IshranaNamirniceSoja priznata namirnica za zdrave i jake kosti i...

Soja priznata namirnica za zdrave i jake kosti i zglobove

-

Soja je biljna namirnica koja može biti korisna za kosti i zglobove, ali je njen utjecaj složen i može ovisiti o načinu na koji se konzumira.

Uvođenje raznovrsnih sojinih proizvoda u ishranu, zajedno s drugim zdravim namirnicama, može doprinijeti cjelokupnom zdravlju, uključujući zdravlje kostiju i zglobova. To uključuje kalcij, vitamin D, magnezij i proteine. Soja je odličan izvor biljnih proteina, koji mogu pomoći u održavanju jakih mišića i zglobova. Soja je izvor fitohemikalija poznatih kao izoflavoni, koji djeluju slično estrogenima u tijelu. Estrogen je važan za očuvanje gustine kostiju, a izoflavoni iz nje mogu pomoći u očuvanju zdravlja kostiju, posebno kod žena u postmenopauzi, kada opadanje razine estrogena može dovesti do smanjenja gustine kostiju.

- Google oglasi -

Soja je priznata kao vrlo zdrava namirnica, te se već duže vrijeme doživljava kao čudotvorna ljekovita namirnica.

Soja za kosti i zglobove

Soja indirektno poboljšava zdravlje kostiju. Ishrana bogata životinjskim proteinima utiče na veće izlučivanje kalcija iz organizma. Ako umjesto proteina životinjskog porijekla koristite soju (i njene proteine) spriječiti ćete gubitak kalcija iz kostiju.

Smatra se da soja smanjuje opasnost pojave bolesti srca, osteoporoze i karcinoma, te ublažava simptome menopauze.

Sastojak soje pod imenom genistein povoljno djeluje na kosti žena koje imaju povećan rizik od osteoporoze, ustanovili su britanski naučnici koji su poslije dvije godine istraživanja utvrdili da je kod žena koje su uzimale genistein došlo do značajnog povećanja gustine kostiju.

- Google oglasi -

U istraživanju u kome je učestvovalo oko 400 žena sa osteopenijom, prvi korak je bio da se ženama izmjeri gustina kostiju poslije čega je uslijedila jednomjesečna ishrana sa niskim procentom masti. Potom su žene podijeljene u dvije grupe. Prva grupa je dobivala tablete koje su sadržale genistein, kalcijum karbonat i vitamin D, a druga drupa je grupa dobivala slične tablete bez genisteina.

Žene su dvije godine uzimale jednu tabletu dnevno, poslije čega je u grupi koja je uzimala genistein utvrđeno značajno povećanje gustine kostiju, dok se u placebo grupi gustina kostiju smanjila. Genistein je po kemijskoj strukturi sličan estrogenu, ženskom hormonu koji štiti kosti, čija se koncentracija smanjuje poslije menopauze. Autori studije napominju da je zbog sličnosti sa estrogenom pri uzimanju genisteina neophodan oprez, posebno kod osoba sa povećanim rizikom od raka dojke.

<< Koji su najbolji vitamini za kosti i zglobove

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,096SljedbeniciPratite

Novi Sadržaj

Kalcij sprečava taloženje masnoće zato jedite mliječne proizvode

Mliječni proizvodi su dobar izbor za mršavljenje i mogu biti korisni u okviru uravnotežene ishrane, ali je važno obratiti...

Kako izbjeći prehladu i gripu?

Malaksalost, osjećaj jeze i blagi bol u zglobovima i glavi prvi su znaci prehlade. Promjene temperature koje su aktualne...

Najveće zablude, pogreške i predrasude o maslinovom ulju

Možda mislite da znate baš sve o maslinovom ulju, no ovaj ukusan, zdrav i hranjiv proizvod je puno kompleksniji...

Brusnice za dobro zdravlje

Brusnice su bobice koje imaju dobar utjecaj za naše zdravlje i prehrambene koristi. Brusnice sadrže mnogo zaštitnih fitonutrijenata i...
- Google oglasi -

Bol u ramenu kada spavate

Idete li na spavanje sa bilo kojom vrstom boli, znate da to nije baš najjednostavnija stvar za napraviti. No,...

Deset znakova da imate razmaženo dijete

Moderno je mišljenje da ne možete razmaziti dijete beskrajnom količinom nošenja, ljuljanja i gugutanja, ali kad jednom prestane biti...

Ovo morate pročitati

Nepoznate prednosti kokosovog ulja: znajte kako ga koristiti i čuvati

Kokosovo ulje jedinstvena je mješavina masnih kiselina koja može...

Žene spavaju duže od muškaraca, najduže spavaju Holanđani

Najnovija studija istraživača sa američkog Michigan Univerziteta pokazala je...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas