IshranaSkrivene soli: U kruhu i pecivu ima previše soli...

Skrivene soli: U kruhu i pecivu ima previše soli koja nam šteti

-

U kruhu i pekarskim proizvodima skriva se najviše soli, a čak ako biramo i zdravije varijante, Hrvati ih u pravilu previše jedu, pa se soli opet nakupi. Ona je glavni uzročnik problema s visokim tlakom

Pretjerani unos soli već i u mlađoj dobi izaziva probleme s previsokim krvnim tlakom, radom bubrega i brojne druge, a u starijoj dobi organizam je posebno podložan razvoju komplikacija zbog soli.

Iako s godinama bez obzira na zdravstvene probleme i sami počinjemo paziti na prehranu, neke namirnice sa svakodnevnog jelovnika sadrže skrivenu sol koja nam može naštetiti. Jedna od najuobičajenijih namirnica su kruh i pekarski proizvodi.

- Google oglasi -

– Kruh i peciva sami ne moraju imati previše soli, ali ih jedemo previše. Kriška kruha može sadržavati i 120 miligrama soli, pa se toga brzo nakupi – kaže profesorica nutricionizma i medicine na Sveučilištu Vermont.

Kruh je najveći izvor soli u prehrani, pokazalo je američko istraživanje. Kilogram kruha sadrži 13 grama soli, a udio je soli u nekim pecivima čak 4,7 posto. Neki kruhovi u kriški čak sadrže soli koliko je ima u vrećici čipsa.

Ako sami pečete kruh, možete kontrolirati i količinu soli, a ako ga kupujete, pripazite da ne unosite više od četiri kriške na dan te, ako možete, birajte kruh od integralnog tijesta i sa sjemenkama, preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija.

Primjerice, pecivo može sadržavati do 500 mg natrija. Ako se zaželite ugljikohidrata, posegnite za onima s manje natrija, primjerice za crnim i nekim slatkim kruhovima. Tako ćete izbjeći i loše ugljikohidrate.

- Google oglasi -

Treba biti oprezan i s namirnicama poput riže i krumpira. One nisu krcate natrijem, no u pravilu se dosoljavaju, pa u jednoj porciji možete imati više od pola dopuštene dnevne doze. Slično je i s konzerviranom hranom. Samo pola šalice konzerviranih mahuna može sadržavati do 400 mg natrija. Zamijenite ih svježim ili zamrznutim mahunama te izbjegnite nepotrebnu sol i druge konzervanse.

Preporuka je 5 g na dan
Posljednja istraživanja pokazuju kako ljudi u Hrvatskoj dnevno unose i do 13 grama soli na dan. Od toga i do 40 posto u kruhu i pecivima. Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je maksimalno pet grama na dan.

Bolje je domaće
Komad zamrznute puretine može sadržavati do 780 miligrama natrija. Pogledajte sastojke proizvoda, neke “light” inačice sadrže manje soli. Pola šalice kupovnog umaka za špagete može sadržavati čak 554 mg natrija.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,082SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Aurikulo terapija – Šta sve liječi ovaj oblik akupunkture

Aurikulo terapija (eng. Auriculotherapy) je poznata i kao aurikulo akupunktura, ili akupunktura uha. Predstavlja oblik akupunkture zasnovan na ideji da je uho...

Narodni lijekovi za bradavice i druge izrasline na koži koji doista djeluju

Bradavice su oboljenje koje izaziva Humani Papiloma Virus, poznatiji kao HPV. Obično se javljaju na rukama ali mogu nastati...

Kako se priprema srebrna voda i šta sve liječi

Srebrena voda se koristi u medicinske i kozmetičke svrhe, kao i u procesima konzerviranja hrane i pića. Ova voda...

Biljke koje su korisne za cirkulaciju krvi

Cirkulacija krvi je ključna za zdravlje i igra ključnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela, omogućujući da kisik i hranjive...
- Google oglasi -

Koje su dobrobiti klementine za zdravlje

Klementine su vrsta slatkog i sočnog citrusa koje su postale popularne širom svijeta zbog svojih ukusnih okusa i dobrobiti...

Ljekovita anđelika biljka pouzdan lijek za probavu i nadimanje

Biljka anđelika (Angelica archangelica) je po nekima naziva ‘anđeoska’ jer cvjeta na dan Sv. Mihovila. Drugi pak tvrde da...

Ovo morate pročitati

Sami pripremite kozmetiku za čišćenje kože

Starim prirodnm receptima koje ćemo navesti u nastavku teskta,...

Vrba Iva

Opis biljke: vrbe su dvodomne biljke što rastu u obliku...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas