IshranaVoćeJe li banana zdravija sa crnim tačkicama

Je li banana zdravija sa crnim tačkicama

-

Potpuno zrele banane proizvode tvari koje potpomažu (poticanju nekroze tumora). Ove tvari imaju sposobnost da se bore sa stanicama koje se ponašaju nenormalno, ili tumorskim stanicama.
Istraživanje provedeno od strane japanskih znanstvenika pokazuje da su banane sa crnim tačkicama čak osam puta zdravije od zelenih banana ili nekog drugog voća.

Banane su svestrane i jednostavne za konzumiranje. Osim toga, savršena su super hrana jer nam daju energiju, dulje nas drže sitima, a našem tijelu opskrbljuju sve neophodne hranjive tvari, vitamine i minerale te prirodni šećer.

- Google oglasi -

Obogaćene vitaminom C, kalijem i magnezijem, može biti savršen dodatak vašem doručku. Prema studijama, banane sadrže tri prirodna šećera, a to su saharoza, fruktoza i glukoza u kombinaciji s vlaknima. Banana daje trenutačni, trajan i značajan poticaj energije. Istraživanja također pokazuju da samo dvije banane daju dovoljno energije za naporan 90-minutni trening!

Banana sa crnim tačkicama

Tamne mrlje na koži banane nisu znak pokvarenog voća, već su znak sazrijevanja banane. Što više crno-smeđih mrlja na banani to je bolja za konzumaciju. Dt. Upasana Sharma, glavni dijetetičar, Max Hospital, Gurugram, kaže za HealthShots: “Crne tačke na bananama predstavljaju TNF (faktor nekroze tumora), TNF je tvar koja se bori protiv raka i pomaže u borbi protiv abnormalnih stanica u tijelu, stoga što je više crnih mrlja, to je više TNF-a u bananama”.

Za šta je dobra i kako sve možete iskoristiti koru od banane saznajte ovdje.

Za banane, kada su potpuno zrele, kaže se da su voće s visokim antioksidansima. Također pomaže u povećanju imunološkog sistema protiv virusa i stanica raka. Sharma komentira: “Što je više crnih mrlja na koži banane, to je zrelija. Možda izgleda previše ružno da bi se konzumirale, ali je svakako hranjivo za tijelo. Kako se antioksidativna svojstva zrele banane povećavaju, povećava se i njezina sposobnost jačanja imunološkog sistema.”

- Google oglasi -

Kako banane budu zrelije, sadržaj magnezija postaje veći. Visoki magnezij odličan je za osobe koje boluju od hipertenzije, a trenutno snižava visoki krvni tlak. Nadalje, zrele banane dobre su za srce, depresiju, pospješuju probavu i zdravo pražnjenje crijeva .

Banane su prirodni antiacidi i pomažu u trenutnom ublažavanju žgaravice. Ako osjećate malu žgaravicu, pojedete jednu bananu, olakšat će vam se za nekoliko minuta.

U usporedbi s grožđem, jabukama, lubenicom, ananasom i kruškama, banane sadržavaju najviše pozitivnih tvari koje služe u borbi protiv raka. Što je banana zrelija, razvija više tamnih i crnih tačkica ili mrlja po sebi.

>> 6 tegoba koje banana liječe bolje od lijekova!

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,082SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Aurikulo terapija – Šta sve liječi ovaj oblik akupunkture

Aurikulo terapija (eng. Auriculotherapy) je poznata i kao aurikulo akupunktura, ili akupunktura uha. Predstavlja oblik akupunkture zasnovan na ideji da je uho...

Narodni lijekovi za bradavice i druge izrasline na koži koji doista djeluju

Bradavice su oboljenje koje izaziva Humani Papiloma Virus, poznatiji kao HPV. Obično se javljaju na rukama ali mogu nastati...

Kako se priprema srebrna voda i šta sve liječi

Srebrena voda se koristi u medicinske i kozmetičke svrhe, kao i u procesima konzerviranja hrane i pića. Ova voda...

Biljke koje su korisne za cirkulaciju krvi

Cirkulacija krvi je ključna za zdravlje i igra ključnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela, omogućujući da kisik i hranjive...
- Google oglasi -

Koje su dobrobiti klementine za zdravlje

Klementine su vrsta slatkog i sočnog citrusa koje su postale popularne širom svijeta zbog svojih ukusnih okusa i dobrobiti...

Ljekovita anđelika biljka pouzdan lijek za probavu i nadimanje

Biljka anđelika (Angelica archangelica) je po nekima naziva ‘anđeoska’ jer cvjeta na dan Sv. Mihovila. Drugi pak tvrde da...

Ovo morate pročitati

Lubenice, jagode i crvene paprike štite od UV zračenja

Voće i povrće bogato likopenom pomaže u sprječavanju štetnih...

Fizička aktivnost podmlađuje

Fizička aktivnost možda predstavlja ključ produžene mladosti, pokazala je...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas