ZdravljeBolestiAkutni zatvor stolice kod odraslih

Akutni zatvor stolice kod odraslih

-

Akutni zatvor stoliceAkutni zatvor stolice kod odraslih je nemogućnost pražnjenja crijeva, koja je nastupila iznenada i često ne traje dugo. Za razliku od hroničnoga zatvora, kada smetnje pražnjenja traju dugo, često i godinama, akutni zatvor javlja se kod ljudi koji imaju redovnu stolicu.

Nema čovjeka koji nije imao zatvor stolice bar nekoliko dana. Poznato je da se zatvor stolice često javlja za vrijeme putovanja, promjene klime i mjesta boravka, dugotrajne vožnje u automobilu, avionu, boravka u bolnici i slično. Ove smetnje najčešće su normalna pojava. Obično se za dva dana i bez lijekova ponovo uspostavi normalan ritam pražnjenja.

Ne pretjerujte sa liječenjem akutnog zatvora stolice!

- Google oglasi -

Glavne tegobe često su samo “strah za zdravlje”. To je posljedica pogrešnoga mišljenja da je za puno zdravlje potrebno svakodnevno pražnjenje crijeva. Zbog toga mnogi ljudi, ako kroz 24 sata nemaju stolicu, odmah uzimaju tablete za čišćenje (koje u ljekarnama mogu dobiti bez recepta). Nakon uzimanja veće količine jačih lijekova dolazi do potpunoga ispražnjavanja i tankoga i debelog crijeva. Nakon toga neznanja vodi u nove komplikacije.

Budući da se sutradan stolica opet nije javila, ponovno se uzimaju sredstva za čišćenje. Mnogi ne znaju da probava, ovisno o vrsti hrane, traje 1 do 3 dana. Nakon potpunoga ispražnjivanja crijeva treba normalno čekati i do 3 dana na redovnu stolicu. Zbog toga naknadne tegobe nisu posljedica nikakvoga zatvora, već pretjeranog i nekontrolisanog uzimanja hemijskih sredstava.

Kada akutni zatvor stolice postaje teži problem?

Nagao, akutni zatvor stolice postaje ozbiljniji problem i opasna pojava onda kada je jedan od znakova teže bolesti ili trovanja. Ali tada je praćen mnogo neugodnijim simptomima poput jakih bolova u trbuhu, mučninom, povraćanjem, povišenom temperaturom i slično.

Nagli zatvor stolice nastupit će ako zbog bolesti ili trovanja dođe do potpunoga prestanka rada crijeva (klijenut crijeva), ili ako je onemogućen prolaz crijevnoga sadržaja (strano, progutano tijelo zatvori prolaz, npr. Nakupine koštica od trešanja ili klupko glista, uvrnuće crijeva, pritisak na crijeva). Akutan zatvor stolice prati i mnoge akutne zarazne bolesti.

- Google oglasi -

Teži akutni zatvor nastat će i prilikom trovanja olovom, ugljičnim disulfidom, antimonom, morfijumom. Zbog trovanja talijumom, stolice nema i po 10 do 14 dana. Svaka i najmanja sumnja na trovanje zahtijeva liječnički pregled i hitno liječenje.

Prije upotrebe tvorničkih lijekova potreban je savjet liječnika. Trebate znati da postoje lijekovi koji djeluju istovremeno na tanko i debelo crijevo, zatim oni koji pretežno djeluju na tanko crijevo, ili samo na debelo crijevo. Zbog toga je važno u kojem se slučaju primjenjuje određena vrsta lijekova i vrijeme kada se uzima.

Prirodni lijekovi za akutni zatvor stolice

Protiv akutnog zatvora (naročito za zatvor stolice kod djece) često se upotrebljavaju prirodni lijekovi, čajevi, kompoti, npr. od šljiva ili smokava, slatka sredstva kao med…

Lijekovi koji djeluju na tanko i debelo crijevo upotrebljavaju se zato da bi se ispraznio čitav probavni trakt, npr. zbog pojedine sumnjive ili otrovne hrane. Toj grupi lijekova pripada gorka sol (magnezijev sulfat) i Glauberova sol (natrijev sulfat).

Ovaj lijek za zatvor i tvrdu stolicu djeluju na taj način da navlači vodu u crijeva, te zatim stolica postaje obilnija i mekša. Daje se jedna do dvije čajne kašike, otopljeno u čaši vode, a djeluje najdulje četiri sata nakon uzimanja.

Ricinusovo ulje je stari narodni lijek, ali se danas vrlo rijetko upotrebljava. Djeluje pretežno na tanko crijevo. Uzima se 1 do 2 kašike i stolica se javi nakon 2 do 4 sata.

Pomoć iz ljekarne za zatvor stolice

Postoji niz različitih sredstava koja djeluju samo na debelo crijevo, izazivajući pojačano stezanje (grčeve) i potiskivanje crijevnoga sadržaja prema van. Takvi lijekovi dobivaju se iz biljaka ili su sintezirani u tvornicama.

U preporučljivim dozama nisu otrovni ali dugotrajnom upotrebom i uzimanjem većih količina može doći do komplikacija. Takve tablete ne smiju uzimati trudnice ni žene za vrijeme menstrualnog ciklusa jer pojačavaju krvarenje. Mogu izazvati jake napade bolova u bolesnika koji imaju kamen u bubregu ili žučnom mjehuru. Manje su opasna sredstva koja samo razmekšavaju tvrdu stolicu i omogućuju da bolje klizne napolje. To su glicerinski čepići i parafinsko ulje, kojeg se uzima po jedna velika kašika (ali ne duže vrijeme).

Kada ne pomažu lijekovi, pomaže klizma

Kada ne pomažu uobičajeni sintezirani ili prirodni lijekovi za zatvor stolice koji traje već nekoliko dana, može se upotrijebiti klistir ili klizma. Klistir omogućuje razmekšavanje stolice, povećava volumen u završnom dijelu debeloga crijeva i time izaziva pražnjenje.

Kako se radi klizma kod kuće?

Klistir se daje pomoću posebne posude i gumene cijevi. U posudu se stavi pola litra vode, malo glicerina, ili čaj od kamilice. Unošenje tekućine u debelo crijevo izvodi se ovako…

Bolesnik legne na lijevi bok, a desna mu je noga savijena u kuku, vrh gumene cijevi (ili plastični nastavak) naulji se ili namaže glicerinom. Prije nego što se stavi u debelo crijevo, valja istisnuti zrak tako da se ispusti malo vode. Gumena cijev ili nastavak uguraju se 6 do 8 cm duboko kroz anus. Tek kada je cijev unutra, popusti se pritisak ili se otvori pipa i pusti da voda polagano curi. Ako nastane napon na stolicu, podmetne se posuda. Ako napona još nema, pusti se da curi pola litre tekućine i malo se pričeka.

Posudu s vodom treba dignuti do jedan metar u visinu. Ako se prilikom uguravanja cijevi osjeti otpor, ne smije se na silu gurati, tada cijev valja usmjeriti više u stranu, uz stijenku crijeva. Klistir se može davati i u položaju na leđima sa skvrčenim nogama.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Liječenje išijasa – Obloge za išijas – Vježbe za išijas

Išijas je naziv za bol uzrokovanu iritacijom išijadičnog živca. Sve što iritira ovaj živac može uzrokovati bol, u rasponu...

Strah i trepet za holesterol i rak, a izvrsni za struk i spermu

Orašasti plodovi sve češće se nalaze na popisu zdravih namirnica. Orašasti plodovi su nutritivno bogata namirnica, koja sadrži većinu...

Od mirisnih cvjetova lipe pripremite ljekoviti čaj i opuštajuću kupku

Lipa se od davnina poštuje kao božansko drvo koje štiti od zla, a jedno je od starih vjerovanja da...

7 sjajnih savjeta kako da se riješite nadutosti

Nadutost trbuha, napuhnutost, meteorizam, flatulencija, a u narodu se još koristi izraz vjetrovi, pojava je velike količine plinova u...
- Google oglasi -

2 minute “čuda”- Zbog čega biste ovu tačku na stopalu trebali masirati?

Na našem stopalu nalazi se jedna tačka koja može uvelike utjecati na rad organizma i na to kako se...

Dubčac je stari omiljeni lijek protiv svih bolesti organa za varenje

Postoji nekoliko vrsta biljaka istoga naziva. Sve su jako srodne. Raste kao polu grm s razgranatom stabljikom. Ima uske...

Ovo morate pročitati

Datule su jako zdrave voćke – zašto biste ih trebali jesti svaki dan?

Datula kao lijek prava je riznica vitamina, odlične za...

Strogo zabranjeno: Šta ginekolozi ne smiju raditi tokom pregleda?

Ginekološki pregled definitivno nije na listi najugodnijih, kako fizički...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas