zaustavim prvi Taxi do bolenice, jer stvar je hitna…..a nije mi obrazložila šta to može da bude hitno i šta može da se desi i kako treba da se hrani!! Tek sada sam shvatila na kakvom "buretu baruta" sam ležala!!

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Ružmarin jača pamćenje, tjera karcinom, potiče brži rast kose

Ružmarin bi mogao biti tajna dugovječnosti i zdravlja. Znanstvenike je iznenadilo to što su u talijanskom selu...

Bolna i grčevita menstruacija – Kako ublažiti menstrualne bolove

Donosimo vam tri recepta za pripremu čaja za menstrualne bolove. Sva tri čaja se pripremaju po istoj...

Loša probava – Prirodni lijek – Hrana za bolju probavu

Lijekovi za ublažavanje loše probave odnosno varenja, a koji se prodaju bez recepta čine industriju vrijednu milijarde...

5 zdravih razloga zbog kojih trebate jesti suhe šljive

Suhe šljive su prava riznica hranjivih tvari za zdravlje, neodoljivog okusa i velikih zdravstvenih vrijednosti. Suhe...

Kako smanjiti visok krvni pritisak?

Ako imate simptome hipertenzije, odnosno krvni pritisak 140/90 i pitate se kako smanjiti krvni pritisak prirodnim putem...

Liječenje limunovim sokom

Limunov sok, zahvaljujući velikoj količini vitamina C i mineralnih soli djeluje detoksikacijski (oslobađa od toksina i pročišćava krv), neutralizira...

Preporučeno

Ružmarin jača pamćenje, tjera karcinom, potiče brži rast kose

Ružmarin bi mogao biti tajna dugovječnosti i...

Bolna i grčevita menstruacija – Kako ublažiti menstrualne bolove

Donosimo vam tri recepta za pripremu čaja...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas