Zdravlje Bolesti Aneurizma - Proširenje krvne žile

Aneurizma – Proširenje krvne žile

Uzroci, Simptomi i Liječenje

-

Šta je aneurizma

Aneurizma je ograničeno proširenje krvne žile, posebno aorte ili arterija na periferiji. Nastaju zbog slabljenja određenog dijela žilnog zida. Može postojati obiteljska sklonost, no specifični uzroci su arterioskleroza, gljivične infekcije, infekcije sifilisom, aortitis (upala aortne stjenke) ili trauma.

Najznačajnija je aneurizma aorte, koja može nastati u bilo kojem dijelu, no 3/4 se javljaju u trbušnom dijelu aorte.

- Google oglasi -

Arterioskleroza je bolest koja je najčešće udružena s aortnim aneurizmama. Ona oslabljuje stjenku aorte, zbog čega se stjenka proširuje, a povišeni krvni tlak i pušenje tome doprinose.

Aneurizma aorte

Simptomi Aneurizma abdominalne aorte najčešće počinje ispod bubrežnih arterija i često se širi prema gore u jednu ili obje ilijacne arterije. Može se javiti bol koja je tipično duboka i probadajuća, obično je trajna i najjače se osjeća u lumbosakralnom području. Pacijent može imati osjećaj nenormalno jakih pulzacija u trbuhu. Kod pažljivog pregleda pacijenta palpacijom trbuha, često se može otkriti široko područje u kojem se osjeti pulzacija trbušne aorte, nad njom se može čuti i šum, no čak se i vrlo velike aneurizme teško mogu otkriti fizikalnim pregledom.

Aneurizma aorte kod srca

- Google oglasi -

Aneurizme koje se brzo povećavaju i koje prijete rupturom često su bolno osjetljive, no često mogu i rupturirati bez prethodnih simptoma. Aneurizma torakalne (prsne) aorte očituju se često dubokom difuznom (raspršenom) boli u prsnom košu, disfagiju (otežano gutanje), promuklost, hemoptizu (iskašljavanje krvi), te suhi kašalj.

Dijagnoza se utvrđuje…

Pregled ultrazvukom (UZV) je najučinkovitija pretraga i često se može jasno odrediti Veličina i proširenost aneurizme. Veličina i karakteristike aneurizme mogu se definirati i CT-om (kompjutorska tomografija), posebno ako se primjeni intravenski kontrast. Abdominalnom aortografijom može se odrediti Veličina aneurizme i prikazati zahvaćenost drugih velikih krvnih žila. Aortografija je potrebna i opravdana kada se sumnja na proširenje aneurizme iznad bubrežnih arterija. Većina bolesnika s aneurizmom trbušne aorte ima generaliziranu arteriosklerozu, pa je stoga prije operacije potrebno provjeriti kardiovaskularni status pacijenta.

Liječenje aneurizme aorte

Tijek bolesti ovisi o veličini aneurizme, ruptura rijetko nastaje ako je širina aneurizme manja od 5 cm, no učestalost se značajno povećava ako je širina aneurizme veća od 6 cm. Kod svih takvih aneurizmi se stoga preporučuje kirurški zahvat, osim ako nema kontraindikacija za operaciju. Korekcija se sastoji u zamjeni dijela krvožilne stijenke zahvaćene aneurizmom sa sintetskim umetkom.

Na rupturu (puknuće) trbušne aneurizme aorte može se posumnjati kod pojave jake boli u donjem dijelu trbuha i lecima. Ovisno o jačini krvarenja, mogu uslijediti hipovolemijski šok (šok uslijed gubitka krvi), te smrt.

Ruptura ili prijeteća ruptura stoga se ubrajaju u hitna kirurška stanja. Rizik kod operacije rupturirane aneurizme je oko 50%, a ukoliko dođe do zatajivanja bubrega nakon operacije, prognoza je izrazito loša.

Aneurizma mozga

Aneurizma mozga je oteklina ili balončić na krvnoj žili u mozgu, koja često izgleda kao bobica koja visi na stabljici…

Aneurizma mozga može procuriti ili puknuti, uzrokujući krvarenje u mozgu (hemoragijski moždani udar). Najčešće se ruptura aneurizme mozga događa u prostoru između mozga i tankog tkiva koje pokriva mozak. Ova vrsta hemoragijskog moždanog udara se naziva subarahnoidno krvarenje. Ruptura aneurizme mozga brzo postaje opasna po život i zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

Međutim, većina aneurizmi mozga nikada ne pukne, ne stvara zdravstvene probleme i ne uzrokuje simptome. Takve aneurizme obično se dijagnosticiraju tokom ispitivanja za neke druge bolesti. Liječenje nepuknute aneurizme mozga može biti prikladno u nekim slučajevima i možda spriječiti puknuće u budućnosti.

Simptomi aneurizme mozga

Puknuta aneurizma

Iznenadna, jaka glavobolja je ključni simptom puknute aneurizme. Ova glavobolja često je opisana kao “najgora glavobolja” koju ste ikada doživjeli.

Uobičajeni znakovi i simptomi puknute aneurizme su:

 • Iznenadna, izuzetno jaka glavobolja
 • Mučnina i povraćanje
 • Ukočeni vrat
 • Zamagljen ili dupli vid
 • Osjetljivost na svjetlo
 • Opušteni kapci
 • Gubitak svijesti
 • Zbunjenost

Cureća aneurizma

U nekim slučajevima, aneurizme mogu curiti, ispuštajući malu količina krvi. Ovakvo curenje vjerojatno će izazvati samo iznenadna, iznimno jaka glavobolja. Teže puknuće se gotovo uvijek javlja nakon curenja aneurizme.

Nepuknuta aneurizma

Nepuknuta aneurizma mozga ne mora proizvesti nikakve simptome, osobito ako je mala. Međutim, velika nepuknuta aneurizma može pritisnuti moždano tkivo i živce, što može uzrokovati:

 • Bolove iznad i iza oka
 • Proširene zjenice
 • Promjena kod vida ili dvostruki vid
 • Ukočenost, slabost ili paralizu jedne strane lica
 • Opuštene kapke
- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Liker od oraha: Melem za želudac i štitnu žlijezdu

U narodnoj medicini koristi se već stotinama godina kao lijek za želučane tegobe i štitnjaču. Ljekoviti liker...

Sezamove sjemenke jačaju potenciju

Sezam i med je kombinacija koja bi trebala biti što češće na vašem jelovniku. Naime, ova kombinacija...

RECEPT: Med od bundeve je pravi melem za jetru, evo kako se priprema

Kao i mnoge vrste meda, med od bundeve se koristi u medicinske svrhe. Oblasti primjene ovog meda...

Jutarnji seks – pozitivno djeluje na zdravlje

Bez obzira da li ste tip koji voli jutarnji seks ili ne dobro je znati kako jutarnje...

Rusomača – Ljekovita svojstva biljke

Rusomača se u srednjem vijeku iznimno cijenila pri liječenju najrazličitijih krvarenja, no njezina je primjena kasnije utonula...

Lazarkinja biljka – ljekovita biljka s kojom treba biti na oprezu

Opis biljke: Lazarkinja je trajnica s četverokutnom stabljikom visine do 50 cm. Ima puzavi crveno-smeđi podanak. Na donjem...

Preporučeno

Liker od oraha: Melem za želudac i štitnu žlijezdu

U narodnoj medicini koristi se već stotinama...

Sezamove sjemenke jačaju potenciju

Sezam i med je kombinacija koja bi...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas