Ljekovita svojstva biljke bamija

0
2602

Bamija ljekovita svojstvaBamija (Abelmoschus esculentus), jedna od najstarijih zdravih namirnica, na velika vrata vraća se u jelovnike brojnih kuhinja. Ipak, o njoj se i dalje stidljivo govori, jer većina ne zna ni kako izgleda, ni kakvog je ukusa, niti koja su joj ljekovita svojstva…

Okra, kako je još zovu, u ishrani je korištena već stoljećima. Bamija kao lijek izuzetno utiče na glatkoću i zategnutost kože, to je znala i Kleopatra. A zbog svog afrodizijačkog svojstva bila je omiljeno jelo begova, o čemu najbolje svjedoči čuvena Begova čorba.

Ova trajna biljka iz porodice sljeza, raste do metar visine. Ima plod dugog rebrastog oblika koji je lako svarljiv, sočan, prijatnog i pomalo oporog ukusa. Za ishranu se koriste samo mladi nedozreli plodovi, koji se kuhanjem raspadaju oslobađajući mnoštvo sitnih sjemenki, izuzetno bogatih mastima i bjelančevinama. Da bi mogle da se nađu na trpezi tokom cijele godine mlade bamije se suše, nanizane na konac. Osim toga, mogu se zamrznuti, marinirati ili samljeti.

Ljekovita svojstva biljke bamija

Bamija je bogata biljnim vlaknima, važnim za održavanje normalnog nivoa holesterola u krvi i stabilizacije nivoa šećera u krvi. Sadrži brojne minerale i vitamine, posebno iz grupe B, (najviše B1, B2 i B6) važne za održavanje sigurne i zdrave trudnoće. Proizvodeći folate, spriječava pojavu urođenih mana i pomaže da plod raste i razvija se normalno. Također se bamija kao lijek protiv tvrde stolice koristi od davnina.

Vitamin C, kojeg također ima u zavidnim količinama preventivno djeluje na dijabetes, odnosno ublažava simptome ukoliko se bolest javila. Djelotvoran je u slučaju astme i drugih respiratornih problema. Vitamin c iz bamije, također, podmlađuje kožu, pospješuje rast i regeneraciju njenih tkiva i na taj način poboljšava produkciju kolagena.

Sadrži i polisaharide koji djeluju stimulativno na organizam i krvotok, pa samim tim, dovode do boljeg rada mozga, odnosno memorije i kognitivnih sposobnosti. U bamiji se nalazi i mnoštvo antioksidanasa, od kojih je posebno važan rutin jer doprinosi čvrstini malih krvnih sudova, kao i kvercetin koji čuva disajne puteve, jer pomaže eliminaciji sluzi.

Zvanična istraživanja potvrdila su da redovno konzumiranje bamije smanjuje rizik od nastanka bubrežnih bolesti, posebno uzrokovanih dijabetesom. S obzirom na to da je prebogata dijetskim vlaknima, pospješuje čišćenje debelog crijeva, ali i čitavog probavnog trakta. A važan pratilac vitamin A doprinosi očuvanju zdravlja cjelokupne sluzokože ovih organa, kao i njihovo normalno funkcionisanje.