Aneurizma – Proširenje krvne žile

Uzroci, Simptomi i Liječenje

-

Šta je aneurizma? Aneurizma je ograničeno proširenje krvne žile, posebno aorte ili arterija na periferiji. Nastaju zbog slabljenja određenog dijela žilnog zida. Može postojati obiteljska sklonost, no specifični uzroci su arterioskleroza, gljivične infekcije, infekcije sifilisom, aortitis (upala aortne stjenke) ili trauma.

Najznačajnija je aneurizma aorte, koja može nastati u bilo kojem dijelu, no 3/4 se javljaju u trbušnom dijelu aorte.

- Google oglasi -

Arterioskleroza je bolest koja je najčešće udružena s aortnim aneurizmama. Ona oslabljuje stjenku aorte, zbog čega se stjenka proširuje, a povišeni krvni tlak i pušenje tome doprinose.

Aneurizma aorte

Aneurizma aorte kod srca

Simptomi Aneurizma abdominalne aorte najčešće počinje ispod bubrežnih arterija i često se širi prema gore u jednu ili obje ilijacne arterije. Može se javiti bol koja je tipično duboka i probadajuća, obično je trajna i najjače se osjeća u lumbosakralnom području. Pacijent može imati osjećaj nenormalno jakih pulzacija u trbuhu. Kod pažljivog pregleda pacijenta palpacijom trbuha, često se može otkriti široko područje u kojem se osjeti pulzacija trbušne aorte, nad njom se može čuti i šum, no čak se i vrlo velike aneurizme teško mogu otkriti fizikalnim pregledom.

Aneurizme koje se brzo povećavaju i koje prijete rupturom često su bolno osjetljive, no često mogu i rupturirati bez prethodnih simptoma. Aneurizma torakalne (prsne) aorte očituju se često dubokom difuznom (raspršenom) boli u prsnom košu, disfagiju (otežano gutanje), promuklost, hemoptizu (iskašljavanje krvi), te suhi kašalj.

Dijagnoza se utvrđuje…

- Google oglasi -

Pregled ultrazvukom (UZV) je najučinkovitija pretraga i često se može jasno odrediti veličina i proširenost aneurizme. Veličina i karakteristike aneurizme mogu se definirati i CT-om (kompjutorska tomografija), posebno ako se primjeni intravenski kontrast. Abdominalnom aortografijom može se odrediti veličina aneurizme i prikazati zahvaćenost drugih velikih krvnih žila. Aortografija je potrebna i opravdana kada se sumnja na proširenje aneurizme iznad bubrežnih arterija. Većina bolesnika s aneurizmom trbušne aorte ima generaliziranu arteriosklerozu, pa je stoga prije operacije potrebno provjeriti kardiovaskularni status pacijenta.

Liječenje aneurizme aorte

Tok bolesti zavisi od veličini aneurizme, ruptura rijetko nastaje ako je širina aneurizme manja od 5 cm, no učestalost se značajno povećava ako je širina aneurizme veća od 6 cm. Kod svih takvih aneurizmi se stoga preporučuje kirurški zahvat, osim ako nema kontraindikacija za operaciju. Korekcija se sastoji u zamjeni dijela krvožilne stijenke zahvaćene aneurizmom sa sintetskim umetkom.

Na rupturu (puknuće) trbušne aneurizme aorte može se posumnjati kod pojave jake boli u donjem dijelu trbuha i leđima. Zavisno od jačine krvarenja, mogu uslijediti hipovolemijski šok (šok uslijed gubitka krvi), te smrt.

Ruptura ili prijeteća ruptura stoga se ubrajaju u hitna kirurška stanja. Rizik kod operacije rupturirane aneurizme je oko 50%, a ukoliko dođe do zatajivanja bubrega nakon operacije, prognoza je izrazito loša.

Aneurizma mozga

Aneurizma mozga je oteklina ili balončić na krvnoj žili u mozgu, koja često izgleda kao bobica koja visi na stabljici…

Aneurizma mozga može procuriti ili puknuti, uzrokujući krvarenje u mozgu (hemoragijski moždani udar). Najčešće se ruptura aneurizme mozga događa u prostoru između mozga i tankog tkiva koje pokriva mozak. Ova vrsta hemoragijskog moždanog udara se naziva subarahnoidno krvarenje. Ruptura aneurizme mozga brzo postaje opasna po život i zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

Međutim, većina aneurizmi mozga nikada ne pukne, ne stvara zdravstvene probleme i ne uzrokuje simptome. Takve aneurizme obično se dijagnosticiraju tokom ispitivanja za neke druge bolesti. Liječenje nepuknute aneurizme mozga može biti prikladno u nekim slučajevima i možda spriječiti puknuće u budućnosti.

Simptomi aneurizme mozga

Puknuta aneurizma

Iznenadna, jaka glavobolja je ključni simptom puknute aneurizme. Ova glavobolja često je opisana kao “najgora glavobolja” koju ste ikada doživjeli.

Uobičajeni znakovi i simptomi puknute aneurizme su:

 • Iznenadna, izuzetno jaka glavobolja
 • Mučnina i povraćanje
 • Ukočeni vrat
 • Zamagljen ili dupli vid
 • Osjetljivost na svjetlo
 • Opušteni kapci
 • Gubitak svijesti
 • Zbunjenost

Cureća aneurizma – U nekim slučajevima, aneurizme mogu curiti, ispuštajući malu količina krvi. Ovakvo curenje vjerojatno će izazvati samo iznenadna, iznimno jaka glavobolja. Teže puknuće se gotovo uvijek javlja nakon curenja aneurizme.

Nepuknuta aneurizma – Nepuknuta aneurizma mozga ne mora proizvesti nikakve simptome, posebno ako je mala. Međutim, velika nepuknuta aneurizma može pritisnuti moždano tkivo i živce, što može uzrokovati:

 • Bolove iznad i iza oka
 • Proširene zjenice
 • Promjena kod vida ili dvostruki vid
 • Ukočenost, slabost ili paralizu jedne strane lica
 • Opuštene kapke

Prirodni lijek za aneurizmu

Ljekovita tinktura za čišćenje krvnih sudova od naslaga holesterola (recept)

Potrebni sastojci za pripremu ovog prirodnog lijeka su:

 • 4 cijele veće glavice bijelog luka
 • 4 kompletna limuna sa korom
 • manji korijen đumbira (cca 3-4cm) ili dvije jušne žličice
 • 2 litre čiste vode

Priprema:

Limun dobro operite pa ga isijecite na komadiće. Ukoliko se radi o limunu koji nije organski odnosno ukoliko je prskan onda ga tretirajte otopinom octa i vode. Ogulite bijeli luk i skupa sa limunom i đumbirom ubacite u blender. Od toga, pomoću blendera napravite jednoličnu masu. Tako izmiksanu smjesu dodajte u metalnu posudu , uspite dvije litre vode i zagrijte sve skupa uz miješanje do tačke ključanja. Odmah prije nego smjesa proključa isključite vatru i pustite da se sve dobro ohladi. Procijedite kroz srednje gustu cjediljku i napunite u staklene boce.

Ovaj ljekoviti napitak se pije svaki dan po jedna čaša od 2 dcl najmanje 2 sata prije jela, odnosno na potpuno prazan želudac. Napitak čuvajte u frižideru.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

Origano, mažuran ili majoran začin koji postaje i lijek

Majoran je uglavnom jednogodišnja biljka oblika maloga grma visine...

Bjelokrvnost – Leukemija

Ovo je najbolji prirodni lijek za leukemiju, veoma je...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas